fbpx

[Video] Predsednik Pahor z madžarskim kolegom v Budimpešti potrdil odlične odnose med državama, tam tudi ministra Počivalšek in Pivčeva

Janos Ader in Borut Pahor (Foto: STA)

Na madžarskem je na uradnem obisku predsednik republike Borut Pahor. Z njegovim madžarskim kolegom Janosom Aderjem sta potrdila odlične odnose med državama, v pogovoru pa sta naslovila tudi problem migracij. Pahorja pa na obisku spremljata tudi ministra Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec. Počivalšek se je v Budimpešti sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom, Pivčeva pa z Istvanom Nagyjem, s katerim sta med drugim razpravljala tudi o strateškem pomenu hrane.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na uradnem obisku na Madžarskem. Z gostiteljem, madžarskim predsednikom Janosom Aderjem, sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama ter med drugim izpostavila, da Slovenija in Madžarska sodita med države, ki so se uspešno soočile z epidemijo novega koronavirusa.

Pahor in Ader potrdila odlične odnose med državama, v pogovoru pa sta naslovila tudi problem migracij
Pahor in Ader sta na novinarski konferenci po pogovorih poudarila, da je k uspešnemu soočanju z epidemijo pripomoglo hitro in uspešno ukrepanje obeh vlad, so sporočili iz urada slovenskega predsednika. Govorila sta tudi o morebitnem drugem valu in o potrebi po premišljenem gospodarskem ukrepanju zaradi epidemije. Kot navaja Slovenska tiskovna agencija, je predsednik Pahor madžarskega kolega seznanil, da se Slovenija pripravlja na predsedovanje Svetu EU z veliko mero odgovornosti in z namenom, da uniji vrne avtoriteto, ki bo nepogrešljiva v soočanju s posledicami krize zaradi epidemije.

Predsednika sta naslovila tudi problem migracij. Slovenija in Madžarska zagovarjata zavarovanje zunanjih meja Evropske unije in stremita k iskanju rešitev za preprečevanje ilegalnih migracij, so sporočili iz Pahorjevega urada. Slovenija je tudi zelo naklonjena iskanju skupnih modelov solidarnosti, pri čemer moramo kot skupnost, tako predsednik Pahor, poiskati kompromis.

Pahor je v pogovorih poudaril tudi pomen vzajemnega negovanja položaja manjšin, ki predstavljajo most med državama. Sodelovanje v okviru programov regionalnega gospodarskega razvoja je pri tem izjemnega pomena, je poudaril in se zavzel za realizacijo že odobrene pomoči Madžarske Porabju.

Janos Ader in Borut Pahor (Foto: STA)

Pahor izpostavil obeleževaje obletnice trianonske pogodbe
V pogovorih z madžarskim predsednikom je Pahor odprl in posebej omenil obeleževanja obletnice trianonske pogodbe, so sporočili iz njegovega urada. Predsednika Aderja je opozoril na razlike v percepciji in na ponavljajoče se slike zemljevidov, ki vzbujajo zaskrbljenost pri delu slovenske javnosti, saj jih razume kot izraz ozemeljskih teženj. Prav dobri odnosi nam omogočajo, da se o vsem, in tudi o tem odkrito pogovarjamo, je dejal Pahor.

Pahor je prepričan, da je potrebna velika mera strpnosti in razumevanja tako pri oblikovanju naše prihodnosti kot tudi pri odnosu do zgodovine skupnega prostora. V tej luči moramo vsi poskrbeti, da obeleževanja zgodovinskih dogodkov potekajo v duhu skupnih evropskih vrednot, dobrih sosedskih odnosov in spoštovanja zgodovine drugih držav oziroma narodov, je poudaril.

“Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. Odgovorni politiki gledajo generacije vnaprej, temu pogledu sva zavezana tudi s prijateljem in predsednikom Janosem Aderjem, ki se mu zahvaljujem za gostoljubnost v Budimpešti,” je dejal na novinarski konferenci. Pahor je tudi izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog in dejal, da je Madžarska soseda, s katero želi Slovenija tudi v prihodnje gojiti tesne in prijateljske odnose. Obisk je osredotočen na t. i. zeleno agendo in trajnostni razvoj. Predsednika sta se strinjala, da področje trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij lahko obe državi strateško povezuje, in ocenila, da lahko pomeni več kot le priložnost za izhod iz krize in nadaljnje sodelovanje.

