fbpx

[Video] Podpredsednik Knovsa Mahnič po seji: Karlu Erjavcu je zmanjkalo argumentov za branjenje svojih laži

Žan Mahnič

Minister za obrambo mora oditi zaradi integritete delovnega mesta, saj vztraja pri svojih lažeh, meni podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb Žan Mahnič.

Podpredsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostih služb (Knovs) Žan Mahnič je po prekinitvi današnje seje komisije, na kateri so opravili pogovor z načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc in direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, povedal, da so sejo komisije prekinili, ker se Knovs ni strinjal, da bi jo nadaljevali tudi v času seje državnega zbora, saj mora biti za nadaljevanje seje soglasje vseh, kar pa s strani koalicijskih poslancev ni bilo podprto.

Zaslišanje se bo nadaljevalo v ponedeljek, 8. julija. “Kar je bistveno, je to, da je načelnica v sicer samo osemminutnem pričanju povedala, da pred 3. aprilom 2019, ko je OVS deloval na Vrhniki v vojašnici, ni podala kazenske ovadbe, in s tem so se potrdili sklepi Knovsa, da OVS ni imel podlage, da bi uporabljal policijska pooblastila. Kajti delovali so na podlagi 1. alineje, kar jim ne daje pooblastil. Policijska pooblastila jim daje 2. alineja in tudi po tej 2. alineji, kjer piše, da lahko to uporabljajo, ko gre za kaznivo dejanje, da preiskujejo kazniva dejanja, ni šlo za to, ker načelnica ni podala kazenske ovadbe. Torej, ker kazenska ovadba ni bila podana, OVS ne bi smel delovati po členu, ki jim daje policijska pooblastila,” je bil jasen podpredsednik Knovsa. “Vse, kar je povedal direktor OVS Matijevič, je to, da še vedno vztraja pri svojih izjavah, da so delovali zakonito, komisija pa stoji na stališču, da so sklepi, ki smo jih sprejeli, tisti pravi, in da je OVS deloval nezakonito,” je dodal.

Na novinarsko vprašanje, kakšne možnosti ima Knovs pri svojem nadaljnjem delovanju, je poslanec Mahnič odgovoril, da bo potrebno počakati na 8. julij, da bodo videli, kaj bo povedala načelnica, ker danes do vprašanj oziroma do neke vsebine niso prišli. Dodal je, da obstajajo tudi še številna vprašanja za direktorja OVS Matijeviča, nekatera so si tudi nasprotujoča v zvezi s tem, kar je zapisano na magnetogramu seje, ko je pričal general Škerbinc.

Minometi so bili v dokumentih jasno opredeljeni
Včeraj je eden izmed spletnih portalov objavil dokumente, ki dokazujejo, da je minister Erjavec pisno naročil dvema polkovnikoma, naj se glede strelskih vaj na Počku dogovorita z ameriško vojsko, med drugim tudi o streljanju z minometi kalibra 120 mm. V njih po prepričanju podpredsednika Knovsa jasno piše, da so bili pri Slovenski vojski opredeljeni minometi kalibra 60 mm, pri ameriški vojski pa ni bilo nobene opredelitve. “To so res sprenevedanja, da minister Erjavec reče, da je mislil, da bo minomet samo tam, ne bodo ga pa tudi uporabljali. To kaže na to, kakšnega obrambnega ministra imamo in da mu je res že zmanjkalo argumentov, da brani svoje laži. Je pa zadeva taka, da če ti nekoga pooblastiš, da podpiše v tvojem imenu, kar je polkovnik Rode naredil, je jasno, da je kriv Karl Erjavec. Polkovnik Rode tega brez navodila ministra Erjavca ne bi podpisal,” je poudaril podpredsednik Knovsa.

Glede jutrišnje interpelacije pa je poslanec Mahnič povedal, da si izida glasovanja ne upa niti ne želi napovedati, a da “če je koalicija odločena, da ministra Erjavca za vsako ceno brani, potem mi lahko prinesemo še ne vem kakšne dokumente, ki bodo ministra obremenjevali, pa interpelacija ne bo uspela“. Dodal je, da je s strani različnih poslancev dobil namige, da če ne bi bilo pod vprašajem, ali vlada ostane ali vlada pade, bi zagotovo podprli interpelacijo, še posebej pa bi jo podprli, če bi bilo glasovanje tajno.

Ne nazadnje je na novinarsko vprašanje, zakaj bi moral Karl Erjavec oditi z mesta ministra za obrambo, dejal, da zaradi integritete delovnega mesta.

C. Š.