fbpx

[VIDEO] Poglejte, kako je Jelko Kacin blestel v pogovoru z voditeljem Euronewsa o uspehih Slovenije

Jelko Kacin se je pred Skypa oglasil informativni oddaji Euronewsa. Foto: Youtube.

Vladni govorec Jelko Kacin je bil v petek gost informativne oddaje Euronews, v kateri je spregovoril o uspehu Slovenije v spopadu z epidemijo koronavirusa, saj smo prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije. “Za Slovenijo je glavobola, imenovanega covid 19, tudi uradno konec. Slovenija je prva država v Evropi ki je razglasila konec epidemije. Oblasti pravijo, da so zabeležile manj kot sedem okužb na dan v zadnjih dveh tednih med populacijo, ki šteje 2 milijona ljudi. Do sedaj so poročali o manj kot 1500 primerih okužbe s korona virusom in 103 smrtnimi primeri. To je kljub dejstvu, da deli mejo z Italijo, ki velja ua enega od evropskih žarišč virusa,” je kratek pogovor z Jelkom Kacinom napovedal voditelj informativne oddaje na Euronews. Spomnili so tudi, da je bila Slovenija ena prvih držav, ki je uvedla nujne ukrepe. To je med drugim vključevalo zapiranje šol, trgovin, restavracij, barov in javnega prevoza.

Jelko Kacin za Euronews

[JELKO KACIN GOST ODDAJE EURONEWS]Vladni govorec Jelko Kacin je bil včeraj gost informativne oddaje Euronews, v kateri je spregovoril o uspehu Slovenije v spopadu z epidemijo #koronavirus, saj smo prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije.Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem zapisal:"Ko si gost Euronews se še bolj zaveš kaj nam je uspelo v obvladovanju bolezni COVID19 in kako zelo odstopamo navzgor. Biti prvi v Evropi v boju s COVID19, 1., daleč pred drugimi državami. Ponosen, z energijo napolnjen. Zdaj je pravi trenutek za promocijo Slovenije! #SkupajZmoremo"#VladaRS #JelkoKacin #ukrepivlade #Euronews #slovenija #evropa #eu #COVID19 #epidemija

Gepostet von Vlada Republike Slovenije am Samstag, 16. Mai 2020

Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem na Twitterju zaneseno zapisal: “Ko si gost Euronewsa, se še bolj zaveš, kaj nam je uspelo v obvladovanju bolezni COVID19 in kako zelo odstopamo navzgor. Biti prvi v Evropi v boju s COVID19, 1., daleč pred drugimi državami. Ponosen, z energijo napolnjen. Zdaj je pravi trenutek za promocijo Slovenije! #SkupajZmoremo!”

Spodaj kratek pogovor za informativno oddajo na programu Euronews objavljamo v celoti.

Hvala, ker ste si vzeli čas za pogovor z nami. Nekateri bi rekli da dejstva in številke ne lžejo, ampak kaj daje slovenski vladi toliko zaupanja, da razglasi konec nevarnosti?

Dober večer. Slovenija je zabeležila le eno novo okužbo s korona virusom že drugi dan zapored. Število hospitaliziranih bolnikov s covid 19 je padlo na 29. Danes je prvi dan, ko imamo v bolnišnicah manj kot 30 bolnikov. Ne poročamo o novih smrtnih žrtvah. Izmed 29 jih samo sedem potrebuje pomoč ventilatorja. Vsi ostali so samo v bolnišnici. Verjamemo, da bo čez nekaj dni sledil naslednji padec števila. Pričakujemo, da bo število v začetku naslednjega tedna padlo pod 20.

Zdi se, da ste jasno pokazali, da ste sploščili krivuljo, a še vedno imate aktivne primere v državi in veliko primerov v bližnjih državah. ali nimate občutka, da je za to dejanje še malce prezgodaj?

Uradno smo razglasili, da bo epidemija končana zadnji dan maja. A to je odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v vmesnem času. Upamo, da se bo pozitiven trend nadaljeval. V primeru, da bo šlo kaj narobe, bomo morali storiti korak nazaj. Vlada je pripravljena reagirati. A kot je videti sedaj, se razmere na Hrvaškem resnično izboljšujejo, trendi so pozitivni. Podobno je na Madžarskem. Ko govorimo o avstriji, tam poskušajo odpreti meje, vabijo turiste iz Nemčije. Le v Italiji so še nekatere težave. Še vedno izvajajo ukrepe za svoje državljane, ko se ti vračajo iz Slovenije.

Želel sem vas vprašati, glede na to, da ste dosegli to točko, čemu pripisujete vaš uspeh? Je bilo to uspešno izvajanje testiranj, ali ste morda uvedli sledilne aplikacije, kot je to storilo mnogo drugih držav?

Uvedli smo zelo stroge ukrepe in hrati redno komuniciramo z javnostjo. Vsak dan imamo redne novinarske konference. Resnično komuniciramo in dvigamo zavedanje ljudi, ki je izjemno visoko. To je en del zgodbe, drugi del so kulturne posebnosti. Smo majhna država in vsako življenje je izjemno dragoceno. poskušali smo reagirati nemudoma i nna podlagi tega, naše bolnišnice niso bile polne bolnikov. Vedno je bilo dovolj prostih postelj v naših bolnišnicah, zasedenost naših covid 19 oddelkov v bolnišnicah nikoli ni bila več kot 25 odstotna. Bili smo pripravljeni na veliko slabše razmere. Ker smo se pripravili na slabše razmere, smo se bili sposobni odzvati pravočasno in razmere uspešno nadzorovati.

 

Nimamo več veliko časa, a želel bi vas še vprašati, državljanom EU ponovno dovoljujete vstop v državo. Kakšne ukrepe boste sprejeli, da bi zmanjšali tveganje vrnitve okužbe?

Dobrodošli so prebivalci vseh članic EU. Le če so preživeli več kot dva tedna izven držav članic Evropske unije, bodo morali iti v 14-dnevno karanteno. To je edina omejitev. V primeru državljanov tretjih držav izven EU, ki imajo enake zdravstvene težave, jim lahko vstop zavrnemo. Med državami EU in članicami skupnega trga, preprosto verjamemo, da smo na varni strani. Upamo, da bo ta napoved okrepila prepričanje med ljudmi, da se vračamo v normalno stanje.

T. F.