[Video] Planet TV za lastnike naredil 70 milijonov minusa, javna televizija samo s prispevki letno zbere več kot 100 milijonov evrov! Problematičen pa naj bi bil vložek 1,5 milijona evrov madžarskih podjetij?!

Foto: STA

Za nami je še en zanimiv in aktiven teden. Poskuša se namreč sestaviti nova vlada, pogajanja potekajo, na drugi strani pa so stranke, ki vztrajajo, da moramo iti na volitve. Vključili so se nekateri novinarji, portali in nacionalna televizija, ki poskušajo vse to minirati. Še posebej sporno je, ker naj bi sodeloval še Nacionalni preiskovalni urad NPU. O tem in o dogajanju v ozadju sta v oddaji Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem spregovorila politična analitika Peter Jančič in Miloš Čirič.

Glede vlade v sestavljanju Jančič izpostavlja, da ima ta z mediji velik problem, saj je velikanska večina medijev lastniško podrejena strankam vladne koalicije. “Zelo pametno je, da se poskušajo medsebojno dogovoriti za zaprtimi vrati, da s tem preprečijo najhujše medijske spine medijev, ki dejansko so močni. Nič ne skrivajo, da poskušajo vplivati na razplet te krize. Nekateri mediji so čisto naravnost pokazali, da imajo interes, da pokažejo tisto, kar je zahteval premier Marjan Šarec, torej predčasne volitve. Naslovi medijev to kažejo.”

Ta vlada ne bo ideološka
Po besedah Čiriča se sedaj sestavlja vlada, kjer so stranke izrazito različnih pogledov. “Imate stranko, ki je izrazito leva, stranko, ki je bolj desna, sredinsko in desnosredinsko stranko. Takšne stranke potrebujejo čas, da se v miru pogovorijo in najdejo skupno soglasje. Samo bedaki gredo pred medije govoriti o problemih, ki jih imajo, preden jih ne razrešijo. Pred mediji se umaknejo tisti, ki so bolj izkušeni in tisti, ki so se v življenju marsikaj naučili,” je prepričan Čirič. “Ta vlada ne bo ideološka, deluje pa lahko le v primeru, če se programsko najde. Slednje pa zahteva precej kompromisov. Ni res, da so samo črno-bele stvari, vmes je namreč še vrsta barvnih odtenkov.”

Jančič je prepričan, da je takšen način primeren tudi, če sestavljanje vlade ne bo uspelo, saj bodo stranke lažje šle na volitve, če najprej poskusijo najti rešitve. Če ne uspe, bo to pomenilo, da jih je nekdo zminiral z drugo taktiko, da državo spravi v nestabilnost in politično krizo. “To pomenijo predčasne volitve. S tega vidika je trenutno ravnanje logično in v dobro države. Trajalo pa bo še nekaj časa, saj so roki takšni, da je še dva tedna časa, ko mora predsednik republike poslati predlog mandatarja v Državni zbor RS. Če do tega ne bo prišlo, bosta še dva tedna časa, da stranke to same naredijo.”

V povezavi z nedavnimi poskusi diskreditacije stranke SDS je Jančič izpostavil, da zagovarja prepričanje, da je zgodba okrog tega dosti večja. “Začne se z navodilom predsednika vlade Marjana Šarca podjetjem v državni lasti ali kjer ima vpliv država, da ne smejo financirati določenih medijev. To je bil seveda poziv, da se poskušajo ustaviti neke medije, ki so od opozicije. To je bil edini smisel. Problem je, da so ti mediji preživeli. Še več, ustanovljena je bila preiskovala komisija, ki so jo vladne stranke ustanovile direktno in samo za preiskovanje tega posla opozicije stranke, ki njo vodi Jani Möderndorfer. Zelo nenavadno je, da vladne stranke to ustanavljajo.”

1,5 milijona evrov predstavlja smešno vsoto
Zanimiv drobec po besedah Jančiča je, da je premier v odstopu na televiziji sam govoril o tem, da Madžarska financira celo stranko SDS in ne zgolj medije, s čimer je dal signal. Nato se iz teh virov pojavijo članki v skupini medijev o nekem nakazilu vrednem 1,5 milijona evrov. Ker nekateri ne razumejo medijskega prostora, je potrebno povedati, da gre za povsem smešno vsoto. Avstrijci so za brezplačnik v Sloveniji porabili 2030 milijonov, Planet TV je za svojo televizijo naredil 70 milijonov minusa. Javna televizija samo s prispevki letno zbere 100 milijonov evrov.

