fbpx

[Video] Poglejte, kako je pred Brankom Grimsom “zmrznil” premier Šarec, ko mu je poslanec SDS nalil čistega vina: “Prva skrb vlade bi morali biti slovenski državljani in ne nek tujec, ki pride in očitno zlorablja azilni sistem”

Fotografija je simbolična (Foto: Nova24TV)

Prvi dan julijske seje državnega zbora so bila na dnevnem redu ustna poslanska vprašanja predsedniku vlade Marjanu Šarcu. V imenu poslanske skupine SDS je vprašanje zastavil mag. Branko Grims, in sicer v zvezi s preprečitvijo izrinjanja Slovenije iz schengenskega območja. Med drugim ga je zanimalo, kako bo vlada prevzela odgovornost za opustitev pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko naše južne meje. Šarec je bil v svojih odgovorih ponovno povsem predvidljiv. V njih namreč ni ponudil nobene konkretne rešitve za nastalo situacijo, povezano z migrantsko krizo. Obenem se je ponovno sprenevedal, da policija optimalno izvaja ukrepe za varovanje meje.

Poslanec SDS, mag. Branko Grims, je v svojem govoru najprej poudaril, da mineva 12 let, odkar je Slovenija v času vlade, ki jo je vodila SDS, vstopila v schengensko območje. “To ni bilo samoumevno, zahtevalo je izjemen napor in znanje predsednika vlade, notranjega ministra, diplomacije in ta uspeh je odprl izjemne razvojne možnosti za Slovenijo.” V nadaljevanju je poudaril, da situacija, povezana s schengenom, trenutno zlasti zaradi migrantske krize nikakor ni več rožnata. Med drugim je povedal: “Od 1. julija so skupne patrulje na italijanski meji, ki označujejo, da se dokončuje izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja.”

Primarna naloga skupnih patrulj je v resnici čim hitrejše vračanje ilegalnih migrantov nazaj v Slovenijo
Za alarmantno situacijo na slovenskih mejah je po mnenju Grimsa kriva vlada pod vodstvom Marjana Šarca, ki “je naredila kup strateških napak”. “Na prvem mestu je zagotovo pristop k marakeškemu sporazumu, ki ga ni sprejela nobena od naših severnih sosed. Takrat se je reklo, da bo Slovenija osamljen otoček, če tega ne sprejeme, dejansko pa je sedaj osamljen otoček in vrh migrantskega žepa na Balkanu. Vlada ne obvladuje ničesar. Ves čas govori, da je situacija na južni meji pod kontrolo. Dejansko te skupne patrulje pričajo o tem, da pod kontrolo ni nič. Še več, Italija napoveduje nadaljnje stopnjevanje ukrepov, ena od možnosti, celo časovno že opredeljena, je, v primeru, da to ne bo uspešno, izgradnja zidu, in to z bodečo žico na naši zahodni meji /…/ primarna naloga teh skupnih patrulj je v resnici čim hitrejše vračanje ilegalnih migrantov nazaj v Slovenijo. To se je danes že zgodilo – 16 migrantov smo dobili pa še s komentarjem, da je to odraz dobrega sodelovanja.” Ob tem je Grims spomnil tudi na nedavni govor predsednika države Boruta Pahorja, v katerem je ta opozoril na možnost, da Slovenija postane migrantski žep, če ne bo delovala strateško ter okrepila preprečevanja nezakonitih migracij na slovensko-hrvaški meji. V povezavi s tem je Šarca vprašal: “Kako bo Vlada Republike Slovenije – po uresničitvi italijanske zahteve po oblikovanju skupnih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji – ukrepala, da prepreči nadaljnje izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja, kopičenje ilegalnih migrantov na ozemlju Republike Slovenije in druge varnostno in razvojno škodljive posledice nadaljnjega zapiranja meje z Italijo?

Branko Grims (Foto: Youtube)

