[Video] Osem izjav Roberta Goloba, v katerih je praznina

Robert Golob pri Urošu Slaku

Včeraj se je v središču Ljubljane odvil veliki protest upokojencev in bodočih upokojencev zoper diktaturo Roberta Goloba. Vlada več kot očitno ne skrbi za upokojence, na njih je pozabila in jih z nekimi bombončki, minimalističnimi uskladitvami, poskuša pomiriti. Vse to je vidno iz nastopa Robert Goloba pri Slaku na POP TV, ki je bil v času, ko je bila na sporedu tudi Tarča, v kateri so govorili o njegovih poslih na Balkanu. Za Tarčo ni imel časa, v Pop TV-ju pa je govoril le prazne besede, ki sta jih v oddaji komentirala Boris Tomašič in Aleksander Rant.

Ob tem sta spomnila na praznovanje 7. rojstnega dne Nove24tv v Stični v športni dvorani, na katero ste vsi vabljeni, bo pa 4. marca ob 17.00. “Gre za to, da podprete delovanje naše televizije z vašo prisotnostjo, z vašo podporo, za katero smo iskreno hvaležni. Brez vaše podpore bi težko shajali, hvala,” je dejal Boris Tomašič.

Prva izjava predsednika vlade – tako je ponižal protestnike
“Malo za hec, reprezentativnih sindikatov samo v javnem sektorju je 45, če se bo vsak teden en od teh udeležili enkrat na leto, lahko imamo tedensko proteste. Bolj pomembno kot to, je da poteka socialni dialog, že v juniju smo imeli pro sejo socialno ekonomskega sveta. In se dogaja to, kar so v prejšnjih vladah delodajalci, delojemalci in sindikati samo sanjali – socialni dialog.”

Tomašič je ob tej izjavi dejal, da sicer ne ve, kaj je tukaj smešnega in da je Robert Golob iz tega, da imamo 45 sindikatov in da stavkajo, naredil šalo. “Tako ponižujoče,” pravi Tomašič in ob tem poudarja, da Golob govori o socialnem dialogu, kljub temu da se v devetih mesecih niso uspeli nič zmeniti. “Vlada se norčuje iz upokojencev, iz gasilcev, iz medicinskih sester, iz vseh teh ljudi, ki jih teh 45 sindikatov javnega sektorja predstavlja,” je dodal Aleksander Rant. Ob tem pa se Tomašič sprašuje, “zakaj so še protesti, če socialni dialog poteka? Njihov dialog je sicer tak, vlada vam ponudi nekaj, a se o tem se ne pogajamo – to ni dialog”.

Druga izjava predsednika vlade – zakaj medicinske sestre stavkajo le za svoje pravice in ne tudi za rudarje?
Uroš Slak
je dejal, da je očitno s tem dialogom nekaj narobe, če so vsak teden sindikati na ulici, da ga ne vidijo. “Ah, glejte, o tem si lahko vsak ustvari sam svoje mnenje, nihče od njih, ki so na ulicah, se ne zavzema za plačno reformo, ki bi vse krivice odpravila naenkrat, vsak od njih se zavzema samo za svoje pravice”.

Kakšni grozni sindikati, kaj se grejo. Sindikat medicinskih sester se zavzema zgolj za pravice medicinskih sester in sindikat za gasilce samo za gasilce, namesto da bi se zavzemali za pravice rudarjev.” Ti izseki pokažejo aroganco Roberta Goloba, pravi Tomašič. Problem Goloba je, da je izgubil stik z realnostjo, pravi Rant. “On meni, da so sindikati njegovi ljudje, da delajo zanj, da so njegova politična opcija. In s tem “vedenjem” je šel v pogajanja, ki izgledajo tako, da on pove, kako bo vse potekalo, in ni prostora za dejanski dialog.”

Boris Tomašič in Aleksander Rant v oddaji Kdo vam laže?

Tretja izjava predsednika vlade – so obljube res izpolnili?
“Naše konkretne obljube so vedno enake in mi jih izpolnjujemo in na koncu se bo to poznalo tudi v denarnicah,” je dejal Golob.

Rant in Tomašič sta obnovila njegove obljube: da bo omejil rast cene hrane, da bo dal sodnikom 600 evrov, da bo sprejel davčno reformo, zdravstveno reformo, stanovanjsko reformo. To vse so obljubljali, v začetku so dejali, da bodo zdravstvo rešili “tik tak”, da imajo že pripravljene rešitve. Spomnimo se tudi obljub za 30 tisoč stanovanj, zdaj le še 3000. Luka Mesec je dejal, da imajo že lopate pripravljene. In nič od tega niso izpolnili. “Kar so izpolnili, pa so – dvignili davke, ukinili rast splošne olajšave, zamenjali vse na policiji – dobro jim gre,” pravi Rant.

Četrta izjava predsednika vlade – norčevanje iz upokojencev
“Inflacija je 10-odstotna, zakonska osnova za dvig pokojnin v februarju je 5,2 in jo bomo v celoti izpolnili. To je najvišji enkratni dvig v zadnjih 15 letih. Danes govoriti, da takrat ko dvignemo za 5,2, da je to miloščina, je sprenevedanje”, je dejal Golob.

