fbpx

[Video] Poglejte, kako si je Tanja Fajon naredila sramoto v Evropskem parlamentu: S primerjavo varnosti v Parizu in Budimpešti napadla Orbana, a brcnila v temo

Tanja Fajon v EU parlamentu s plakatom SDS Kje smo varnejši (vir: twitter)

Evroposlanka Tanja Fajon je v svojem govoru v Evropskem parlamentu povedala, da bo podprla poročilo Sorosove plačanke, nizozemske poslanke Zelenih Sargentinijeve, ki želi Madžarski na podlagi neosnovanih obtožb o nespoštovanju “evropskih vrednot”, ki niso nikjer definirane, odvzeti pravico glasovanja.

“Ta razprava je proti vaši politiki nestrpnosti, laži in ustrahovanja,” je poslanka SD Tanja Fajon v Evropskem parlamentu začela svoj govor, ki ga je naslovila na madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Vse, kar je izustila Fajonova, so podtikanja in sprenevedanje Sorosove plačanke Judith Sargentini, ki je napisala poročilo o stanju svobode medijev in akademske svobode ter ravnanja z manjšinami in iskalci azila na Madžarskem in podala predlog o sprožitvi 7. člena, ki bi Madžarski odvzel pravico do glasovanja v Evropskem svetu. 66-stransko poročilo nizozemske evroposlanke je namreč polno domnev, možnosti, dvojnih meril in neosnovanih obtožb na račun Madžarske.

Fajonova še ni prebolela predvolilne kampanje SDS
A to ni ustavilo Fajonove, da ne bi nadaljevala s svojim bojem z mlini na veter v Evropskem parlamentu. Tako se je obregnila ob Orbanovo uspešno volilno kampanjo in dejstvo, da so se v SDS zgledovali po “sestrski stranki” Fidesz ter svoje sporočilo v času pred slovenskimi državnozborskimi volitvami osredotočili na vprašanje varnosti in migrantske krize.

Da bi demonstrirala, kako prav je imela SDS in kako prav je imel madžarski Fidesz, je Fajonova v Evropskem parlamentu vsem poslancem pokazala primer plakata SDS iz predvolilne kampanje. Na eni strani je bila slika do zob oboroženih policistov v Parizu, ki oprezajo za teroristi, na drugi strani fotografija nasmejanih turistov v Budimpešti. Na plakatu je pisalo: “Kje smo Evropejci varnejši?”

(Vir: Twitter)

Glede na serijo terorističnih napadov, ki so zajeli Pariz v zadnjih dveh dneh, v katerih je bil obakrat napadalec afganistanski migrant, se zdi, da je bilo sporočilo SDS in Fidesza svojim volivcem še kako na mestu. V Parizu teroristi, ki so v državo prišli z izbruhom migrantske krize, turiste in poštarje koljejo sredi belega dne. V Budimpešti se to ne dogaja.

Ideološko naravnano poročilo
Fajonova je zavrnila Orbanovo trditev, da poročilo Sargentinijeve žali Madžare, in izjavila, da je “ta kampanja tista, ki žali, žali vse Evropejce in proti temu se moramo boriti, ne proti Madžarski”. Zaradi tega namerava v četrtek tudi podpreti omenjeno poročilo.

Nizozemska evroposlanka Zelenih Judith Sargentini (Vir: Twitter)

Velika večina navedenih obtožb v poročilu Sargentinijeve je zgrajenih na levičarski progresivni ideologiji. Tako v poročilu med drugim kritizirajo Madžarsko zaradi “preozke definicije družine”, ki ne vključuje homoseksualcev, pretiranega boja proti terorizmu in pranju denarja s povečanim finančnim nadzorom nevladnih organizacij ter strožje zakonodaje za delovanje tujih univerz v državi.

Po drugi strani bi zaradi določenih obtožb lahko lansirali podobne ukrepe tudi proti Sloveniji. Namreč, v poročilu obtožujejo Madžarsko jemanja otrok staršem, ki ne zagotavljajo primernih razmer za otrokovo rast in razvoj, ravno tako pa obtožujejo Madžare, da so njihovi državni mediji preveč enostranski v poročanju. Na misel prideta primer koroških dečkov in nedavni pogrom nad dr. Jožetom Možino. Da o stanju slovenskega krivosodja ne izgubljamo besed.

Dvojna merila, kje so sankcije za države Zahodne Evrope?
Podobno poročilo bi lahko uvedli tudi proti Franciji, saj Madžare dolžijo pomanjkanja občutka za romsko skupnost, ki se še ni integrirala v državo. Francozi so problem romske integracije rešili z izgonom iz države. Ravno tako v poročilu obtožujejo Madžarsko antisemitske retorike.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu (Vir: Twitter)

Potemtakem podobni ukrepi ne uidejo veliki večini držav Zahodne Evrope, kjer antisemitska retorika ni ostala zgolj pri besedah, temveč je že davno prešla v dejanja. Belgija, Nemčija, Francija, Švedska in Velika Britanija so vse države, v katerih se napadi na pripadnike judovske skupnosti od začetka migrantske krize samo še krepijo. Šlo je tako daleč, da je izraelski premier Benjamin Netanyahu jude v Evropi pozval k selitvi v Izrael. Dobršen del judovske skupnosti v državah Zahodne Evrope je sledil njegovemu pozivu.

V Evropskem parlamentu pa je na isto temo spregovoril evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je ves čas obdržal pokončno držo. Več o njegovem govoru, v katerem se je tudi izjavil: “Ko je šlo za eklatantno kršitev vladavine prava v Sloveniji, ta ista evropska levica ni reagirala, ker so bile tam na oblasti leve stranke. Večkrat sem na tem mestu že omenil, da so tik pred volitvami nezakonito zaprli vodjo slovenske opozicije Janeza Janšo, mu nato odvzeli še mandat …,” ter se vprašal: “Kje ste danes, ko bi potrebovali jasne odgovore od malteške in slovaške vlade glede preiskovanj umorov novinarjev?”, preberite TUKAJ. Prav tako se je odzval na govor Fajonove. Poglejte, kaj je zapisal na twitterju:

Ivan Šokić