fbpx

[Video] Počivalšek in Pivčeva na Tarči enotno: Strašenje z desnico ali levico, oziroma kdo s kom gre ali ne gre, je popolnoma preživeto!

Foto: Nova24TV

V četrtkovi Tarči je bilo govora o tem kdo je zibal in kdo prevrnil čoln ter kdo bo v novi posadki potem, ko je predsednik vlade Marjan Šarec nepričakovano najavil svoj odstop. V studiu so se soočili predsedniki strank. Medtem, ko sta se Dejan Židan in Luka Mesec zavzela za predčasne volitve, je Zdravko Počivalšek iz SMC izpostavil, da strašenje z desnico ali levico popolnoma preživeto zanj kot za človeka in kot za politika. “Vlade delim na učinkovite in neučinkovite ali pa na vlade, ki rešujejo probleme, ali na tiste, ki jih ustvarjajo.” Novoizvoljena predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je podala mnenje, da so preživeti časi, ko se je govorilo, kdo s kom gre in kdo s kom ne gre. “Slovenija si zasluži, da se začnemo pogovarjati o tem, da bomo dobili stabilno vlado.”

Zdravko Počivalšek iz SMC je uvodoma povedal, da sam ni pripeljal vlade v to situacijo v kateri se nahajamo. “Vse bom naredil, da poskušamo najti pot, da izidemo iz te problematike. S padcem vlade ni padla Slovenija. Moram povedati, da sem se sestal z vsemi predsedniki parlamentarnih strank. V ponedeljek sva se sestala z Janezom Janšo, ko smo izvedeli, da je predsednik vlade odstopil. Naredila sva oceno stanja v katerem smo se znašli, tako kot tudi z vsemi ostalimi kolegi, in izmenjala mnenja na kakšen način lahko pridemo do izhoda do te situacije. Z gospodom Šarcem sva se slišala po telefonu in se dogovorila za sestanek.” Na vprašanje glede ponudbe sodelovanja s strani LMŠ in kdaj je ta prišla, je odgovoril, da se je vseskozi zavzemal za povezovanje liberalnega bloka znotraj vlade. “Vesel sem ponudbe, a  bi bil bolj vesel, če bi dobil povabilo osebno.”

Uradnih pogovorov za oblikovanje koalicij še ne smatram, je zatrdila Aleksandra Pivec. “Pogovori med predsedniki strank o različnih možnih opcijah in prioritetah, volitve ali koalicija, ne smatram kot formalnih razgovorov za vstop v kakršnokoli koalicijo, ampak tipanje terena, zbiranje informacij in pa mnenj posameznih predsednikov strank o nadaljnjem dogajanju. Mi smo pripravljeni na predčasne volitve. Z današnjim dnem bomo pričeli vse aktivnosti, glede na to, da se govori o mnogih povabilih in različnih oblikovanjih koalicij pa imam kot predsednica stranke mandat, da se teh sestankov udeležim. Nato se lahko pogovarjamo in odločitev sprejmemo na organu stranke. Do tega trenutka nisem opravila nobenega formalnega sestanka, razen s predsednikom SMC Počivalškom. V tem trenutku nimam še nobene ponudbe na mizi. Že nekaj časa sem poudarjala, da si mi prav zagotovo želimo resorje, ki lahko pomembno vplivajo na odločitve, ki se dotikajo naših prioritet in ciljev, ki jih imamo v svojih programskih izhodiščih.” 

Dejan Židan se je zavzel za predčasne volitve. “Poklical sem vse predsednike, ampak še preden je Šarec razpustil vso ekipo. Ko se je Šarec odločil, da se ne gre več, je prekinil vse pogovore, da ne bo napačnega vtisa, da se dela novo koalicijo.” Tako kot Židan, se je tudi Luka Mesec zavzel za predčasne volitve in jih označil kot optimalno možnost.

Počivalšek: Strašenje z desnico in levico popolnoma preživeto
“Strašenje z desnico ali levico je popolnoma preživeto zame kot za človeka in za politika,” je povedal Počivalšek in dodal, da vlade deli na učinkovite in neučinkovite ali pa na vlade, ki rešujejo probleme, ali na tiste, ki jih ustvarjajo. “Vlado bo možno narediti s takimi, ki so programski podobni, se borijo za svoje cilje in poskušajo te cilje realizirati. Ne gre za seštevanje glasov, gre za to ali smo v stanju v okviru sklica te vlade, ki ima do konca dve leti in tri četrt, v stanju organizirati stabilno in vsebinsko koalicijo. Najprej se moramo dogovoriti za vsebino, če se bomo, bomo lahko realizirali takšen ali drugačen seštevek. Če ne bomo pač šli na predčasne volitve. Vsako prehitevanje te situacije v tem trenutku ni primerno.”