V primeru predčasnih volitev se pojavlja resno vprašanje poštenosti volitev
Oni pa sedaj menijo, da bo 1,5 milijona, ki so ga vložili madžarski podjetniki, kar je v Evropski uniji nekaj povsem normalnega, ker imamo odprt trg kapitala, zrušilo celoten medijski sistem. “To je pa dejansko neverjetno pretiravanje,” izpostavlja Jančič in dodaja, da je precej medijev, ki imajo zadaj tuje lastnike, kot sta Finance in POP TV, pri tem je spomnil na vprašanje glede financiranja Mladine. “Zanimivo je, kako so to zgodbo pograbili vsi največji mediji: javna televizija, POP TV, itd. Če bodo pred nami predčasne volitve, se poraja resno vprašanje poštenosti volitev. To vsak ve.” Po besedah Jančiča ni poštenih volitev, če ima ena stran v rokah večino medijev, druga pa skoraj nič. “To je bil problem Jožeta Pučnika, ko je prvič kandidiral proti Milanu Kučanu. Ni imel nič, druga stran pa. Da smo pa danes v tem položaju, je strašljivo.”

Edini resni strateg na levici ostaja Kučan
Po prepričanju Čiriča so vse vojaške strategije zelo preproste. “Če želiš nekoga premagati in želiš poenotiti ljudi, potrebuješ sovražnika. To je klasičen pristop. Levica ima resne probleme, je zelo razdrobljena, nimajo resnega voditelja. Edini resni strateg ostaja Kučan, vse ostalo je izgubljeno. Tuj kapital je v medijih dovoljen in celo zaželen,” izpostavlja in dodaja, da se poraja vprašanje, čemu slovenski kapital, ki je zaveden, ne podpre drugih medijev. “Trenutno je slovenski zavedli kapital podprl le eno stvar in sicer Novo24TV. Ko se je spremenil Zakon o medijih, je morala najti druge partnerje, hvala bogu, da se je hotel nekdo vključiti. Tisto, kar je pomembna zadeva je, da tukaj ni nobene pravno sporne stvari. Če drži ta zgodba, da NPU res preiskuje to brez kakšnih drugih dokazov, gre v tem primeru za res hudo zlorabo policije. Madžari pri nas res niso priljubljeni, ampak reči, da so vsi Madžari problem, je pa neprimerno,” je prepričan Čirič.

Foto: Nova24TV

Zadeva okrog nedavnega poročanja v zvezi z blatenjem SDS je bila po besedah Jančiča dlje časa načrtovana in pripravljena, vprašanje je bilo le, kdaj jo bodo sprožili. “Malo me je presenetilo, ker so jo sedaj tako na izjemno močen način sprožili skupaj z izstopi SMC. Ne vem, če niso kart prehitro odigrali. Mogoče se zadaj še kaj skriva. Dodaten problem, ki ga imajo, pa je neka zgodovina. Očitki o tovrstnem financiranju iz tujine se ponavljajo. Isti vzorec uporabljajo kar naprej in na iste načine. Težavo imajo, ker je nedavno Ustavno sodišče RS med drugim dokončno presodilo v zvezi s sporom, ki ga je sprožilo Delo v zvezi z njihovo zgodbo o financiranju SDS iz Finske preko Patrie. V enem izmed ločenih mnenj je bilo mogoče prebrati, da ne samo, da je bila objavljena neresnica o stranki, ki je žaljiva, ampak da so vedeli, da je bila objavljena neresnica in da se je namerno lagalo. Težava, ki jo ima cel medijski prostor, je, da nekaj časa lahko to počneš, a ima to posledice, ker s tem izgubljaš verodostojnost in ljudje bodo informacije pričeli iskati drugje,” poudarja Jančič.

Glede na to, da ni zanemarljivo, da je predsednica sveta delavcev na RTV Slovenija žena od novinarja portala, ki je pričel vso to zgodbo, je v povezavi s tem Čirič povedal, da ima Slovenija problem, da se vsi med sabo poznamo, zato je toliko bolj pomembno, da ljudje, ki so na javni televiziji, vsaj dajejo videz objektivnosti. “Vsak od nas ima neko politično prepričanje, neko svoje stališče, ampak če si novinar javne televizije, potem se moraš truditi dajati resne objektivne poglede. To se je sedaj popolnoma izjalovilo. Ne spomnim se, da bi kdaj imeli toliko političnega aktivizma, kot ga imamo sedaj”, izpostavlja Čirič. Jančič poudarja, da največjo težavo predstavlja, da novinarjev sploh ne zanima več, da bi preverjali zgodbo. “Podajajo pa očitne ideološke vzorce. Reči, da so neki lastniki kapitala blizu premierja sosednje države, je to politično poročilo. To ni pošteno novinarstvo. Res je zelo očitno, da se poskuša diskreditirati vlagatelja in televizijo, ker to ugaja tvojemu političnemu polu.”

Hana Murn

 • Aton

  Povprečen slovencelj ne razume prevelikih številk…

 • neukročen

  Javna hiša RTV je že davno izgubila svoje poslanstvo, to kar se gredo zadnje čase s politično propagando in Goebbels cenzuro na MMC pa je samo kaplja čez rob.

