fbpx

[Video] Počivalšek za Nova24TV: V SMC še naprej pripravljeni sodelovati z vsemi tistimi, ki želijo delat v dobro Slovenije! Stranka enotno ne bo podprla Karla Erjavca za mandatarja!

Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Foto: Nova24TV)

V ponedeljek, 21. decembra 2020, je v oddaji Tema dneva gostoval predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Z voditeljem oddaje Luko Svetino sta se dotaknila enotnosti znotraj stranke, neodgovornosti DeSUS in kakšni ukrepi nas čakajo v prihodnjih dneh. Ob tem je Počivalšek spregovoril tudi o načrtih za prihodnost SMC ter pripravah na volitve v 2021.

Minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v gostovanju v oddaji Tema dneva v ponedeljek 21. decembra 2020 zavrnil trditve, o nesoglasjih znotraj stranke, ki so jih prejšnji teden lansirali predstavniki osrednjih medijev.

“Nič ni bilo tako dramatičnega. Imeli smo sejo poslanske skupine v dveh delih. V prvem delu smo se opredeljevali do tega kar sem potem po tistem delu tudi javno povedal, uskladili stališče, ki je bilo enotno – to lahko rečem. V nadaljevanju pa smo vodili debato na kak način bomo naredili platformo za naše nadaljnje delovanje, sodelovanje ministrstev, poslanske skupine in pa stranke,” je pojasnil Počivalšek.

V SMC enotni, da ne podprejo Erjavca
“Liberalec je odgovorno in težko biti,” je povedal Počivalšek. Mi smo liberalna stranka in normalno je, da imamo na nek način različne poglede, ki jih usklajujemo in jaz verjamem, da bo tako tudi v bodoče,” je povedal predsednik SMC in poudaril, da so se v stranki poenotili stališče “da kandidature Karla Erjavca za mandatarstvo ne bomo podprli s strani SMC.” Pri tem je Počivalšek na vprašanje voditelja oddaje Luke Svetine, ali to pomeni poenotenje glede nadaljevanja dela v vladi Janeza Janše povedal, da so v SMC “še naprej pripravljeni sodelovati z vsemi tistimi, ki želijo delat v dobro Slovenije.”

Predsednik SMC je ravno tako zavrnil navedbe, da naj v kot stranka v vladi ne bi bili dovolj odločni. “Odločnost se ne kaže samo v tem, da javno nasprotuješ nečemu, ampak se kaže predvsem v tem, da zadeve, ki so predmet razprav na vladi sprejmeš ali zavrneš ali dogovoriš,” je pojasnil Počivalšek.

So zadeve o katerih je bilo tako ali tako potrebno debatirati znotraj strank
“Seveda pa je bilo nekaj odmevnih zadev,” je priznal predsednik SMC. Te zadeve so po mnenju Počivalška nekoliko razburkale odnose znotraj koalicije, ravno tako pa sprožile “marsikatero debato, ki bi bila tako ali tako potrebna znotraj strank.” Kot takšen primer je Počivalšek navedel STA. “Ki je na nek način tema pri kateri moramo priti do realizacije in najti rešitev, ki bo ustrezna zato, da bo STA lahko normalno deloval naprej na eni strani, po drugi strani pa da bo tudi izpolnjeval vse tisto, kar je z njegove strani nujno tudi narediti.”

Na vprašanje kako Počivalšek gleda na izstop DeSUS iz koalicije in Erjavčev poskus sabotaže PKP7, je Počivalšek odvrnil, da “so vsi člani te koalicije, ki jo sestavljajo, ali pa so jo sestavljale štiri stranke, dogovor dosegli na podlagi tega kar so zapisali v koalicijsko pogodbo in realizacija te koalicijske pogodbe … gre s strani vsake stranke v pravi smeri,” je povedal Počivalšek in še posebej izpostavil ravno DeSUS.

Neodgovornost DeSUS bodo občutili upokojenci
Se pa vlada sooča z epidemijo covida-19, in delo je prilagojeno temu. To ne pomeni, da se vlada posveča zgolj brzdanju posledic koronakrize. Koronakriza predstavlja levji delež vseh opravil, a država zaradi tega ne stoji, potrebne so tudi ostale reforme in Janševa vlada to dejansko dela. Počivalšek je pri tem izpostavil, da ko so v prvi polovici leta sprejemali PKP1, so bili prepričani, da bo to prvi in zadnji paket pomoči, zdaj so pri številki sedem. Najbrž bo sledil še kakšen. Stanje je namreč nepredvidljivo.

Je pa pri omembi sprejemanja PKP7, Počivalšek posredno okrcal neodgovorno držo Erjavca in stranke DeSUS, zaradi katerih je celotna procedura sprejetja bila zamaknjena, posledično bodo pomoč po vsej verjetnosti lahko v najboljšem primeru izplačali šele po novem letu.

Ivan Šokić