[Video] Po vrnitvi iz Prištine: “Gre za hude energetsko-mafijske posle!”

Voditelj Boris Tomašič se je iz Prištine vrnil s šokantnimi odkritji. (Foto: Nova24TV)

“Gre za državno podjetje in s tem, kar se je dogajalo, se je ogoljufalo vas, dragi davkoplačevalci in davkoplačevalke,” je med drugim v tokratni oddaji Kdo vam laže? zaključil voditelj Boris Tomašič. Po obsežni raziskavi domnevno spornih poslov predsednika vlade Roberta Goloba, ko je bil ta še direktor državnega podjetja, je voditelj prišel do določenih zaključkov, ki vedno bolj razkrivajo ozadje “energetskih mafijskih poslov”. Čeprav se je Golob vztrajno trudil prikriti resnico, na dan prihaja vedno več informacij, ki dokazujejo, da je vse, o čemer smo pisali in kar so osrednji mediji skušali zamolčati, res.

Voditelj oddaje Kdo vam laže? je tokratno oddajo namenil predvsem razkrivanju določenih ugotovitev, ki jih je pridobil med svojim obiskom Prištine na Kosovem. Kot smo že poročali, se je tja odpravil z ekipo Nove24TV, da bi raziskoval, kam je odteklo več milijonov evrov iz podjetja Gen-I v času, ko je bil direktor tega podjetja Robert Golob. V Prištini v državnem zboru poteka preiskava preiskovalne komisije glede ogromnih prilivov denarja iz Slovenije in tudi gotovinskih dvigov Martina Berišaja. Odločen, da zadevi pride do dna, je Boris Tomašič govoril z mnogimi, ki so zgodbo, o kateri smo že večkrat poročali, le še dodatno potrdili. Ne le to, po tem, kar je slišal in videl, je prepričan, da gre za resno zadevo, ki ima vse lastnosti energetsko-mafijskih poslov, kjer se pretaka na stotine milijonov evrov. O določenih zadevah je pridobil tudi dokumentacijo, ki pa bo slovenski javnosti predstavljena v celoti, ko bo prevedena.

“GEN-I, matična družba v Sloveniji, je stoodstotna lastnica in ustanoviteljica svoje podružnice v Srbiji, ki je dvema podjetjema Martina Berišaja v Prištini in Črni gori nakazala nekaj več kot dva milijona evrov za svetovanje oziroma posredovanje pri prodaji,” pove Tomašič in izpostavi, da je že navajanje tako različnih dejavnosti namig, da gre za laž, Berišaj pa je potem gotovino dvigoval v zelo visokih zneskih. V Prištini je v letih 2018–2021 dvignil 1.101.382 evrov, iz Gen-I pa je bilo na podjetje v Črni gori nakazano okrog 600.000 evrov. Tomašič pojasnjuje, da dvigov nihče ni preverjal, niti Urad za preprečevanje korupcije, čeprav tam veljajo enaka pravila kot pri nas in je treba izpolniti določeno dokumentacijo v primeru dviga več kot 10 tisoč evrov, a “nič od tega se ni zgodilo”. Denar je iz hčerinskega podjetja Gen-I odšel v Prištino in Črno goro, od tam naprej pa se za njim izgubi vsaka sled.

Kar je še posebej zanimivo, je ravno to, kar smo že večkrat izpostavili, in sicer, da je Berišaj le nekaj dni po izvolitvi kosovskega premierja Albina Kurtija postal tudi veleposlanik v Zagrebu, nekaj dni pred tem pa je šele pridobil kosovsko državljanstvo, ki ga do takrat ni imel (imel je dvojno državljanstvo Slovenije in Črne gore). Veleposlaniki imajo namreč ta privilegij, da prečkajo meje brez pregleda. Vse to dobi smisel, ko izvemo, da se je denar najverjetneje porabil za Kurtijevo volilno kampanjo. Našli so način, da se denar izmakne kontroli s tem, da so ga razpršili po podjetjih.

