fbpx

[Video] Pohvale za ministra Andrijaniča ob obisku v Bruslju: Slovenija na področju digitalne preobrazbe postaja zgled drugim državam EU

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič (Foto: Nova24TV)

Evropske institucije projekte Strateškega sveta za digitalizacijo podpirajo in Slovenijo postavljajo za zgled tudi drugim bogatejšim in večjim državam v EU. “Vsi skupaj se moramo truditi, da bo v to državo prišlo čim več investicij, s pomočjo katerih bomo lahko čim več slovenskega talenta zadržali tukaj. To bo na koncu dobro za vse,” je po obisku v Bruslju dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Slednji poudarja, da nam bo pri projektih digitalizacije v polni meri pomagala EU skozi različne instrumente, na domačih tleh pa bomo dosegali preboje skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije, ki so njihov največji partner pri uresničevanju zadanih ciljev. 

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je med 25. in 27. oktobrom mudil na delovnem obisku v Bruslju, v okviru katerega se je srečal tudi s predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Ob obisku je minister predstavil vse naloge Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in izmenjavo mnenj ob priložnostih, ki jih lahko ponudi digitalna preobrazba za napredovanje gospodarstva ter zmanjševanje digitalnega razkoraka v družbi.

Andrijanič se je med drugim sestal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom. Strinjala sta se glede pomena spodbud za evropska podjetja in raziskovalne ustanove, namenjene razvoju ključnih tehnologij in proizvodnji kritičnih komponent. Prav tako sta naslovila evropsko tehnološko suverenost, še posebej na področju polprevodnikov in kibernetske varnosti.

Evropski komisar za notranji trg je ob koncu srečanja pozdravil vsa prizadevanja na novo ustanovljene službe na področju digitalnega preboja, ki bo imela podporo Evropske komisije. Po besedah ministra Andrijaniča pa Slovenija na ta način postaja tudi zgled drugim državam.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in evropski komisar za notranji trg Thierry Breton (Foto: Služba vlade za digitalno preobrazbo)

V razpravi ob srečanju s podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola pa je minister Andrijanič predstavil tudi 40 ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo, med katerimi je izpostavil vse tiste, ki so ključni za doseganje ciljev digitalnega kompasa za digitalno desetletje Evropske unije – tukaj je na prvem mestu uvedba digitalnega bona za vseživljenjsko učenje in drugi ukrepi na področju digitalizacije izobraževanja, zdravstva, javne uprave in gospodarstva.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (Foto: Služba vlade za digitalno preobrazbo)

Evropska unija podpira Slovenijo pri viziji digitalizacije in postajamo celo vzor EU. “Evropska komisija je navdušeno pozdravila ustanovitev tako Strateškega sveta za digitalizacijo kot tudi vladne službe za digitalno preobrazbo. Na tem področju smo eni prvih s takšno institucijo, kar je dobro, saj bomo s tem vnesli boljšo koordinacijo vseh digitalnih aktivnosti v državi,” je pojasnil Andrijanič. Po njegovem mnenju smo ravno s tem postavljeni za zgled drugim večjim in bogatejšim državam članic EU.

Največ deluje v domačem okolju
Slednji zaenkrat ni imel veliko mednarodnih poti, saj se v prvi vrsti osredotoča na delovanje na domačih tleh, kjer intenzivno dela na realizaciji ukrepov strateškega sveta, se ogromno pogovarja z ljudmi po celotni Sloveniji ter obiskuje tehniške srednje šole in DSO. “Skratka, veliko ljudi sprašujem, kaj dejansko potrebujejo, da lahko vsi skupaj kot celotna družba skupaj dosežemo digitalno preobrazbo,” je pojasnil. Pri tem je poudaril, da jim je do sedaj uspelo že kar nekaj premikov na področju digitalizacije, denimo samodejno podnaslavljanje TV vsebin za gluhe in naglušne. “Ta projekt predstavlja največji preboj za tiste najbolj ranljive.”

Foto: Nova24TV

V kratkem bodo zagnali tudi projekt “digitalnega okenca”, prek katerega bomo lahko s spletno povezavo opravljali celo vrsto upravnih storitev na upravni enoti. “Dogaja se marsikaj, z večjimi najavami pa bomo prišli ven novembra in decembra,” je dejal. Že prej omenjeni digitalni kompas pa predstavlja celo vrsto visokoletečih ciljev, ki jo mora Evropa doseči do leta 2030. “Najpomembnejši izmed njih je, da do takrat dosežemo čim višjo digitalno vključenost, povečamo digitalno pismenost,” je obrazložil in pojasnil, da bi to lahko uresničevali s pomočjo digitalnega bona, s katerim bodo pomagali ne le starejšim, temveč tudi ranljivim in mladim, spodbudili radovednost in zanimanje za tehniške vede in poklice.

EU se sooča s primanjkljajem tehnološkega kadra
To so poklici prihodnosti in vsi sogovorniki v EU so se strinjali, da je največji problem v Evropi pomanjkanje tehnološkega kadra, z omenjeno kampanjo pa si želijo v naslednjem letu spodbuditi zanimanje za omenjene poklice že v osnovni šoli. “Še posebej smo se usmerili, da navdušimo deklice, saj imamo izredno majhno število inženirk in to moramo čimprej izboljšati,” je poudaril.

Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Evropska komisija bo Slovenijo pri teh projektih ponudila 100-odstotno podporo pri realizaciji teh ukrepov. “Pravijo, da gre za enega najboljših in celovitih programov v Evropi. Skratka, po eni strani nam bodo pomagali z evropskimi sredstvi, s katerimi bomo realizirali cel kup teh ukrepov /…/, po drugi strani pa nam bodo pomagali s strokovno pomočjo in nasvetom,” je obrazložil.

Skupaj z GZS v spodbujanje zelenih in digitalnih ukrepov
GZS je eden izmed večjih partnerjev Strateškega sveta za digitalizacijo, nekateri njihovi člani so tudi člani slednjega, zato imajo člani pri Andrijaniču partnerja, ki bo privabljal tuje investicije. “Kadar koli bodo potrebovali kakršno koli pomoč z vladne strani, se lahko obrnejo name oziroma na nas in jim bomo takoj pritekli na pomoč,” je še dodal. Andrijanič je prepričan, da bi se morali vsi skupaj truditi, da bo v to državo prišlo čim več investicij, s pomočjo katerih bomo lahko čim več slovenskega talenta zadržali tukaj. “To bo na koncu dobro za vse.”

Sara Kovač