fbpx

[VIDEO] Poglejte, kako je Romana Tomc z jasnimi argumenti utišala Boruta Pahorja o njegovi krivdi pri pranju denarja

Foto: printscreen

Milijardno pranje iranskega denarja v naši največji banki NLB je tema, ki spremlja tudi naše predsedniške kandidate. Eden izmed razlogov je tudi vpletenost aktualnega predsednika Boruta Pahorja, ki je bil v tistem času predsednik Vlade RS. Čeprav trdi, da ni vedel za dogajanje v NLB, ga je kandidatka za predsednico Romana Tomc postavila na realna tla.

Na soočenju predsedniških kandidatov na POP TV, ki je potekalo v soboto, so aktualnega predsednika Boruta Pahorja postavili pred dejstvo in ga soočili z njegovo odgovornostjo v primeru pranja denarja v NLB. Po iztočnici voditeljice je Pahor dejal, da s tem primerom nima nič in da tudi objektivne odgovornosti ni, ker se je država s tem primerom že ukvarjala.

“Bili bi dolžni pozanimati se, kaj se dogaja”
Nato je voditeljica izzvala Tomčevo in jo vprašala, kako bi se ona odzvala v tem primeru. Razočarana nad Pahorjevim odgovorom je Tomčeva dejala, da bi se sama odzvala takoj, in to bi po njenem moral storiti tudi Pahor.

“Mislim, da bi tisti, ki ste bili obveščeni, in vi niste bili edini, morali ukrepati takoj. Organi so že ukrepali, ampak eno leto po tem, ko naj bi oni ukrepali, ste vi vedeli, da se ni nič zgodilo,” je izpostavila Tomčeva in Pahorju ob tem zastavila vprašanje: “Zakaj niste vprašali, v kakšni fazi je postopek? Bili bi dolžni pozanimati se, kaj se dogaja. In ne samo kot predsednik vlade. Zdaj ste tudi predsednik države, minilo je kar nekaj let. Ste kdaj javno izpostavili, kaj se dogaja s tem primerom?” Pahor pravega odgovora, razen “o tem nisem bil obveščen”, ni imel, Tomčeva pa je nadaljevala, da je bilo to kriminalno dejanje odkrito zgolj po naključju, kar je skrb vzbujajoče.

Izguba zaupanja
“Če ne bi bilo to slučajno odkrito v teku parlamentarne preiskave, ki jo vodi poslanec Anže Logar, potem ljudje o tem največjem kriminalu v zgodovini Slovenije ne bi vedeli nič. Bilo je odkrito zgolj slučajno in jaz pričakujem, da bi predsednik vlade ali predsednik države o tem obvestil ljudi, če mu je mar zanje, je bila kritična kandidatka za predsednico.

Pahorju je ob tem še povedala, da je s tem na nek način izgubil kredibilnost in zaupanje ljudi. “Kako bodo ljudje zdaj verjeli, da jih boste v naslednji takšni situaciji obvestili. Izgubili so zaupanje, vsaj jaz mislim tako.”

Pahor je v zagovor dejal samo, da je za zadevo izvedel, ko je za to pred časom izvedela javnost. Vse, kar je lahko povedal v svoj zagovor, pa je, da je mislil, da se stvari urejajo.

B. V.