fbpx

[Video] Pokazale so svoje barve: Miša Molk in Mojca Pašek Šetinc protestirali ob Jenullu

Starosti režimske RTV Miša Molk in Mojca Pašek Šetinc. (Foto: Twitter)

Medtem, ko smo v Državnem zboru RS priča diskriminaciji gostov na seji odbora za kulturo, ki ga vodi Violeta Tomić in sicer na temo spremembe medijske zakonodaje, se je pred hramom demokracije odvijal protest, na katerem so sodelovali polit-kolesarji z Jašo Jenullom na čelu in v sodelovanju z novinarji RTV. Tam je bilo moč videti Mišo Molk in Mojco Pašek Šetinc.

“Naš boj se šele dobro začenja,” je prepričan Jaša Jenull, ki je svoje somišljenike preko Facebooka pozval, naj se v sredo ob 14.30 uri, v času seje odbora, kjer se bo debatiralo o noveli medijev, zberejo na množičnem protestu na Trgu republike v Ljubljani. Vabilo na protestni shod je mogoče zaslediti tudi v protivladni skupini Piščalka, kjer med razlogi za nujno udeležbo navajajo domnevo, da se z novelo medijske zakonodaje ustanovi RTV Slovenija, odvzema velik del denarja, zaradi česar bo pahnjena na rob obstoja. S spremembami zakona o STA si želi podrediti vodstvo tiskovne agencije, ki bi tako izgubila status neodvisnega medija. Kulturno ministrstvo želi s spremembami zakonodaje financirati le tiste medije, ki jih bo izbral vsakokratni kulturni minister, pri čemer za časopise ni predvidenih nobenih podpor, tisk praktično več ne obstaja,” so še pripisali.

Foto: Printscreen

Obeta se več protestov na teden
Jenull je ob napovedi novega nezakonitega protesta najavil, da se bo v prihodnje izvajalo več ostro usmerjenih akcij tedensko. Prepričan je namreč, da rutinsko dobivanje ob petkih ne bo zadostovalo. “Vzpostaviti moramo horizontalno povezovanje protestnikov v mrežo civilne družbe, ki se bo tudi na dolgi rok zoperstavljala celotnemu pokvarjenemu političnemu sistemu (ne glede na to, kdaj bo trenutna vlada padla), in hkrati moramo ponuditi bolj jasne alternative trenutni nevzdržni situaciji,” je prepričan.

V napovedi nove faze upora se je Jenull dotaknil tudi prihajajočega petkovega protesta in predlagal, da se ta zaključi z vzpostavitvijo ljudske skupščine. Ta naj bi vsem protestnikom omogočila “horizontalno vsebinsko povezovanje (glede na interesna področja), oblikovanje novih pobud, zahtev in alternativ (ki bodo nagovorile tudi tiste izven protestov in vzpostavljale alternativo obstoječim strankam) ter bo hkrati preprečevala pretirano centralizacijo protestnega gibanja.”

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Za svobodo in neodvisnost medijev.

Gepostet von Piščalka am Mittwoch, 15. Juli 2020

V primeru, da bi si protestniki resnično želeli neodvisno RTV Slovenija, potem danes ne bi protestirali. Dandanes smo namreč priča poročanju, ki je daleč od objektivnosti. Očitno pa si tudi protestniki po svoje razlagajo, kaj je enostransko in kaj ni.  Kakorkoli, očitno je, da se v razmišljanju ujemajo s poslanci na levem političnem polu. Poslanka Levice Violeta Tomić je namreč danes v vlogi predsednice Odbora za kulturo poskrbela za pravi kaos, potem ko so iz Državnega zbora RS novinarju Bojanu Požarju in direktorju Nova24TV Borisu Tomašiču sporočili, da nista zaželena kot gosta. Kasneje je Požar preko Twitterja sporočil, da je pravkar dobil obvestilo, da bodo predlagatelji njegovega današnjega nastopa na odboru za kulturo, ob začetku seje predlagali glasovanje o tem, ali lahko nastopi z razpravo ali ne.

Foto: Printscreen

S takšnimi potezami in obnašanjem levica le dokazuje, da je sama tista, ki najbolj omejuje svobodo govora. V nasprotnem primeru namreč ne bi podpirala le podajanja stališč, ki so večinoma enostranska. To, da so se protestniki zbrali na Trgu republike pa seveda ne preseneča, saj iz tedna v teden poudarjajo, da živijo v tiraniji, kjer ni medijske svobode. Očitno je le malo takšnih, ki si dejansko želijo, da bi prišlo do kakršnih koli sprememb v slovenski medijski krajini, še posebej v poročanju RTV Slovenija. Levica in nevladniki imajo namreč na svoji strani večinske medije.
Nina Žoher