[Video] Olaj: Poklukar je kot notranji minister informiral o nezakonitih zadevah!

Nekdanji šef policije dr. Anton Olaj v oddaji Tema dneva.

Poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 naj bi pokazali sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, za katere se storilce preganja po uradni dolžnosti. Med njimi so tudi štirje vodstveni delavci na policiji. Anton Olaj je v Temi dneva izpostavil krivico, ki se dela policistom, spregovoril pa je tudi o morebitnem novem notranjem ministru Boštjanu Poklukarju.

“Gre za novega starega ministra, z njegovim delom smo že seznanjeni iz preteklosti. Bil je precej naklonjen spremembam politike na področju migracij, kar kaže na to, da se bo ta politika odprtih vrat ilegalnim migrantom očitno nadaljevala, do česar sem seveda kritičen. Toliko bolj zaradi tega, ker je pred kratkim Avstrija izrazila zaskrbljenost in pomisleke v zvezi z varovanjem zunanje šengenske meje in s tem tudi vdorov ilegalnih migrantov. Stališče Italije uspešnosti varovanja slovensko-italijanske meje je tudi znano, so tudi do tega kritični. Tako da z novim ministrom Boštjanom Poklukarjem na področju migracij ne bo sprememb in se bo nadaljevala politika, ki jo je zastavila prejšnja ministrica Tatjana Bobnar,” pravi nekdanji generalni direktor Anton Olaj in dodaja, da večjih presenečenj ne bo.

V času Olajevega mandata takšnih poročil ministru niso pošiljali
Poklukarju so očitali, da je sprejemal obvestila centra za obveščanje, ki jih kot minister ne bi smel. Glede obveščanja in poročanja Olaj pravi, da je zadeva zakonsko urejena, da ima minister pravico biti obveščen o vseh pomembnih dogodkih za varnost države. “Kar se tiče samega prejema poročil OKC-ja, je tam še marsikaj kot dogodki, pomembni za varnost države, poleg tega so tudi osebni podatki. Ocenjeno je bilo, da ni zakonske podlage, da je minister prejemal tako podrobne informacije in podatke. Ta kritika, mislim, da je bila upravičena, in takrat je prišlo do nekih sprememb na tem področju. Sicer ima minister praktično pravico biti obveščen o vsem, ampak je to na relaciji generalnega direktorja in ministra, če pa bi dobival direktno poročila iz OKC-ja, pa seveda bi šlo preko tega, informacij bi bilo preveč in obstajal bi sum, da bi se lahko uporabile za druge namene.” Zato je prav, da se takšnih poročil ne pošilja, pravi  Olaj, in v času njegovega mandata teh poročil ministru nismo pošiljali.

Bo Poklukar bolje “očistil” policijo kot Bobnarjeva?
Olaj je poudaril, da se je do čiščenja večkrat negativno in kritično izrekel. Ta pristop je zelo napačen, delitev dela med tistimi, ki so bolj ali manj naši. Ne glede na svetovno nazorstvo so policisti dolžni delati po zakonu in dokler to delajo, je popolnoma nepomembno, koga politično simpatizirajo, je prepričan. “Glede tega čiščenja gre absolutno predaleč in me je ta pristop presenetil in ta način. Spominja me na leto 1945, 1946, če bi bili takrat, bi nas lahko celo postrelili, zakaj, sicer ne vem, ker smo delali dobro za Slovenijo. Ta mandat 2020, 2021 in pol leta 2022 smo bili v izredno zahtevnih situacijah. Imeli smo pandemijo, morali smo izvajati varovanje v sklopu predsedovanja Sveta EU, dogajale so se množična zborovanja in vse to je terjalo veliko dela policije.” Takrat je policija tudi vrnila zaupanje ljudi v policijo, pravi Olaj.

Policija ni nikoli izgubila zaupanja ljudi
Poklukar je izjavil takrat izredno propagandno tezo, kako bo to zaupanje težko pridobiti nazaj. To zaupanje praktično nikoli ni bilo izgubljeno. “Imeli smo boljšo raziskanost, boljšo varnost, manj smo kaznovali, dobra prometna varnost, nič kaj takega, da bi ljudje manj zaupali. Ugotovitev je bila pandemska utrujenost prebivalstva, dodatna pooblastila na področju omejevanjem razširjanjem virusa. Mi smo svoje delo opravljali in opozarjal sem, da ko bo pandemska utrujenost mimo, ko ukrepov več ne bo, se bo izkazalo, da se bo priljubljenost policije statistično vrnila, tako da niti za trenutek tega zaupanja nismo v resnici izgubili”.

Poročilo o delu policistov je bilo ciljno napisano
Glede poročila o delu policistov Olaj pravi, da se na te nadzornike izvršuje politični pritisk s strani takratne ministrice Tatjane Bobnar, kar je tudi razvidno iz spletne strani ministrstva za notranje zadeve. Jasno je dejala, da je bila na protestih uporabljena prekomerna sila in da so obljubili, da bo zagotovljen nadzor. “Poročilo je bilo ciljno napisano in je odstopalo od ugotovitev nadzora, ki sem ga sicer jaz potrdil v podobni zadevi, kjer smo ugotovili, da so bila pooblastila uporabljena strokovno in zakonito. Poročilo ni nepristransko in tudi če smo Sanjo Ajanović Hovnik poslušali na novinarski konferenci, ko je izpostavila problem sistemske narave, kar je resnično nekorektno, da se javnosti ponuja zaključek, da je policija v času prejšnje vlade karkoli storila napačnega na sistemski podlagi, saj nihče ni sprejemal sistemskih sprememb, ki bi kakorkoli vplivale na aktivnosti policije.”

Anton Olaj

Kdo je uzakonil, da se lahko uporabi vodni top s primesjo solzivca?
Hovnikova je sicer tudi poudarjala, da je imel vodni top primesi solzivca. Prav pa bi bilo, da bi povedala, da so ta člen v zakonu sprejeli tisti ljudje, ki še danes zasedajo visoke položaje v policiji, da se je to smelo početi in da to ni sprejela Janševa vlada, je poudaril Olaj. “Glavni vir napetosti ali nepravilnosti je bilo ravno brizganje z vodnim topom s primesjo, ampak ti policisti so delovali v skladu s pravili.” Dodal je, da od teh 13 policistov ni gotovo nihče sodeloval pri tem predlogu zakona, ki to dovoljuje. “In še danes ta člen ni preklican. Poleg tega, kako lahko govorijo o prekomerni sili, če nihče od protestnikov ni bil poškodovan?”

Olaj je tudi dejal, da če se primerjamo z “jedrnimi” državami v Evropski uniji, smo mi delovali izredno strpno, korektno. Tu se dela policiji velika krivica in škoda.

Sara Kovač