[Video] Pahor razpisal volitve, alternativa vladi pa bo KUL (z Golobom), ki je pred dvema letoma klavrno propadla

Foto: STA

Minili sta dobri dve leti od odstopa Marjana Šarca in s tem razpada vlade, v kateri so poleg LMŠ sodelovale še stranke SD, Levica in SAB. Po propadu sta vladala kaos in panika. Eden drugemu so namenjali ostre besede, krivili drug drugega za razpad, se obtoževali kadrovanja in paničarili. Po klavrnem koncu je vlado prevzel Janez Janša, ki se je s trdno koalicijo spopadel z epidemijo in težkimi situacijami, s kakršnimi se še nismo spopadali v zgodovini Slovenije. Čeprav se je jasno izkazalo, da KUL-ovci niso sposobni sodelovati niti med seboj, so se zaradi želje po oblasti ponovno povezali in so z “novim obrazom” Robertom Golobom na čelu javnosti predstavljeni kot alternativa sedanji vladi.

Predsednik države Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu rednih državnozborskih volitev, ki bodo potekale 24. aprila letos. S tem bodo 14. februarja začeli teči roki za volilna opravila. Tedaj bodo volivci s podpisi podpore že imeli priložnost izraziti podporo posameznim listam kandidatov, mogoče pa bo tudi že vlaganje kandidatur. Vsi, ki želijo vstopiti v volilno tekmo, jih morajo vložiti do 24. marca, ko bo stekla tudi uradna volilna kampanja.

Tokratne volitve so prve redne po letu 2008, saj so se volivci na zadnje tri volitve odpravili predčasno. Klavrn konec pa je doživela tudi prejšnja vlada, ki bi sedaj zopet rada prišla na oblast. Spomnimo, da je Marjan Šarec po odstopu priznal, da njegova vlada ni bila sposobna izvesti kakšnih korenitih ali strukturnih reform. Že od samega začetka so jo namreč pretresali različni odstopi, nesoglasja med koalicijskimi partnerji in izsiljevanje “nadkoalicijske” Levice. “S temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ta hip ne morem izpolniti,” je Šarec dejal v izjavi za javnost, ko je napovedal, da bo podal odstopno izjavo in jo poslal v državni zbor. Pa vendar so se v želji po oblasti še enkrat odločili “poskusiti”.

Ne pozabimo izjav KUL-ovcev po Šarčevem odstopu
Izjav, ki so jih podali neposredno po Šarčevem metu puške v koruza si velja zapomniti in jih nikakor ne pozabiti. Luka Mesec je dejal, da ni imela koalicija namreč ni več imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem. Glede na to, da so se odločili ponovno sodelovati, pomeni, da so našli smisel, ki je “samo da ni Janša“. Alenka Bratušek je Šarčev odstop komentirala, da je “to prva stvar, na katero sem želela opozoriti, da smo v SAB razočarani, da kot del koalicije … da predsednik vlade odstopa, smo izvedeli iz medijev.

Mesec: Koalicija se je sesula sama vase
Mesec je še dejal, da je “te politike nenazadnje poglobila tudi koalicija, ki jo je vodil Marjan Šarec do danes v koalicijski pogodbi, ampak se je pri izvajanju izkazalo, da je prevladala stara polika. Nekaj se je zapisalo, izvedlo pa se ni. Ta koalicija se je sesula sama vase. Je pa dejstvo, da je najbrž za premierjevim odstopom več kot zgolj odstop ministra za finance. Za premierjevim odstopom najbrž tiči grenko spoznanje, da s to koalicijo ni bilo mogoče izvajati politik, katerih se je kot premier v koalicijskem sporazumu podpisal.” Tudi Šarec ni imel niti ene lepe besede za svojo koalicijo, Dejan Židan pa je dejal, da kakor običajno, tudi o odstopu Šarca niso bili obveščeni.

Ste res prepričani, da bi vas isti ljudje lahko prepričali, da bo v novi koaliciji bolje?

Sara Kovač