fbpx

[Video] Podajte svoj glas za intelektualca tedna: Bo zmagal Mesec z burekom, Šarec s Trumpom ali Trček, ki ima težave z dejstvi?

Nominiranci za intelektualca tedna.

Nominiranci za intelektualca tedna so Luka Mesec, Franc Trček in Marjan Šarec. Šarec je nominiran zaradi svojega nastopa v državnem zboru, kjer je premierju Janezu Janše postavil smešna vprašanja. In sicer, zakaj Janša ne vpliva na Trumpove ukrepe v ZDA. Voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič je kot drugega intelektualca predlagal poslanca SD Franca Trčka, ki je kot doktor znanosti očital vladi nekaj povsem brez podlage, trditve pa navajal kot dejstva. Tretji kandidat pa je Mesec z zagovarjanjem dostavljalca hrane, ki tam ni jedel bureka ter je hkrati izpostavil, da nihče ne verjame, da bi Jože P. Damijan zapustil evro območje, medtem ko je na njegovem blogu zapisano: “Evro je fašističen”Svoj odgovor lahko pošljete po elektronski pošti na kdovamlaž[email protected] ali pa glasujete na naši spletni strani. V glasovanju na spletni strani za intelektualca tedna vodi Luka Mesec, zmagovalec pa bo razglašen v sredini oddaji Kdo vam laže?

Marjan Šarec je nominiran za intelektualca tedna zaradi svojega nastopa v državnem zboru. Medtem ko so poslanci postavljali vprašanja predsedniku vlade Janezu Janši, je med njimi nastopil tudi Šarec. Šarec je med drugim večkratno nanizal vprašanja, ki bi jih lahko postavil Janši, po nekaj minutah pa mu je le uspelo vprašati vprašanje, ki se je dotikalo obravnavane tematike: “Gospod Janša, kako svojim privržencem in slovenskemu narodu lahko razlagate, da podpirate Trumpa, ko pa on zanika virus?”

Janša mu je na njegova vprašanja postavil svoje vprašanje: “Lahko bi tudi jaz postavil veliko vprašanj, bom pa samo eno. Glejte, če ste tako pametni, če tako veste, kaj bi morali narediti v času epidemije, zakaj ste vrgli puško v koruzo v času, ko je bilo jasno, da epidemija prihaja v Slovenijo in da bo treba združevati sile in združevati resurse, zato da bomo reševali življenja?” Šarec se je odzval, da sicer ni njegov vernik, ampak dostikrat gleda Nova24TV in pravi, da se čudi. Čudi ga, da mu je bilo očitano nenošenje maske v času zbiranja na nelegalnih petkovih protestih po koncu epidemije.

Premierja je hkrati pozval, zakaj ne pozove Trumpa, da bi njegova administracija in podporniki nosili maske ter se začnejo spopadati z epidemijo. “Kako naj jaz vplivam na ravnanje ameriškega predsednika, glede na to, da nisem mogel vplivati niti na vaše ravnanje v času, ko ste vi zanikali virus?”, mu je na njegovo vprašanje odgovoril Janša. Dodatno je Šarcu očital njegovo neodgovorno ravnanje v času izbruha virusa po svetu, medtem ko so trdili, da gre le za malo hujšo gripo, ko naj bi Šarec takrat celo grozil svojemu ministru za zdravje Alešu Šabedru. Šarec je v odgovor le podal postopkovni predlog o sklicu posebne seje, kjer bi se posebej pogovarjalo o tvitu premierja o Trumpu. Trditev o Šabedru je označil le za zavajanje medijev, medtem ko ni podal ustreznega odgovora ali je prišlo do fizičnega napada ali ne.

Vir: Zajetje naslova

Doktor znanosti Trček govori o dejstvih, brez ustrezne opredelitve in podlage
Drugi kandidat za intelektualca tedna je Franc Trček, poslanec iz vrst Socialnih demokratov. Trček je vladi očital nezaščito DSO-jev, čeprav je sprejela ukrepe, denimo kot je zapiranje domov, virus pa so v domove prinesli zaposleni od zunaj. Dodatno očita, da je ostalo zdravstvo v krču in ne deluje, medtem ko so bolnice polne zaradi bolnikov s covidom-19. Voditelj oddaje Boris Tomašič označi trditve Trčka za laž, brez ustreznih dokazov. Dodatno mu očita trditev, da govori o “dejstvih”, medtem ko dopis Zvoneta Černača Trček označi za “šlamastiko” brez vsake opredelitve, medtem pa še Tomašič opozori na delo njihove vlade in pomanjkljivo črpanje evropskih sredstev. Po mnenju Tomašiča, bi moral politik kot je Trček ohraniti dostojanstvo do svojega naziva z navajanjem dejstev. Na koncu Trček še trdi, da opozicija ni imela nikoli težav s spoštovanjem ukrepom, kljub temu, da sta ravno poslanca iz vrst opozicije Jani Möderndorfer in Marko Koprivc nasprotovala nošenju maske v državnem zboru.

Jani Möderndorfer si je snel masko in označil ukrepe v državnem zboru za neživljenjske (Foto: Posnetek zaslona)

Mesec in burek in Damijan
Koordinator Levice Luka Mesec pa je zadnji kandidat za intelektualca tedna. Mesec je izpostavil zgodbo dostavljalca hrane, ki je jedel burek na javni površini – na stopnicah frančiškanske cerkve, saj se mu zdi, da kaznovanje zaposlenega, ki je pojedel svojo malico, ni bilo primerno. Policisti so obrazložili, da so omenjenega fanta opozorili, da si nadene masko, a si jo le-ta ni želel nadeti, zato pa so ga kaznovali. Medtem pa Mesec v državnem zboru zavaja, da je bil dostavljalec kaznovan, ker je jedel burek.

Voditelj Boris Tomašič je izpostavil neumne izjave poslanca Levice Luke Mesca. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

Mesec v nadaljevanju še izpostavi, da so to le puhlice, da bi Jože P. Damijan izstopil iz Evroobmočja. “Le kdo temu verjame, lepo vas prosim,” je dejal Mesec. Medtem ko je v enem izmed Damijanovih člankov naveden naslov: “Evro je mrtev. Pokopal je evropsko integracijo. Treba ga je nadzorovano razpustiti, da bo čim manj negativnih učinkov.” Nasprotno je težko verjeti, da Damijan podpira evro, medtem ko ima na svojem blogu zapisano: “Evro je fašističen.”

Svoj odgovor za Intelektualca tedna lahko pošljete po elektronski pošti na kdovamlaž[email protected] ali pa glasujete na naši spletni strani. Več o prispevku o aktualnih intelektualcih tedna pa si lahko pogledate tukaj.

Sara Rančigaj