[Video] Opozicija ruši, ker nima 46 glasov – sicer bi že zdavnaj sestavili svojo vlado!

Datum:

V ponedeljek je opozicija kazala mišice in želela dokazati, kako je močna. Svojo moč so pokazali s pobalinskim nagajanjem, saj niso želeli sprejeti že vnaprej določenega dnevnega reda. “Pokazali ste, da ste pobalini, da ne razumete delovanja demokracije,” je pojasnil voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič. V nadaljevanju je izpostavil nekaj zanimiv izjav opozicijskih poslancev, pri čemer pa je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sam priznal, da nimajo dovolj glasov za ustavno obtožbo predsednika vlade. Prav tako se niso odločili pridružiti Šarčevi predstavi pred parlamentom. “Kot kaže so tudi oni pričeli ugotavljati, da jim povezovanje z LMŠ škodi,” je še dodal Tomašič.

Spomnimo se ponedeljkovega dogajanja v državnem zboru, ko so se poslanci opozicije na čelu s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem odločili blokirati sprejetje dnevnega reda seje v Državnem zboru. Medtem ko so sami podali pobudo za ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Janeza Janšo, so s preklicem seje med drugim preprečili povišanje prihodka staršem otrok s posebnimi potrebami, nujno ureditev planinskih poti in ureditev vseh vojnih grobišč v Sloveniji.

Po besedah opozicije se je tako zgodilo nekaj groznega in se bližajo predčasne volitve, zato ker dnevni red seje državnega zbora ni bil izglasovan. Kot je pojasnil voditelj oddaje Boris Tomašič ni opozicija imela v ponedeljek nobene zmage. “Temveč ste se le pokazali, da ste pobalini, da ne razumete delovanja demokracije,” je pojasnil in pri tem izrazil prepričanje, da je rušenje dnevnega reda, ki ga predhodno sprejmeš, pobalinsko.

“Ker je bila večina zakonov izglasovana na delovnih telesih v katerih razmerja ne ustrezajo temu, kar bi v skladu s poslovnikom moralo,” je kot razlog za blokiranje navedla nepovezana poslanka Janja Sluga. Tomašič to opisuje, kot zanimivo retoriko opozicijskih poslancev, saj menijo, da je edino tisto prav, kar počnejo oni. Kot je pojasnil v nadaljevanju nepovezani poslanci v skladu s poslovnikom nimajo zagotovljenih nobenih mest v delovnih telesih, kljub temu pa jim jih je koalicija nekaj dala. “V bistvu gre za zajebavanje.”

Foto: Zajem zaslona Nova24TV/RTV

Praktično niso storili ničesar, saj bo tako vlada morala sprejemati zakone na izrednih sejah. “Mislim, da se na vsakem koraku pokaže, da imamo viseči parlament, ki težko dela,” pa je dejala Maša Kociper. Tomašič je vsekakor prepričan, da imamo viseči parlament, ko pa opozicija na vsakem koraku ruši vse kar vidi in onemogoča kakršnokoli delo. “To je eden od načinov obstrukcije in ta obstrukcija se bo nadaljevala, dokler se ne bodo razmerja v tem državnem zboru uredila,” pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Tomašič Vatovcu obrazloži, da je obstrukcija takrat, ko ne sodeluješ pri odločanju. “Če pa zafrkavaš na malenkostih, je pa to milo rečeno pobalinsko,” je pojasnil.

Opozicija bo zafrkavala na vsakem koraku, ker hoče volitve
Vse bolj se kaže, da opozicija želi zafrkavati, ker hočejo na volitve in ker niso na oblasti. Pri tem je kritičen, saj se je vlada morala sestaviti v kritičnem času, v njem pa tudi dela in se usklajuje. “Rušiti pa je treba zato, ker vi nimate 46 glasov,” je še pojasnil Tomašič. Prepričan je, da s takšnimi izjavami le manipulirajo, saj če bi imeli dovolj glasov, bi že zdavnaj sestavili vlado in ne bi hoteli na predčasne volitve.

Matjaž Han (Foto: Zajem zaslona RTV)

“Ta vladna koalicija skupaj z izgubljenimi sinovi slovenskega parlamenta dela vse, da bi ostala na oblasti,” je dejal nekdanji premier Marjan Šarec. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je priznal, da za ustavno obtožbo predsednika vlade niso imeli 46 glasov. “Tako da tisti, ki je računal, da imamo 46 glasov /…/ vem, da jih bomo težko dobili,” je bil iskren Han o tem, zakaj se je dejansko v ponedeljek šlo. Tako kot je pojasnil še Tomašič, jim je ustavna obtožba orodje, s katerim želijo preprosto le nagajati, ker ne morejo na oblast.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...