fbpx

[Video] “Odločiti se moramo, ali dajemo prednost masovnim migracijam ali lastnemu narodu!”

Foto: epa

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na današnji novinarski konferenci spregovoril o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij, ki ga je poslanska skupina SDS skupaj s poslansko skupino SNS vložila v parlamentarni postopek.

Uvodoma je poslanec poudaril, da ima tak referendum smisel samo, “če se vsi zavežemo, da bom izid referenduma spoštovali.” Takšna zaveza je po besedah poslanca Grimsa v demokratični državi sicer samoumevna, toda mi živimo v državi, kjer je na pravkar opravljenih volitvah največja vladna stranka dobila 2 odstotka zaupanje ljudi. V normalni demokratični državi bi se danes pogovarjali o predčasnih volitvah, tu pa ni politične kulture in samoumevnih političnih norm, je menil poslanec SDS. Ob tem je nadaljeval, da “če se vsi vnaprej zavežemo, da bomo spoštovali izid referenduma, potem je smiselno in edino demokratično, da se odločanje o tako pomembni zadevi, kot je vprašanje, kako urejati migracije, prepusti ljudstvu.

Po besedah poslanca SDS vprašanje migracij ni vprašanje o spoštovanju človekovih pravic, “kajti človekove pravice so vsakomur, ki stopi na ozemlje Republike Slovenije zagotovljene z že veljavnim pravnim redom.” Tudi zato poslanec še meni, da je takšne vrste posvetovalni referendum dopusten, pri čemer dodaja, da je takšno tudi mnenje nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča.

Slovenija se nahaja na razpotju
Da imajo volivke in volivci pravico odločati o tako pomembnem vprašanju, je samoumevno, če se zavedamo vseh okoliščin in trenutka, v katerem se nahajamo. Celotna Evropa in z njo Slovenija, se sooča z vprašanji ohranitve identitete, jezika, kulture, tradicije. Ker je slovenski narod o sami temeljni ustavni listini neločljiv del države Slovenije, gre torej tudi za vprašanje obstoja slovenskega naroda in Slovenije, za katero smo se odločili na plebiscitu in jo vzpostavili z zmago v vojni za Slovenijo,” je poudaril poslanec SDS.

Dodal je, da smo danes na razpotju o tem, ali naj masovne migracije sprejemamo kot nekaj samoumevnega, koristnega, kot nekaj, kar zagotavlja dolgoročen razvoj in blaginjo, kakor o migracijah piše globalni dogovor OZN, “ali pa naj najprej poskrbimo za svoj narod, za svoje ljudi, za tiste, ki potrebujejo pomoč v Sloveniji, ob tem pa eventuelno pomagati v okviru možnega tam, od koder ljudje prihajajo, kadar gre za to, ko pomagamo tistim, ki pomoč dejansko potrebujejo.

Ljudstvo ima vedno prav
Grims prav zato, ker gre za vprašanje o tem, ali dajemo prednost svojemu narodu ali migracijam, meni, da gre za neke vrste nov plebiscit. “Zaradi vsega navedenega predlagamo, da se v najkrajšem možnem roku razpiše referendum. Referendumsko vprašanje je lahko stvar dogovora, mi pa smo predlog vprašanja oblikovali na način, da se glasi: Ali ste zato, da Slovenija pristopi k Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?,” je dejal mag. Branko Grims. Poslanec SDS obenem še dodaja, da je ne glede na formulacijo vprašanja bistveno, da se ljudje sami odločijo, ali menijo, da so masovne migracije obravnavane kot nekaj pozitivnega in da se na tej osnovi potem v Državnem zboru sprejema ustrezna zakonodaja, “ali pa masovne migracije zavračamo, jih omejujemo in dajemo prednost lastnemu narodu.”

 V SDS so prepričani, da je edina prava politika, če daš prednost lastnemu narodu, pri čemer pa dodajamo, da ko odloči ljudstvo, velja samo eno načelo: ljudstvo ima vedno prav.

C. Š.