fbpx

[Video] Obupani Marjan Šarec pozablja, da ni več gospodar v državi

Marjan Šarec (Foto: STA)

Potem, ko je Marjan Šarec 27. januarja sam strahopetno napovedal odstop z mesta predsednika vlade, ker naj ne bi zmogel doseči zadanih ciljev v okviru obstoječe manjšinske koalicije, se je sedaj odločil za moraliziranje. “Ta koalicija se lahko tudi poslovi,” je dal vedeti in ob tem izrazil nestrinjanje, ker je krivda okrog primanjkljaja zaščitne opreme jasno padla na njegovo vlado. S tem je pravzaprav pozval k odstopu vlade, ki je za razliko od njega sposobna sprejemati nujne ukrepe, zaradi katerih se danes uvrščamo med najbolj sposobne države pri spopadanju z novim koronavirusom. 

Marjan Šarec je preko Twitterja stranke LMŠ objavil svoj pogled na prihodnost aktualne koalicije. “Koalicija se je sestavila s pomočjo nekaterih, ki so se prodali za položaje in odšli na vsak način v to koalicijo. Potem so se predstavljali kot veliki rešitelji, kot velesposobni. Zdaj smo ugotovili, da so od vsega tega ostala samo njihova ravnanja ob nakupu opreme. Ta koalicija seveda sedaj nima nobene legitimnosti več,” je prepričan predsednik LMŠ. “Vsak dan vidimo, kaj se dogaja. Znajo le zvaliti krivdo na prejšnjo vlado, v kateri pa sta bili spet dve isti stranki, ki sta tudi v tej vladi. Ta koalicija se lahko po moje tudi poslovi.” A dejstvo je, da na odhod te koalicije Šarec nima nobenega vpliva. Sicer pa je že zavozil eno vlado – lastno.

Naravnost smešno in žalostno je, da Šarec strankama SMC in DeSUS očita, ker sta se odločili za vstop v vlado. Konec koncev je izključno sam kriv za razpad svoje koalicije. Nihče ga namreč v odstop ni prisilil, kakšen odnos pa je imel ta do svojih koalicijskih partnerjev, priča podatek, da jih o odstopu sploh ni predhodno obvestil. V primeru, da se stranki SMC in DeSUS ne bi odločili za vstop v koalicijo, ker sta imeli dovolj poglabljanja razlik med levo in desno politično opcijo in sta želeli, da se v obliki sodelovanja dela v dobro ljudi, bi se znašli v zelo težki situaciji. Več kot očitno je namreč bilo, da Šarec krizi z novim koronavirusom niti približno ni bil kos.

Njegovo neukrepanje pripeljalo do praznih skladišč
Težko pričakovano poročilo o nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev, ki ga je v prejšnjem tednu razkrila Vlada RS, Šarca obtožuje nevestnega opravljanja svoje funkcije. Kljub temu, da je ta navajal, naj bi bilo opreme dovolj, uradni podatki Vlade RS črno na belem dokazujejo, da je bila to laž. 13. marca, na prvi dan nove vlade, je bilo v skladiščih blagovnih rezerv le 3210 mask tipa FFP3, 76.700 kirurških mask, 1.700.000 rokavic, 3.630 zaščitnih oblek in 4.900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Šarec se je očitno požvižgal na dogajanje v sosednji Italiji, kjer so že 31. januarja razglasili izredne razmere. Slovenija je namreč epidemijo razglasila šele 8 dni po datumu prvega primera okužbe (12. marca). Prav tako pa se niti malo ni zmenil za opozorilo Sveta EU, ki je že 20. februarja opozarjal, da je na trgu prišlo do večjih motenj in nestabilnosti pri preskrbi z zaščitnimi sredstvi, do močnega povišanja cen in podaljševanja rokov dobave, kar je ugotavljala tudi Svetovna zdravstvena organizacija. 

Vir: Twitter Vlada RS

Zmagovalka državnozborskih volitev je bila SDS in ne LMŠ!
Samo v Sloveniji je mogoče, da nekdo, ki ni ukrepal, sedaj s prstom kaže na nekoga, ki ob odgovornosti do države ni pobegnil in je uspešno ukrepal. Šarčeve nedavne obtožbe nekdanjih koalicijskih partnerjev dokazujejo, da pozablja na kakšen način je sam sestavil vlado. LMŠ namreč ni bila zmagovalka zadnjih državnozborskih volitev, ampak je na volitvah slavila stranka SDS. Ker pa je bila gradnja antijanša koalicije v boju za pridobitev privilegijev v primarnem planu, zmagovalka sploh ni mogla sestaviti koalicije. S tem je bila poteptana volja volivk in volivcev, ki so dali jasno vedeti, komu zaupajo. Ker pa si je Šarec tako močno želel preleviti v vlogo predsednika vlade, je ta skočil v bazen, čeprav je vedel, da je ta prazen. Nato pa si je drznil na začetku leta tarnati, kako je nemogoče delovati v manjšinski vladi, ko vsi ne želijo skakati v bazen, ko se njemu to zdi pač smotrno.

Foto: Posnetek zaslona

Najbolj pomembno je mnenje državljank in državljanov. Kljub petkovim protivladnim protestom, na katere je strankam LMŠ, Levica in SD uspelo po podatkih policije pripeljati 5.500 kolesarjev in drugih, širša javnost z njimi ne deli njihovega nezadovoljstva. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je med 6. majem in 8. majem za Nova24TV izvedla agencija Parsifal SC, velika večina javnosti ocenjuje, da je vlada v boju proti epidemiji novega koronavirusa uspešna, prav tako velika večina javnosti meni, da so ukrepi za zajezitev širjenja virusa ustrezni.

Trditev Šarca, kako naj bi aktualno vlado RS zaznamovala le ravnanja ob nakupu opreme, mu ne gre v lasten prid. Konec koncev se je aktualna vlada izkazala za izredno sposobno. Kljub težkim razmeram, ki so vladale na Kitajskem, je namreč uspela nakupiti zadostno količino zaščitne opreme, poleg tega pa jo je kupovala ceneje kot Šarčeva vlada. Vlada Marjana Šarca je namreč maske FFP2 kupovala po 4,94 evra na kos, sedanja vlada v času epidemije pa 3,4 evra na kos. Prav tako je bila povprečna cena ventilatorja pod Šarčevo vlado 49.154,55 evra, v času sedanje vlade v krizi pa 33.880,44 evra.

Šarec očitno hrepeni po starih časih. Ker se mu načrt z razpisom novih volitev ni izšel, ta od nastopa vlade Janeza Janše dalje vpije, kako so vsi, razen njega, sovražni, čeprav je ravno sam tisti, ki kritizira vse, ki si drznejo reči bobu bob. To, da trdi, kako se je trudil, čeprav sam ni naredil nič, je strahopetno in sramotno ob enem. Da pa bi dejstva zakril, se v sozvočju z levo politično opcijo, nevladniki in mainstream mediji zavzema za padec vlade, ki zna in zmore delati. S tem, ko pravzaprav napeljuje k udeležbi na protestih na kolesih, dokazuje, da mu za javno zdravje ni niti malo mar, ampak izključno za lasten obstanek. V koalicijo pa je pripravljen iti tudi s tistimi, s katerimi se po njegovih besedah ne da delati.

Hana Murn