fbpx

[Video] Pet let portala Nova24TV: “Medij, kakršnega je Slovenija nujno potrebovala!”

Pet let portala (Foto: Nova24TV)

Ob peti obletnici portala Nova24TV so se v posebni oddaji z Borisom Tomašičem, tokrat ne v Kdo vam laže?, zbrali sedanji odgovorni urednik Marko Puš in nekdanji odgovorni uredniki od Borisa Tomašiča, sedanjega poslanca Jureta Ferjana, pa vse do Jožeta Biščaka, današnjega glavnega urednika Demokracije. Spregovorili so o svojih izkušnjah, problemih in o tem, kako sami vidijo vlogo portala Nova24TV v slovenskem medijskem prostoru.

Portal Nova24TV praznuje peto obletnico obstoja in ob tej priložnosti je Boris Tomašič v posebno oddajo povabil nekdanje glavne urednike in sedanjega glavnega urednika, Marka Puša. V studiu sta se jima pridružila še Jože Biščak in Jure Ferjan. Uroš Urbanija in Miro Petek sta se opravičila zaradi odsotnosti.

Jure Ferjan, ki je danes poslanec, je spregovoril o težkih začetkih, o percepciji portala tedaj in percepciji portala danes. Izpostavil je, da je portal eden najpomembnejših slovenskih medijev, ki ga vsak obveščeni državljan in politik morata spremljati, če želita dobiti celotno medijsko sliko – in tudi ga. Mnogi sicer rečejo, da ga ne berejo, potem pa skozi pogovor vidimo, da ga.

Zmage na sodiščih

Marko Puš, ki delo urednika opravlja sedaj je spregovoril o svojih izkušnjah s sodišči, pri čemer je zatrdil, da nima negativnih izkušenj, saj so je portal doslej, z izjemo procesa z Violeto Tomič, vse zmagal. Izpostavil je, da je osnovna usmeritev portala razgaljanje tujih in domačih lažnih novic in da kot urednik priznava, da se portalu dogajajo napake, a da se zanje vedno opraviči in objavi popravke, z razliko nekaterih drugih medijev, ki popravkov bodisi ne objavijo bodisi objavijo na “12. strani” v obskurno majhnem okvirčku.

Pritiski vlade Marjana Šarca

Jože Biščak je spregovoril o pritiskih, ki jih je portal in z njim on kot tedanji urednik, doživljal v času vlade Marjana Šarca. Opozoril je, da se v času sedanje vlade mediji in politiki pritožujejo nad pritiski, ki naj bi jih vlada izvajala nad neodvisnimi vejami oblastmi kot so mediji in sodstvo, pa so ti t.i. pritiski le v obliki tvitov in objav na družbenih omrežjih. V času Šarčeve vlade pa je slednji državnim podjetjem “ukazal”,naj prekinejo oglaševanje v t.i. “sovražnih medijih”, za katere so vsi vedeli, kateri so. To je takrat portal finančno občutil.

Marca skoraj milijon bralcev v mesecu

Od relativno skromnih začetkov je portal dosegel skoraj milijon bralcev v enem mesecu, kar se je zgodilo letos marca. V petih letih je portal Nova24TV postal eden najpomembnejših slovenskih medijev, v smislu zagotavljanja medijskega pluralizma pa najverjetneje celo najpomembnejši slovenski medij, brez katerega bi slovenski  medijski prostor ostal zavit v sivino, kjer mediji tekmujejo, kdo je bolj enak prototipnemu.

Svoj poklon portalu sta v oddajo podala tudi Alojz Kovšca in dr. Dimitrij Rupel, ki sta izrazila spoštovanje in hvaležnost, da naš portal obstaja in da ima navkljub nekaterim kozmetičnim napakam, ki jih še vedno gre pripisati mladosti medija, izjemen pomen za slovenski medijski in preko medijev tudi za političen prostor.

Aleš Ernecl