Janos Ader in Borut Pahor (Foto: STA)

Pahorja spremljata tudi ministra Počivalšek in Pivec
Predsednika Pahorja pa sta na uradnem obisku v Budimpešti danes spremljala tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Ministra sta z madžarskima kolegoma med drugim razpravljala o gospodarskem razvoju obmejnega območja, povezovanju plinske infrastrukture ter upravljanju gozdov. Počivalšek se je v Budimpešti sestal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom. “Strinjala sva se, da je potrebno čim prej izpeljati projekt testnega poligona za električna in samovozeča vozila v Zalaegerszegu, kjer poleg Slovenije sodeluje tudi Avstrija, enako velja za plinsko interkonekcijo Nagykanisza-Kidričevo,” je na spletnem družbenem omrežju Facebook zapisal Počivalšek.

Nekaj besed je bilo namenjenih tudi koronavirusu, kjer je Szijjarto po navedbah Počivalška “izredno pohvalil delo Slovenije v boju z epidemijo in izpostavil tvorno sodelovanje pri odpiranju mej”. “Pogovor je zaključil z mislijo, da kdor dela dobro in v korist države, je večkrat deležen tudi kritik in napadov,” je dodal. Szijjarto je po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI izpostavil dobro gospodarsko sodelovanje med državama, ki prispeva k uspehu obeh ekonomij. Pandemija covida-19 je po njegovih besedah pokazala soodvisnost obeh držav, pri čemer sta Madžarska in Slovenija ves čas ohranjali tesne stike.

Tudi Szijjarto je med prihodnjimi projekti izpostavil krepitev energetske varnosti kot eno najpomembnejših nalog. Državi bosta do konca leta 2021 povezali svoji električni omrežji in nato še plinovodno omrežje. Pri tem je madžarski minister poudaril, da je čezmejni plinski projekt slovenska vlada umestila med strateške prioritetne projekte. Državi sta se tako dogovorili tudi, da bosta oblikovali skupno gospodarsko razvojno strategijo za območje ob Muri in Rabi.

Obseg dvostranske trgovine med Slovenijo in Madžarsko je lani presegel 2,5 milijarde evrov, Szijjarto pa je ob tem izrazil pripravljenost na krepitev sodelovanja. Po njegovi oceni vodita vladi obeh držav politiko za zaščito nacionalnega interesa, zaradi česar se bosta verjetno soočali z “ostrimi mednarodnimi napadi”.

Foto: STA

Pivčeva in Nagy o strateškem pomenu vzdržne pridelave hrane
Pivčeva se je medtem dvostransko srečala z madžarskim kmetijskim ministrom Istvanom Nagyjem. Izpostavila sta sodelovanje v gozdarstvu znotraj 17+1 in skupne slovensko-madžarske delovne skupine za gozdarstvo, sodelovanje v kmetijstvu in skupni kmetijski evropski politiki, na področju čebelarstva, dotaknila pa sta se tudi priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU ter t. i. Zelene skupine, so zapisali na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tako Slovenija kot Madžarska se na področju skupne kmetijske politike zavzemata za dveletno prehodno obdobje, saj zakonodajne podlage za izvajanje ukrepov na ravni EU niso sprejete. Obe strani sta podčrtali pomen pogajanj za večletni finančni okvir in željo po zaključitvi v najkrajšem možnem času.

Kriza z novim koronavirusom je po oceni ministrov prikazala strateški pomen vzdržne pridelave hrane, kjer je pomembno, da se ob doseganju ambicioznih okoljskih ciljev v enaki meri spodbuja tudi konkurenčnost sektorja. Nagy je pohvalil slovenski program razvoja podeželja, saj se Madžarska prav tako srečuje s pomanjkanjem mladih kadrov na podeželju in ukrepov za manjše kmetije. Na področju gozdarstva sta državi izmenjali izkušnje glede trajnostnega in večnamenskega upravljanja z gozdovi, izzivov, povezanih s klimatskimi spremembami, ter ukrepov glede obnove gozdov zaradi ujm in škodljivcev v gozdovih. Slovenija je Madžarski predstavila primer sonaravnega upravljanja z gozdovi v Sloveniji in ponudila pomoč slovenskih gozdarjev.

Pivčeva in Nagy sta podpisala tudi memorandum o sodelovanju na področju trajnostnega upravljanja z gozdovi, ki bo še okrepil bilateralno sodelovanje. Člani slovensko-madžarske delovne skupine za gozdarstvo se že sedaj letno srečujejo, memorandum pa bo sodelovanje še okrepil in poglobil skupne znanstveno-raziskovalne projekte s področja trajnostnega upravljanja gozdov, še navaja STA.

Rok Krajnc