[Video] Pod Golobovo okrilje še ena Jankovićeva političarka Tamara Vonta, v javnosti zapisana po nedostojnih izpadih!

Kandidatka za poslanko Tamara Vonta v stranki Roberta Goloba (Foto: YouTube)

Tako imenovani čudežni deček slovenske energetike Robert Golob je ob vstopu v politiko obljubljal, da želi predstavljati spremembo v politiki. Ekipa, ki si jo je izbral na tokratnih državnozborskih volitvah, po njegovih besedah združuje “svežino in neobremenjenost s politiko z ljudmi z večdesetletnimi izkušnjami tako na lokalnem kot tudi mednarodnem področju”. Glede na to, da je mogoče med kandidati za državnozborske volitve opaziti tudi nekdanjo poslanko Jankovićeve Pozitivne Slovenije Tamaro Vonta, je očitno, da gre za tipični primer floskule, s katero radi opletajo “novi obrazi”.

To, da se je na seznamu kandidatov za volitve pojavilo ime Tamare Vonta, ki je nekdaj delala v novinarstvu, nato pa se podala v politiko, ne čudi. Konec koncev je bilo mogoče v prvi vrsti programske konference Gibanja Svoboda, v vlogi častnega gosta, videti razvpitega župana Ljubljane Zorana Jankovića, sicer tudi predsednika Pozitivne Slovenije, torej stranke, katere poslanka je sama nekdaj bila. Očitno si je Robert Golob zamislil, da bo s pomočjo levih osrednjih medijev prodajal zgodbo o tem, da se bo spremembo delalo s pomočjo neobremenjenih obrazov, ki so v resnici precej znani. Tako pač je, ko imaš predsednika stranke, ki naj bi bil novi obraz, a je bil v preteklosti član strank LDS, Pozitivne Slovenije in SAB.

Poslanka Vonta je kot poslanka Pozitivne Slovenije vzdignila kar nekaj prahu. Še posebej je izstopal njen izbruh na javni razpravi komisije za peticije in človekove pravice, kjer si je ta dovolila nedopusten incident. Razpravo na temo sovražnega govora je namreč vodila škandalozno, nekulturno in nedemokratično, z grobimi besedami je zmerjala udeležence razprave in jim grozila s policijo.

Zlorabila je Poslovnik DZ in se grobo znesla nad zagovornico nerojenih
Ko je pred devetimi leti kot govorka v veliki dvorani Državnega zbora RS nastopila Valentina Pikelj in argumentirano in dostojanstveno povedala nekaj najbolj temeljnih resnic slovenske družbe o kristjanofobiji, je bila ta od poslanke Vonta deležna agresije. “Nekatere oblike sovražnega govora so očitne. Kot na primer napis “Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013″. Avtor je neposredno žalil krščene ljudi in Boga. Obstaja tudi bolj prefinjen in neprepoznan sovražni govor, ki je nevarnejši. To so laži, propagirane kot resnica, napačna raba besed pravica, enakost, ljubezen in usmiljenje za opis in zagovarjanje dejanj proti človeškemu življenju. Zelo huda in razširjena oblika prikritega sovražnega govora molk. Molk se vzdržuje zaradi strahu ljudi, ki se bojijo izpostaviti za temeljne človekove pravice, ker bi s tem ogrozili svojo službo, dobro ime, kvaliteto življenja,” je Pikljeva povedala uvodoma.

Foto: posnetek zaslona YouTube

V nadaljevanju je govorka poudarila, da bo spregovorila o sovražnem govoru do nerojenih ljudi. “Trditev, da nerojeni ni človek, ima za nerojenega in vse spletene usodne posledice. Nihče ni dokazal pravilnosti te trditve. Znanstveno pa je dokazana napačnost te trditve. Vendar govor, naj nerojeni živi le, če se tako odločijo njegovi starši, ni …”. Še preden je sploh dokončala stavek, jo je prekinila poslanka Vonta. Ta ji je namreč zabrusila, da zanjo velja enako. “Vaša svoboda govora se konča tam, kjer se začne svoboda odločanja in izbire drugega.” Nato je poslanka dejala, da ji je dala besedo in je pričakovala, da se bo držala tega, kar so se dogovorili. “Če ne, prosim, da greste izza odra, in to mislim resno,” je dodala. Na to je Pikljeva v svoj zagovor pojasnila, da vendarle govori o sovražnem govoru. Ker se s tem poslanka nikakor ni strinjala, je zatrdila, da v resnici podaja ona sovražni govor. “Sovražni govor je, da napadate sedaj svobodo odločanja in izbire,” je dodala razjarjeno in jo pozvala, naj se usede. Ker govorki ni bilo jasno, čemu ne velja svoboda govora, ji je na to Vonta odgovorila, da se je odločila, da ji kot predsedujoča po poslovniku jemlje besedo. “Predsedujoča odloča, veste,” je z zadovoljstvom pripomnila in ob tem okrcala enega izmed prisotnih v dvorani, ker je ta izrazil nasprotovanje. “Gospod, ven!”. V poduk mu je dajala, da ne sme polemizirati z njo. “Tukaj velja nek red,” je še dodala.

V spodnjem videu je mogoče videti, da je poslanko Pozitivne Slovenije zmotilo, ko je videla, da nad njeno odločitvijo, da se sama odloča, kaj je sovražni govor in kaj ni, negodujejo nekateri prisotni na razpravi. “Odstranila vas bom iz te razpravne dvorane. Prav? Še enkrat, tukaj veljajo določena pravila. Ta razprava ni bila sklicana zato, da boste tule politično obračunavali. Tudi jaz nisem in ne bi nikoli zlorabila tega inštituta. Nikoli, da bi to počela. Tega ne bom dovolila. Prosim, da greste po varnostnika, gospod naj gre ven,” je dejala. Na to ji zadevani v dvorani odgovoril, da gre sam iz dvorane. “Več sreče prihodnjič, pa naučite se obnašati,” je še dodala pikro.

Dolžna pa ni ostala niti poslancu SDS Francu Brezniku. “Tudi vi, gospod Breznik. Še posebej kot podpredsednik komisije za človekove pravice, enake možnosti in za peticije.” Dala mu je vedeti, da nikakor nima možnosti za repliko. “O tem se bova pogovarjala kje drugje. Kdor ne misli govoriti o temi, o kateri smo se tukaj zbrali, strpno. Vem, da so mnenja različna in jih dovoljujem. Samo ne pozivajte k lustracijam in ne vem k čemu vse,” je še dodala, medtem ko se je Breznik odločil za odhod z razprave.

Foto: Printscreen YouTube

Spomnimo. Vonta se je “izkazala” tudi v vlogi državne sekretarke v času vlade Alenke Bratušek, ko je vodila urad za narodnosti, saj se je med obiskom romskega naselja zapletla v prerivanje z Romkinjo. Marsikdo je tedaj pripomnil, da je s tem pokazala svojo nedoraslost položaju. Kakorkoli, to je ni oviralo, da se ne bi nato povzpela na mesto generalne direktorice direktorata za medije na ministrstvu za kulturo.

S svojim izpadom je Vonta pokazala, da ni ravno strpna, ko gre za svobodo govora. Glede na to, da je Golob dejal, da prisotni na programskem kongresu Gibanja Svoboda delijo iste vrednote in se nameravajo boriti za iste cilje, se upravičeno poraja skrb, kaj nas čaka, če bi Golob prevzel oblast. Mar ne bo več dovoljena svoboda govora, če bo izrečeno za morebitne vladajoče predstavljalo sovražni govor?

Sara Kovač