“Matematiko bi doktor elektrotehnike moral znati. Seveda gre za najvišji dvig, če pa nismo še imeli 10-odstotne inflacije. Ampak ne se delati norca iz upokojencev. 10-odstotna inflacija pomeni 10-odsotno uskladitev, a je to logično. Dragi upokojenci, res, da ste zgubili 10 odstotkov, ampak mi vam damo 5 in vam damo največ v zadnjih 15 letih.” To je norčevanje, je prepričan Tomašič.

 

Peta izjava predsednika vlade – pomagal bi šele konec leta
“Zato sprožati debato o tem, da so dvigi prenizki na začetku leta, ni v redu,” je dejal Golob.

“Upokojenec, ki dobi 600 evrov pokojnine, hrana pa se je podražila za 20 ali več odstotkov. Golob pravi, do vam bo konca leta pomagal. Upokojenec mora danes kupiti hrano in plačati položnice”. Mogoče se ne dela norca, ampak je ta človek zares zgubil občutek za realnost.” je zaključil Tomašič. Ob tem pa je Rant dodal, da Golob izhaja iz bogastva, je v bogastvu in nima stika z realnostjo in množico, ki so ga izvolile. Spomnil je na vlado Janeza Janše, ko je bil dvig cene energentov (ki niti približno ni bil tako velik kot sedaj), a so mu očitali, da je prepozno reagiral, ko je decembra dejal, da bodo januarja nižje položnice.

Šesta izjava predsednika vlade – Kdo je legitimni predstavnik upokojencev in laganje o “nerealnih zahtevah”
“Upokojenci imajo svoje legitimne predstavnike, ki so na sceni že 20 let. Glas upokojencev se je pojavilo čez noč in postavljajo zahteve, ki so nerealne. Na letnem nivoju so njihove zahteve vredne 2 milijardi,” je dejal Golob.

Tomašič se sprašuje, na koga misli Golob, da je legitimen predstavnik upokojencev, Zveza društev upokojencev, ki jo vodi Janez Sušnik ali pa Biserka Marlot Meden, ki podpira evtanazijo ali pa Nika Kovač? “650 tisoč upokojencev imamo in na volitvah stranka upokojencev DeSUS ne pride v parlament. Veste, kdo je legitimni predstavnik? Tisti, ki jih spravi največ na cesto, da povedo. Sušnik naj napove protest proti 20-odstotnem dvigu pokojnin, da vidimo legitimno predstavništvo ljudstva,” sta prepričana Tomašič in Rant.

Glede dveh milijard pa je Tomašič dejal, da se s številkami ne more manipulirati kar tako počez. “Uradni podatki pa kažejo takole: Če bi letos uskladili pokojnine za 3,5-odstotno uskladitev za vse in še enoodstotno za upokojene do leta 2021, je vsota približno 206 milijonov evrov, za štiriodstotno in dodatno enoodstotno pa približno 231 milijonov.” Po teh izračunih bi 20- odstotno povišanje pokojnin znašalo milijardo 150 tisoč evrov. To je toliko, kot je čez noč ta vlada vrgla v elektrogospodarstvo: 500 milijonov v HSE, 700 milijonov v GENI, 150 milijonov v ELES.

Sedma izjava predsednika vlade – Golob bo rešil zdravstvo s klicnim centrom
“Naslednji teden so prvi konkretni rezultati dostopni ljudem. Štartali bomo s tremi projekti, prvi je digitalizacija, prenova ZZZS, nacionalni klicni center, na kateri bo lahko vsak poklical, kako priti do osebnega zdravnika, kje je ambulanta za neopredeljene in za pomoč pri napotnicah – tega do sedaj še ni bilo v Sloveniji,” je dejal Golob.

“Rešil je zdravstvo,” sta dejala Rant in Tomašič, “kako se tega nihče ni prej spomnil, ustanoviš klicni center,” sta dodala. “Najbolj smešno pa je, da ta klicni center obstaja že leta in leta, razširilo se je tudi v času covida in zdaj je Golob odkril toplo vodo.” Vprašala sta se, ali so to res rešitve, ki jih bodo pacienti “čutili”, kot je dejal Golob. Ob tem sta dejala, da digitalizacija in prenova ZZZS niso konkretne rešitve.

Osma izjava predsednika vlade – cene hrane bo rešil digitalni pajek
“Pri hrani, ki je edina, ki jo nismo regulirali, bomo primerjalnik cen zamenjali z novim orodjem, bistveno bolj sposobnim, z digitalnim pajkom, s katerim bomo spremljali cene vseh izdelkov, in s tem hočemo dobesedno trgovce prisiliti, da ne bodo držali nizkih cen samo na izdelkih, ki jih spremljamo ampak na celotne izdelke,” je dejal Golob.

Digitalni pajek bo torej rešil problem?” Ni problem v visokih maržah, pravi Tomašič, in digitalni pajek ne bo rešil problema visokih cen, je prepričan. Sedaj je smešno, pravi Rant, “ampak ko bom šel naslednjič v trgovino in bo digitalni pajek stal 5 milijonov in bo jogurt dražji še za en evro, mi ne bo več smešno“.

Ob koncu sta spomnila na praznovanje 7. rojstnega dne Nove24tv v Stični v športni dvorani, ki bo 4. marca ob 17.00. “Gre za to, da podprete delovanje naše televizije z vašo prisotnostjo, z vašo podporo, za katero smo iskreno hvaležni. Brez vaše podpore bi težko shajali, hvala. Veseli smo vaše podpore.”

Sara Kovač