fbpx

[Video] Počivalšek ekskluzivno za Nova24TV: Osnova za preiskavo so medijske objave, “veseli me, da bom lahko z dokazi ovrgel te trditve”

Zdravko Počivalšek (Foto: Nova24TV)

O torkovem dogajanju je minister Zdravko Počivalšek v sredo najprej spregovoril za Nova24TV. Kot je povedal, je v preiskavi, ki je potekala na njegovem domu in v prostorih ministrstva, ves čas sodeloval, saj jo jemlje resno in odgovorno. Osnova zanjo so sicer večinoma medijske objave. “To me na eni strani žalosti, na drugi pa veseli, da bom lahko z dokazi ovrgel te trditve,” je zatrdil. Pri navedbah o oškodovanju proračuna z nabavo ventilatorjev gre po Počivalškovih besedah za konstrukt: “Vse ostalo so konstrukti, ki jih bomo uspeli z dokazi ovreči.”

Po torkovi predstavi za javnost, v kateri so med drugim potekale hišne preiskave na domu ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in v prostorih Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je minister o podrobnostih najprej spregovoril za Nova24TV. Počivalška smo uvodoma vprašali, zakaj so mu tekom torkovega dogajanja sploh odvzeli prostost. “Najprej moram povedati, da nisem bil priprt, ampak sem sodeloval cel dan pri preiskavi, ki je potekala najprej pri meni na domu, potem pa tukaj na ministrstvu. Potem kar smo v zadnjih mesecih poslušali, je bila preiskava logična posledica vseh teh manevrov,” je pojasnil.

Počivalšek preiskavo jemlje resno in odgovorno, osnova zanjo pa so večinoma medijske objave
V nadaljevanju je razkril nekatere podrobnosti hišne preiskave: “Glede preiskave lahko rečem to, da jo jemljem resno in odgovorno. Lahko rečem, da so osnova za to preiskavo večinoma medijske objave. To me na eni strani žalosti, na drugi pa veseli, da bom lahko z dokazi ovrgel te trditve.”

Zaslišanje je bilo po njegovih besedah zelo naporno: “Takih izkušenj nimam, nimajo jih niti moji sodelavci. Vseskozi sem bil pripravljen predložiti vse dokaze, za katere so smatrali, da jih potrebujejo, kar sem včeraj tudi storil. Seveda pa so bile moje misli v glavnem usmerjene v to, da bi preiskava potekala hitro, temeljito in pa konstruktivno, kajti želim si čimprej zaključka te zgodbe.”

Preiskovalci so sicer preiskovali samo posle z Geneplanetom, ne pa tudi poslov s tremi družbami, ki jih je podpisal zvezdniški “žvižgač” Ivan Gale, kar Počivalšek komentira: “Najprej je treba povedati, da je nenavadno, da celotna zgodba temelji na osnovi medijskih izjav, ki so sicer podkrepljene z izjavami ljudi, ki so kot priče odgovorni za te tri omenjene posle. Seveda pa smo zadnje mesece na sploh priča vztrajnemu politično motiviranemu maličenju najpreprostejših in objektivnih dejstev. Ampak že večkrat slišana in omenjena dejstva o omenjenih podjetjih, očitno ne dobijo sogovornika. Zakaj je to tako, se mora vsak sam vprašati.”

Pri navedbah o oškodovanju proračuna z nabavo ventilatorjev gre za konstrukt

V nadaljevanju pa je minister komentiral še navedbe o 8 milijonskem oškodovanju proračuna, ko je bila polovica ventilatorjev odkupljenih nazaj, polovica pa jih je v uporabi: “Tukaj gre za konstrukt, ki je namenjen nekaterim političnim skupinam.” Kot je še dejal, so se pojavile potrebe po določenem številu ventilatorjev, in da se je ta potreba skušala realizirati s štirimi družbami, ki so jih bile zmožne dobaviti. “Vse ostalo so konstrukti, ki jih bomo uspeli z dokazi ovreči,” je poudaril Počivalšek za konec.

Rok Krajnc