[VIDEO] Poglejte, kako bodo v SDS odpravili čakalne dobe v zdravstvu

Zavarovalniški sistem je treba reformirati tako, da bodo ljudje jasno vedeli, kaj za plačano premijo dobijo.

Gospod je pri zobozdravniku opazoval napise na vratih ordinacij in bil šokiran, ko je videl, da je čakalna doba pri ortodontu skoraj 600 dni. Zgrozil se je in se vprašal: “Ali je to možno? To je dve leti čakanja!” Zanima ga, kaj se bo spremenilo, če zmaga SDS?

Kakšna je košarica pravic iz obveznega zavarovanja?
Predsednica Odbora za zdravje pri Strokovnem svetu SDS Alenka Forte odgovarja, da so čakalne dobe dolgo znan problem. “Ljudem je vse obljubljeno, ne vedo pa, koliko časa bodo na to čakali,” poudarja in kot poglaviten problem izpostavlja dejstvo, da ni nikjer določeno, kaj je košarica pravic iz obveznega zavarovanja. Po njenem mnenju bi morali ljudem povedati, da za toliko in toliko vplačanih sredstev zmore zavarovalnica financirati toliko in toliko posegov. V Sloveniji je premalo ortodontov in zavarovalnica mora vsak poseg vnaprej odobriti. Čakalne dobe se pojavijo, ker zavarovalnica obseg posegov omejuje na nizko število.

“Če ima izvajalec na letni ravni plačanih samo 30 posegov in če je čakajočih 100, se čaka tri leta. Z reformo zavarovalniškega sistema je treba to spremeniti, da bodo ljudje jasno vedeli, kaj za plačano premijo dobijo,” je pojasnila Fortejeva. Strokovni svet SDS predlaga košarico A, ki jo plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje, in obvezno košarico B, ki se plačuje iz obveznega dopolnilnega zavarovanja. Že danes obstajajo komercialna zavarovanja. Če želimo več uslug, to pač stane. “Narediti je treba pošten izračun in to ljudem pošteno povedati, ker danes nihče ne ve, kaj dobi za tisto, kar plača. Danes plačujemo nekaj, kar nekdo drugi dobi, ti pa si na vrsti, ko si na vrsti,” še dodaja zdravnica Alenka Forte.

Jure Ferjan