  V kolikor se pojavi politična stranka ki zagovarja ukinitev RTV oz. RTV prispevka jo volim 100%. Pa da jih potem vidim.

 • JANEZ GUS

  Treba je naredit referendum glede plačevanja komunistične članarine oz. prispevka za javnjo rdečo greznico RTVS.To je prvo delo Janševe vlade,če hoče imet večinsko podporo volilcev.Drugo pa Bavconovo sodstvo……Tretje,javno obešanje žveplenega na ljubljanslem gradu lahko počaka kakšen mesec,samo ne več.

 • MesecnikPajac

  Drgac pa fenomen, iz Slovenije, denar samo odteka, pri SDS pa priteka v drzavo, rdeca golazen pa to seveda neznansko moti.

 • Andrej

  Tile CKZKS podrepniki delujejo po pravilu: poslušajte nas, ne smete nas pa niti preverjat niti posnemat. Kar je dovoljeno nam, vam v nobenem primeru ni. Za take namene uvajajo sovražni govor, načrtujejo pa tudi miselni delikt.

 • Minovak

  Ko Soros plačuje rdeči Fajonki in levim medijem, je vse v redu (rdečim je važen samo denar), ko tuja podjetja prevzemajo leve medije, je tudi v redu, ko prodajo Adrio, luzerjem za 250% manjšo ceno, da ne govorim o Mercatorju…potem je vse v redu, seveda, če to delajo “naši”. Kot, da lahko, karkoli počnejo samo oni, drugi ne znajo nič, izkazalo pa se je, da ta NIč delajo ravno levorokci, ki jim je edina opcija – preliti naš denar na svoje račune v davčnih oazah. Prišel pa je čas obračuna, ne s silo, temveč razkritja njihovega kriminala….takrat pa spregledajo tudi slepci!

 • ZatonMesecnikov

  Bistvo se skriva v znani rdeči filozofiji, ki je temelj njihove ideologije. “Če počne to levičar, gre v imenu dobrega in naprednega, če to počne desničar, gre za nazadnjaškost in zatohlost.” Tragedija je, da se je o zgrešenosti takšne filozofije razpredalo že pred 50 leti in so bile tudi knjige izdajane v Sloveniji na to temo. Levičarstvo ni nič drugega, kot nek fanatizem, ki zelo spominja na verskega.

 • zaslosds

  Zato je potrbno naročnino ukinit,naj se sami financirajo.

 • montyamp

  Samo pri butastem narodu se lahko množi taka golazen .
  Če narod pride k pameti , bodo rdeči cigani brez rezervnih scenarijev , normalne ljudi na kolenih prosili če lahko živijo v novi državi .
  Banda murglosrbska zagamana .

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU .

 • ojh

  Janša ukini naročnino rtv pa se naj tudi oni financirajo iz tujine in se tržno obnašajo pa te volim takoj ko vključim katero koli postajo ali kanal na televiziji samo bombardirajo z levo propagando,tako je tudi v šolah in proslavah vse hočejo met pod nadzorom kot severna Koreja.

 • macon

  To je enako kot levičarsko tuljenje o “nezakonitemu” kreditu stranki SDS 150.000 ali nekaj podobnega in molčanje o 1.000.000.000 iranskega pranja ter 5.000.000.000 bančne kraje. Pa Janševo “nezakonito” premoženje kakih 200.000 (ob hitrih dokazih, da so glede parcele v Trenti samo nemarno lagali) in molčanje o odpisih 45.000.000 Jankovićem.

  Bu(t)(d)ale, zbudite se.

 • Ryuk

  Zdaj bo problem vsak drobiž, če ga bodo vsaj posredno lahko povezali z SDS. Veliki, davkoplačevalcem ukradeni, denarji levičarskih projektov ne bodo problem.
  https://uploads.disquscdn.com/images/69ff68e0f6f8ee3f80f19d13f5d81f2e5ab9b4897e5d7b67a5df3df31cd2b3db.jpg

 • RATATA

  V osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji ni nobene krize, kot tudi ni zime za eskime. Dokler ne zmanjka nakradenih milionov krize ne more bit.
  Itak imamo ves čas na razpolago judenbanksterska posojila, ki to državo potiskajo v neizhodno brezno odvisnosti. Krize ni in je ne bo. Tisti ki pa krizo pri nas ima, je pa nesposoben in premalo pokvarjen smotko!

 • Resnica

  Zanimivo kako so problematicne vse investicije v slovenske medije razen tiste z madzarske…upam da vidite kako lavicarji in desnicarji en drugega obtozujete istih zadev in kako imate povsen drugacna merila pri sebi in pri njih…res je zabavno brati clanek ki blati drug medij da pocne isto kot ta medij ampak je pri drugih problematicno pri njih pa ne…res priznam mentaliteta levicarskih in desnicarskih mas ne presaga mravljisca