Foto: Printscreen

Pivec: Slovenija si zasluži stabilno vlado
Pivčeva je izpostavila, da se ji zdi pozicioniranje na podlagi glasovanja o dopolnilnem zavarovanju popolnoma neutemeljeno. “Jasno smo povedali, da smo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar smatramo, da rešitev ni bilo celovita.” Podala je prepričanje, da  so preživeti časi, ko smo govorili, kdo s kom gre in kdo s kom ne gre. “Slovenija si zasluži, da se začnemo pogovarjati o tem, da bomo dobili stabilno vlado. Da bodo v tej vladi stranke, ki bodo imele podobna programska izhodišča in seveda da se ne bodo dotikale perečih ideoloških vprašanj. To je preživeto, naši ljudje so se tega naveličali. To je tudi eden od razlogov, zakaj moramo priti do skupnih razvojnih rešitev in sprejemanja tistih zakonov, ki so predvsem taki, ki so usmerjeni v ljudi. Zato se bomo mi pogovarjali s komerkoli. Povedala sem že, da našo prvo prioriteta stranke predstavljajo predčasne volitve, kar imamo s sklepom organa stranke tudi potrjeno, v kolikor bodo pogovori, bodo naša izhodišča izključno programske narave in ne ideološka.”

Foto: Nova24TV

Počivalšek: “Naša poslanska skupina je enotna. Imamo deset poslancev, s katerimi smo se dogovorili, da bomo vse opcije naprejgledano prediskutirali in skupaj sprejeli odločitev, kaj bomo naredili. V tem trenutku nismo naredili nikakršnega koraka, smo pa odgovorni in želimo dobiti odgovor na vprašanje ali smo v tem sklicu parlamenta sposobni formirati stabilno vlado, ki bo naslovila nekaj nepolitičnih vprašanj, ki jih moramo rešiti. Vprašanje starostne oskrbe, vprašanje stanovanj. To niso politične zadeve. Poslanska skupina SMC bo znala sama skupaj z nami iz vodstva stranke sprejeti odločitev, ki bo dobra za Slovenijo in tudi za SMC.”

Zmago Jelinčič je poudaril, da je dejstvo, da je potrebno za rešitev države stopiti skupaj. “Ne pa da se bomo prerivali, kdo bo vladal in kdo ne bo vladal. To je značilno za majhne nezrele vlade in za nezrele politične sisteme. Mi smo iz nekdanjega sistema padli na dno in danes je slabše kot kadarkoli. Prerivanje nima nobene vrednosti. Če želimo državo speljati dve leti in tri četrt potrebujemo vlado, ki bo speljala to do konca. Ni važno, kdo bo naredil vlado, ta mora biti konstituirana, če želimo vsaj nekaj speljati. Če tega ne bomo naredili, bomo odšli na predčasne volitve. Udarile nas bodo finance, že tako nas nihče ne pozna. Videli smo, da so namesto Šarca na naslovnico dali hrvaškega predsednika, pa se nahajamo v centralni Evropi. Za vsakega predsednika Latinskoameriške države pa dobro vedno katero slikico dati. Če želimo to narediti, vlada mora biti. Če pa gremo na volitve, ni rečeno da bo prišlo do spremembe.  V tem primeru bo LMŠ dobila bistveno več, Janševa SDS bo dobila verjetno malo manj, ven bodo verjetno padle SMC, pa SAB in DeSUS. Levica bo pridobila, SD bo izgubila veliko. Kaj bomo s tem? Šarec bo premier, peljal bo po svoje naprej, kaj smo pa potem spremenili?”

Marjan Šarec. foto: STA.

Vsaka koalicijska vlada je po besedah Počivalška naporna. Še posebej se je potrebno potruditi v vladi, ki je manjšinska. “Z več sodelovanja bi lahko prišli dlje, za timsko igro je potrebno imeti trenerja, ki motivira igralce. Če sem odkrit, sem od ponedeljka malce jezen, imamo rekorden proračun, visoko gospodarsko rast. Mi kot odgovorni politiki smo dolžni v tem okviru narediti pot, da omogočimo slovenski družbi boljši jutri,” je prepričan Počivalšek.

V oddaji je bilo govora tudi o večini politični temi, ki ga predstavlja zdravstvo. Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je bil pred volitvami leta 2018 ambiciozen. “V štirih letih je potrebno prepoloviti čakalne dobe, kajti dve leti čakati na neko operacijo. Mislim, da to ni normalno,” je trdil. Če je bilo potrebno septembra 2018 na redni revmatološki pregled z redno napotnico čakati 165 dni, je bilo potrebno leta 2019 449 dni, na endoprotezo kolka 1. septembra 2018 121 dni, 1. decembra 2019 pa 372 dni. Število čakajočih z napotnico decembra lani je bilo skoraj 3 tisoč let več. Dejstvo je, da problemi ostajajo, prenizke pokojnine, polni domovi, 11 tisoč čakajočih, novi domovi se ne gradijo, premalo plačane obiskovalke.

Hana Murn