[VIDEO] Poglajen: Inštitut 8. marec, se še spomnite, kako ste blokirali zakon o vodah?

Državni svetnik Andrej Poglajen (Foto: STA)

“Inštitut 8. marec, se še spomnite, kako ste blokirali zakon o vodah, ki bi lastništvo brežin rek prenesel iz države na občine ter jim ob tem zagotovil sredstva za njihovo urejanje? No, vidite, to so posledice, ko Vlada RS pozabi na Cerkno. Občina pa urejanje brežin sama ne more financirati!” je zapisal najmlajši svetnik v državi in neprofesionalni podžupan občine Idrija Andrej Poglajen. 

Spomnimo: ujme so prizadele številne občine po državi, škoda pa bo večja kot ob spomladanski ujmi. Ta je v četrtek v dveh valovih prizadela različna območja Slovenije, po posameznih območjih pa se škoda precej razlikuje. Denimo v Brežicah je uničila kmetijski pridelek, v Krškem pa več sto objektov in neznano število avtomobilov. Podobno je tudi v Prekmurju. Na Koroškem in Savinjskem je pustošil veter, v Cerknem pa je prišlo do poplav. Ocenjuje se, da je nastala škoda zelo velika, poroča STA.

Spomnimo se, kakšen pomp je delal Inštitut 8. marec okoli vode. Ob Jankovićevem uničevanju ljubljanske podtalnice in v času, ko naraslo vodovje pustoši po ulicah Cerknega, zaliva hiše in avtomobile, odnaša kontejnerje za smeti ter uničuje ceste, pa ostajajo nerazumljivo tiho. Namesto njih se je moral oglasiti verjetno najmlajši svetnik v državi in neprofesionalni podžupan občine Idrija Andrej Poglajen iz vrst SDS.

Opozoril je, da je škoda zaradi naraslega vodovja v Cerknem posledica blokade zakona o vodah, kar je (spomnimo) s svojo kampanjo in izpeljavo referenduma dosegel prav Inštitut 8. marec. Lastništvo brežin rek namreč niso prenesli z države na občine, s tem pa zagotovljena sredstva za njihovo urejanje. Dejstvo je, da je vlada na Cerkno tako rekoč pozabila, občina pa ureditve brežin sama ne zmore financirati. Vlada je postregla z medlim odzivom: “Predsednik vlade Slovenije dr. Robert Golob spremlja delo služb, ki pomagajo prizadetim v močnih neurjih.” 

Zbrali smo nekaj ogorčenih odzivov slovenske javnosti: “Uspehi ene najbolj škodljivih druščin Inštitut 8. marec v državi se predstavijo (Janez Janša)”; “V Cerknem so vidne posledice zavrženega zakona o vodah, kar so si “zeleni nevladniki” iz raznih skupin šteli kot zmago (Zmago Jelinčič Plemeniti)”; “Njihova škodljiva dejanja ne poznajo mej (Alenka Helbl)“; “8. marec in vzpon socialoligarhičnega populizma (Tomaž Štih)”; 

Domen Mezeg