Golob na vse načina skuša prikriti resnico
V času, ko se je to dogajalo, je bil Robert Golob predsednik uprave matične firme. Glede na to, da je videti precej obseden z nadzorom, je po Tomašičevih besedah zelo težko verjeti, da Golob dejansko ni vedel, kaj se dogaja v njegovem podjetju. Voditelj sicer dopušča možnost, da Golob dejansko ni vedel, da se preliva na milijone evrov iz podjetja v zasebne žepe, vendar meni,  da to ne spremeni dejstva, da bi moral prevzeti odgovornost – počne namreč nasprotno – na vse pretege skuša prikriti zadevo in zabrisati sledi. To je očitno po grobih menjavah kadra na NPU, v policiji in ostalih institucijah. “Golob je odstranil prav vse, ki bi skušali zadevi priti do dna, kaj več pa kosovska preiskovalna komisija ne more storiti, saj tukaj nimajo pristojnosti,” je jasen Tomašič.

Tomašič: Izjave sedanjega direktorja Gen-I dokazujejo laž
Da Golobovi izgovori ne pijejo vode, dokazujejo izjave sedanjega direktorja Maksa Helbla iz oddaje Tarča v debati na to temo, “njegove izjave dokazujejo, da lažejo, to je delovanje mafijske združbe, to si upam trditi”. Kolikor se je Golob trudil zanikati povezave z Berišajem, je v Tarči to potrdil sedanji direktor Helbl, ki je priznal, da obstajajo pogodbe med Berišajevimi podjetji in Gen-I, “nič drugega jim ni preostalo, me pa zanima, kakšna so to znanja enega človeka, ki je v podjetjih zaposlen, vredna več kot dva milijona evrov”, se sprašuje Tomašič. Kar je ključno, pa je, da je Helbl sprva dejal, da je šlo za svetovalno pogodbo, v naslednjem stavku pa je dejal, da je šlo za posredovanje. V tretjem stavku Helbl izjavi, da ne morejo pregledati dokumentacije, ker je ta v lasti beograjske podružnice, kar je popolnoma nesmiselna trditev glede na to, da je stoodstotni lastnik podružnice Gen-I Slovenija. “Gospod Helbl, ali vas je v to nagovorila žena ali Golob, da govorite takšne laži?” se je spraševal voditelj in poudaril, da so vse to le izgovori za prikrivanje resnice.

Ustanovi naj se preiskovalna komisija
Tomašič ob tem poziva vse opozicijske stranke k ustanovitvi preiskovalne komisije Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba. “Ne moremo dovoliti, da Slovenke in Slovenci plačujemo predrago elektriko zato, da se fantje tam igrajo z milijoni po Balkanu in se grejo velike poslovneže, potem pa nočejo dati dokumentacije oziroma je Igor Koprivnikar noče dati,” meni Tomašič, ki je prepričan, da se je prelivalo veliko več denarja, kot mislimo zdaj. Glede na to, da pa je Berišaj kot slovenski državljan tudi finančni rezident RS, je po mnenju Tomašiča tudi dolžnost Finančne uprave RS, da ga povpraša o tem, ali je glede na njegove visoke dvige v tujini plačeval davke tudi v Sloveniji.

Tomašič: vse je res!
Potrdilo se je vse to, o čemer smo mi in nekateri drugi mediji že pisali, vse je res in zdaj gre samo za interpretacijo, ki ne more biti nič drugega, kot to – če nekdo dvigne skoraj dva milijona gotovine, če ne vejo, za kakšno pogodbo gre, če toliko denarja izgine – so v ozadju huda kriminalna dejanja. Ali je Robert Golob to naročil ali pa je samo spregledal, da se je to dogajalo, v vsakem primeru je bil kot direktor za to odgovoren,” je prepričan Tomašič, ki opomni tudi na to, da gre za državno podjetje, “s tem se je ogoljufalo vas, dragi davkoplačevalci in davkoplačevalke, in ne bomo odnehali, dokler zadevi ne pridemo do dna”, je bil jasen voditelj.

Tanja Brkić