fbpx

[Video] Aleksandra Pivec: Stranka Naša dežela bo presenečenje tokratnih zgodovinskih volitev

Foto: Nova24TV

Zadnje javnomnenjske raziskave Parsifal so pokazale, da bodo najverjetnejšega novega mandatarja postavile manjše stranke, ki se trenutno borijo, da bi presegle parlamentarni prag, ki je v Sloveniji postavljen pri 4-odstotkih vseh oddanih glasovnic. Nekaterim strankam grozi izpad iz parlamenta. V prvi vrsti opozicijskim LMŠ, SAB in SNS. Ankete pa možnost uvrstitve v parlament v zadnjih dneh kažejo še Resni.ci Zorana Stevanovića in Naši deželi Aleksandre Pivec. Slednja s svojo ekipo že dobro leto obiskuje vse kraje po Sloveniji, saj stavi zlasti na glasove kmetov, glasove vinogradnikov in upokojencev. Skratka, predstavljajo glas podeželja, v stranki pa poudarjajo, so vasi arterije naših mest.

“Prepričana sem, da tako intenzivne in tako zaostrene volilne kampanje v Sloveniji še nismo imeli, kar pomeni, da bomo resnično priča enim zgodovinskim volitvam. Iskreno povedano sem pričakovala, da bo tako zaostreno, a vendarle sem upala na več konkretnih priložnosti, kjer bi se izmenjevale konkretne ideje in pogledi na reševanje določenih situacij,” je v oddaji Tema dneva poudarila predsednica stranke Naša dežela dr. Aleksandra Pivec.

Pivčeva je prepričana, da smo že dlje časa v obdobju izjemne politične nestabilnosti. Na to po njenih besedah kaže, da smo pogosto menjavali vlade. Ene stabilne vlade, ki bi zdržala daljše obdobje, že namreč dolgo nismo imeli. “To pa onemogoča lotevanje konkretnejših tem in reform. Verjamem, da bo prevladalo dovolj modrosti med volivkami in volivci, da bomo dobili eno stabilno in trdo vlado, ki bo lahko lotila reform na področju zdravstva, sociale, izobraževanja itd.”

Vpliv medijev je nekorekten
Kar se tiče same kampanje smatra, da je ta precej nekakovostna. Čutiti je namreč konstantno napetost med vsemi, ki se soočajo v tem političnem prostoru. “K temu seveda svoje dodajo mediji z vplivom na državljanke in državljane. Ta vpliv je na račun koncentracije medijev in politično izražanje težko jemati kot balansiran,” je prepričana predsednica stranke Naša dežela, ki meni, da je takšen vpliv medijev povsem nekorekten. “Ko mediji začnejo tako aktivno vlogo v volilni kampanji, se je temu izrazito težko upreti. Ljudje s tem pravzaprav ne dobijo pravega občutka o nas politikih in o naših vsebinskih predlogih.” 

Pivčeva prisega na čim večjo neodvisnost medijev in na korektno poročanje. Tudi takrat, ko mora biti kritično. “Ta nesorazmernost v delitvi medijskega prostora vpliva na določeno politiko. V Sloveniji je ta tako izrazita, da dejansko nimamo enakovrednega tekmovanja, spopadanja v tem predvolilnem času.” V nadaljevanju je spomnila na nedavni poskus afere v zvezi z najemom stanovanja. “Se pravi, ko afera postane tako izrazita, ko o tem poroča 50 odstotkov ali še več medijev, je težko prikazati videz, da na koncu ta afera nima nobenega epiloga. Že samo tendenciozno poročanje o tem, da občutek, da je tukaj nekaj izrazito negativnega in nepravilnega. Na koncu se izkaže, da so bile le okoliščine take, ki so jim dale to možnost. V tem konkretnem primeru je šlo zgolj za klasičen najem stanovanja in plačevanje najemnine.” Na drugi strani pa se po besedah Pivčeve odpirajo neke druge vsebine, ki so izrazito večje, bolj problematične ali celo bolj nevarne za celotno družbo. Govorimo namreč o možnosti kaznivih dejanj, pa se pravzaprav ne zgodi nič. “Mislim, da je to izrazito politično vplivanje na volilno kampanjo. Smatram, da ni samo nekorektno, ampak da si tega državljanke in državljani ne zaslužijo. Ker podzavestno to prav gotovo vpliva na to, kako se bodo na volitvah odločali,” je opozorila kritično.

Foto: Nova24TV

Pivčeva pravi, da je v pričakovanju afer. “Mislim, da bomo v zadnjem tednu priča spopadu z aferami iz različnih strani. Sama slišim, da se za mene osebno pripravljajo neke nove zgodbe. Pravzaprav ne vem, kaj pričakovati. Prepričana sem, da je vse skupaj v duhu predvolilnega boja in upam, da bodo volivke in volivci to razumeli.” Predsednica stranke Naša dežela obžaluje, da se raje ne pogovarjajo o tem, kako to konfliktno ozračje pomiriti.

Obstaja relativna možnost ali celo strah, da bi se glasovi koncentrirali. “V tem trenutku preko izražanja politikov, skozi soočanja in medije se ustvarja videz, da se je mogoče opredeliti zgolj za gospoda Roberta Goloba in gospoda Janeza Janšo. Prepričana sem, da v tem trenutku, bolj kot kadarkoli, potrebujemo umirjeno sredinsko politiko. Imamo kar nekaj strank, ki se umeščamo v ta sredinski politični prostor. Mislim, da to izrazito ideološko polariziranje lahko presežemo s tem, da volivke in volivce povabimo, da se opredelijo za eno od evropsko sredinskih strank. Mislim, da imamo vse te stranke dober program, da lahko pripomoremo ne samo k umiritvi politične napetosti, ampak izrazito dobro rešujemo zahtevna vprašanja, ki so med nami,” je poudarila Pivčeva.

Kaj prinaša Naša dežela v politični prostor?
Pivčeva je poudarila, da so stranka, ki se prizadeva za enakomerni razvoj Slovenije. Smatrajo, da je podeželje še vedno v hendikepu in da obstajajo še vedno velike razlike v razvojni razvitosti posameznih regij. “V prvi fazi želimo začeti in zaključiti postopek regionalizacije, torej ustanovitve pokrajin. Izrazito podporo v tem trenutku potrebuje slovenski kmetijski prostor. Kot vemo je pred nami prehranska kriza. Ne v smislu lakote, ampak v smislu dražitve prehranskih izdelkov. Tudi geopolitična situacija na to opozarja.”

Podeželje in kmetijstvo sta po besedah nekdanje ministrice za kmetijstvo že dolgo zanemarjena. Smatrajo, da se moramo konkretno lotiti področja varovanja kmetijskih zemljišč in učinkovite razvojne rabe kmetijskih zemljišč, ki mora biti izrazito usmerjena v deficitarna področja (rastlinsko predelavo, prašičjerejo…). “Po drugi strani želimo zaščititi prebivalce, še posebej ranljive skupine (upokojence, invalide), pri čemer pa potrebujemo reformo zdravstvenega sistema, pokojninsko reformo, reformo socialnega sistema in nenazadnje bolj učinkovito reformo šolskega sistema, da bo prišlo do sinhronizacije s trgom dela. Težko se bomo pogovarjali o socialni državi, kjer normalno funkcionira zdravstvo, če ne bomo podali roke gospodarstvu,” poudarja predsednica stranke, ki je prepričana, da bo njihova stranka predstavljala presenečenje tokratnih državnozborskih volitev.

Nina Žoher