Šarec se je v odgovoru ponovno sprenevedal, da policisti izvajajo vse ukrepe, da bi omejili in zmanjšali nedovoljene migracije. Pri tem se je nanašal na svoj nedavni obisk občin ob slovenski meji s Hrvaško. O skupnih patruljah na mejah je premier povedal, da jih ima Italija na vseh svojih mejah, ima pa jih tudi Slovenija s Hrvaško in ne gre za kakšno posebnost. “Izvajaje mešanih patrulj je seveda stalna in uveljavljena oblika dela, ki bistveno pripomore k učinkovitosti dela in tudi na operativnem in taktičnem nivoju omogoča izmenjavo izkušenj in informacij. Mešane patrulje z Avstrijo, Italijo in Madžarsko pod državami schengenskega območja se organizira, ko gre za kakšen varnostni pojav večjih čezmejnih razsežnosti,” je povedal. Dodal je še nekaj statističnih podatkov, ki so nadvse zaskrbljujoči. Med drugim je povedal, da je v prvi polovici letošnjega leta “policija obravnavala 5.345 nezakonitih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 47 odstotkov”. Premier je opozoril še, da kljub ograji migranti prihajajo na Madžarsko, da torej tudi njihova meja kljub ograji ni nepropustna. Ob tem je dodal, da bi bil po njegovo ključen ukrep za zajezitev migracij ta, da bi Frontex intenzivno varoval mejo Hrvaške in Srbije ter mejo Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Vlada nepremišljeno zavrnila predlog za zaostritev azilne zakonodaje
V nadaljevanju je Grims opozoril na to, da naši sosedje veliko bolje varujejo svoje meje kot naša država. Povedal je: “Madžarska ima ograjo, ki prestreže toliko ilegalnih migrantov, da tisto, kar oni dobijo, je kakšnih 3 odstotke tega, kar prestreže Slovenija. Se pravi, manj kot 5 odstotkov. Avstrija je praktično zaprta. Podaljšuje kontrolo non stop, to vsi veste. Sedaj tudi občasno z vojsko. O tem se lahko prepričate po izjavah na internetu. In sedaj se zapira še Italija. To je izrivanje Slovenije iz schengenskega območja, pa kakorkoli to imenujete.” Ob tem je dodal, da je do Šarčevega obiska v obmejnih občinah prišlo veliko prepozno, ter opozoril na različna kriminalna dejanja ilegalnih migrantov v preteklih mesecih. Poudaril je tudi to, da je vlada zavrnila predlog za zaostritev azilne zakonodaje, s čimer je Slovenija v očeh ilegalnih migrantov postala obljubljena dežela. Ob tem je dodal: “Še več, vi financirate nevladne organizacije na čelu s PIC in z Mirovnim inštitutom, za katere se ve, da pomagajo in spodbujajo ilegalne migrante k vdoru preko slovenske meje. Na to ste bili večkrat opozorjeni, pomoč pri ilegalnem prehodu meje je kaznivo dejanje, ampak vlada tukaj ne stori ničesar.” V zvezi s tem ga je zanimalo, kdaj in kako bo vlada sprejela odgovornost za opustitev pravočasnih in zadostnih ukrepov za dejansko preprečitev vdorov ilegalnih migrantov preko južne meje.

Marjan Šarec (Foto: Youtube)

Šarec je odgovoril: “Gospod Grims, ne zameriti, če vas jemljem s kančkom dvoma glede na to, da zanikate tudi podnebne spremembe pa še kaj. To, kar govorite, seveda ne drži. Ne gre za nikakršno izrivanje Slovenije iz schengena, gre za sodelovanje skupnih patrulj. Kar se tiče … na meji sem se pogovarjal z ljudmi, z župani in so povedali svoje izkušnje.” Ob tem je Šarec še enkrat ponovil, da sam meni, da policija dela strokovno. Ob tem je dodal, da je vlada sredstva namenila tudi za nakup dodatne tehnične opreme. Povedal je še, da se mu zdi mnenje predsednika države Pahorja, da Sloveniji grozi, da bo postala migrantski žep, dopustno.

Prva skrb vlade bi morali biti slovenski državljani, in ne nek tujec, ki pride in očitno zlorablja azilni sistem
V odzivu se je Grims najprej začudil nad dejstvom, da predsednik vlade za predsednika države reče, da je njegovo mnenje dopustno: “Daleč smo prišli v ocenjevanju pa tudi o tem, kje so pravzaprav meje oblasti.” Ob tem je opozoril na preobremenjenost Slovenije, kar se tiče azilnega sistema. “Naše kapacitete so omejene, naše možnosti so omejene, naša prva skrb bi morali biti slovenski državljanke in državljani, ne pa nek tujec, ki pride in očitno zlorablja azilni sistem,” je povedal. Ob tem je poudaril pomen vprašanja, kako preprečiti, da bi se še naprej kopičile škodljive posledice napak aktualne vlade, ki so po njegovo predvsem varnostne. “Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani imamo po ustavi pravico do varnosti, nobena pravica nobenega tujca ne more biti nad to pravico,” je povedal. Dodal je še, da ves problem izvira iz tega, da vlada ni uspela zaustaviti masovnega prodora ilegalnih migrantov preko južne meje. “Zaradi tega je prišlo do situacije, ko so nam zdaj že pod vprašajem vse meje z našimi severnimi sosedi. To so okoliščine, zaradi katerih dejansko že prihaja in bo še mnogo bolj prišlo v naslednjih mesecih do kopičenja ilegalnih migrantov na ozemlju Republike Slovenije,” je zaključil.

Rajko Golob