fbpx

[Video] Podpredsednik KNOVS Žan Mahnič: Minister Karel Erjavec je dobesedno laž na dveh nogah!

Foto: STA

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je v četrtek na zaprti seji zaslišala nekdanjega poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Miho Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji dejal podpredsednik komisije Žan Mahnič, njegovo pričanje postavlja na laž obrambnega ministra Karla Erjavca. “Po današnji seji sem toliko bolj prepričan, da je minister Karl Erjavec dobesedno laž na dveh nogah, saj je lagal tako v primeru razrešitve Škerbinca kot tudi glede nočnega streljanja na Poku,” je jasno v oddaji Tema dneva povedal Mahnič. 

Brigadir Škerbinc je dejal, da je bil 106 dni poveljnik poveljstva sil SV in da govorice o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske niso bile prvi dogodek v smislu govoric v času, ko je on opravljal to službo. Spomni se vsaj treh primerov, ki so se začeli na enak način kot govorice o zdravstvenem stanju načelnice. “To se pravi, da so v Slovenski vojski, kot jih brigadir Škerbinc imenuje, neformalni informatorji. To pomeni, da v Slovenski vojski obstaja neformalna mreža, ki je zadolžena za izvajanje ovaduštva. Vsakokrat se je pokazalo, da govorice niso resnične. Takšen način dela je nedopusten za organizacijo, kot je Slovenska vojska,” poudarja Mahnič.

Brigadir Škerbinc naj bi celo ostro nasprotoval odstavitvi načelnice. “3. aprila je bil ta obveščen, da v poveljstvo prihaja OVS. Nič mu niso povedali, zakaj so prišli, in mu naročili, da naj jim vse omogoči. To je tudi storil. Želeli so imeti tri prostore, kjer bodo opravili pogovore. Vse to jim je omogočil. Kasneje so se pripadniki pritoževali, da so bila zaslišanja zelo nenavadna, v smislu, odgovorite samo z da ali ne in v smislu sugestivnih vprašanj.” Potem je bil brigadir Škerbinc razrešen s funkcije. Ko je vprašal, zakaj, mu je načelnica Ermenčeva odgovorila, da zaradi govoric.  Škerbinc naj bi bil razrešen tudi zaradi neupoštevanja vladnega sklepa, da prepoveduje vsa nočna streljanja na vadbišču Poček.

Spomnimo. Minister za obrambo Erjavec je zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo s tem, ko je naročil vohunjenje za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Škerbinca. Pri tem spornem dejanju mu je pomagal tudi direktor Obveščevalno-varnostne službe MORS Dejan Matijevič. Začelo se je, ko so se v medijih pojavile govorice, da je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc hospitalizirana zaradi psihičnih težav, istočasno so v Slovenski vojski verižno krožila SMS-sporočila, da je njeno zdravstveno stanje komentiral Škerbinc najprej na kolegiju, pozneje pa še pred postrojem na Vrhniki 1. aprila letos.

Mahnič: “Če minister tako laže vsem nam, potem Karl Erjavec ne sme več biti minister.”
Brigadir Škerbinc je kot dokaz komisiji predložil dokument Poročilo o izvajanju aktivnosti na OSVAD Poček, ki ga je na ministra za obrambo naslovila načelnica Generalštaba SV. “Iz obvestila odobrenih aktivnosti na območju poligona Poček za mesec marec 2019 izhaja, da so bile aktivnosti načrtovane in sovpadajo z ostalimi načrti in ukazi ter da je bila o njih obveščena javnost. Minister pa je dejal, za to streljanje mi nismo vedeli,” je izpostavil Mahnič.

“Skozi predstavitve vaj je bila večkrat izpostavljena tudi problematika OSVAD Poček, glede na posredovane usmeritve in navodila ministrstva menimo, da je SV svoj delež aktivnosti opravila s ciljem pravočasnih priprav za izvedbo vaj  tako z obveščanjem širše javnosti kot tudi z obiski ključnih nosilcev lokalnih oblasti in skupnosti. Pri tem smo upoštevali usmeritve ministra za obrambo,” je glede vsebine poročila povedal Mahnič. Dokument torej dokazuje, da brigadir Škerbinc ni kršil povelj načelnice Generalštaba SV. “Če minister tako laže vsem nam, potem Karl Erjavec ne sme več biti minister. Danes laže o tem, jutri o arbitraži, pojutrišnjem o čem drugem,” je bil oster Mahnič.

Dva dokumenta, enega od teh je podpisal minister Erjavec, dokazujeta, da je Erjavec vedel, da bo potekalo nočno streljanje tujih vojsk in SV, kakor tudi streljanje s težkimi kalibri. Na seji KNOVS so sprejeli tri sklepe, in sicer, da bodo opravljeni pogovori z Ermenčevo, z vsemi pripadniki Obveščevalno-varnostne službe MORS, ki so sodelovali na zaslišanjih, in z direktorjem OVS. Komisija bo po teh zaslišanjih pripravila poročilo in o njem obvestila javnost.

Glede govoric je po besedah Mahniča Škerbinc dejal, da jim je želel narediti konec. “Vsak ponedeljek je postroj poveljstva sil. Tam je preko 200 pripadnikov in tudi tisti ponedeljek je bil ta postroj. Tam je Škerbinc dejal, da je treba nehati s temi govoricami in da je načelnica zbolela, ker se je borila za višje plače pripadnic in pripadnikov SV. Glede na to, da je tako iz govoric kot tudi iz medijev izvedel, da so zdravstvene težave psihične narave, je dejal, da je bila načelnica bolna, da je bilo to psihične narave, vendar je sedaj polno operativno sposobna na delovnem mestu in da naj se s tem neha. Dejal je, da ima več kot 200 prič, ki bodo lahko tudi na sodišču potrdile, da bo resnici zadoščeno.”

Foto: Nova24TV

Erjavec dokazuje, da se boji resnice in javne razprave
Minister Erjavec je po besedah Mahniča po zaslišanju Škerbinca dejal, da je poročilo, ki ga ima on, drugačno in da bo zahteval zaprtje seje, ko bo potekala interpelacija. “Drugače si ne morem predstavljati, kot da so našli tri mandeljce, ki so jim obljubili dobro napredovanje v vojski, da bodo verjetno kaj obremenilnega povedali zoper Škerbinca. Računam na to, da se seja ne bo zaprla, kajti Erjavec s tem, ko že zdaj govori, da bi bilo treba sejo zapreti za javnost, dokazuje, da se boji resnice in javne razprave. Očitno se zaveda, da je njegov obstanek pod velikim vprašajem.”  

H. M.