fbpx

[Video] Politični analitik Aljuš Pertinač: “Vse kaže, da nas čaka vroč zaključek leta in vroč začetek prihodnjega leta”

Urednik in voditelj oddaje Faktor Aljuš Pertinač (Foto: Nova24TV)

Opozicija gre v ofenzivno s konstruktivno nezaupnico. Organi stranke DeSUS bodo v četrtek razpravljali o morebitnem izstopu iz koalicije, čemur je naklonjen minister za zdravje Tomaž Gantar, ne pa tudi štirje od petih poslancev stranke DeSUS. Organi stranke naj bi prav tako razpravljali o izključitvi poslanca Roberta Polnarja, je še dejal predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec. Dejal je, da so v stranki pritiski s terena zelo močni, saj je članstvo zelo nezadovoljno z delom aktualne vlade. “Če jim je bilo opravičilo Erjavca z moralnega stališča zadovoljivo, si lahko sedaj še vedno premislijo,” je dejal. Po njegovem mnenju obstaja neka moralna večina, ki bi si želela, da vlada Janeza Janše gre, ni pa povsem prepričan, da obstaja politična večina, ki bi to lahko dejansko izglasovala in pri tem še poudarja, da poslanci DeSUS-a nikakor ne bodo dovolj pri oblikovanju nove vlade. 

Kot kaže bo na strani opozicije prišlo do vložitve konstruktivne nezaupnice, medtem ko so si stranke opozicije ta rok zadale že dva meseca nazaj. Sicer niso govorili o božiču, temveč so govorili, da bodo v dveh mesecih zbrali potrebnih 46 glasov. “Nič ne kaže, da bi bili bližje tem 46 glasovom,” je poudaril politični analitik Aljuš Pertinač. Pravi, da pa se vse bolj bližamu scenariju, da bodo vložili predlog za konstruktivno nezaupnico, tudi če ne bodo imeli zagotovljenih teh potrebnih 46 glasov.

“Tisto, kar se zdi od sedaj javnega komuniciranja akterjev je pač ta odločenost, da vložijo predlog za konstruktivno nezaupnico in da to storijo še v tem koledarskem letu,” poudarja Pertinač. Obrazloži, da je Karel Erjavec pripravljen biti eden izmed kandidatov za mandatarja in da Jože P. Damijan več ni očitno v prvem planu. “V vsakem primeru pa nam lahko sledi razvoj dogodkov, ki smo ga videli že leta 1992, ko se je šlo v menjavo Demosove vlade, ko je glasovanje o mandatarju uspelo šele s tretjim kandidatom,” pojasnjuje.

“Vse kaže, da nas čaka vroč zaključek leta in vroč začetek prihodnjega leta,” pravi. Pertinač težko ocenjuje ali je Damijan še v igri za mandatarja ali ne, saj denimo voditeljica SD pravi, da bodo podprli kogarkoli, ki bo sposoben zbrati 46 glasov. “Nekako se bolj zdi, da se sedaj nagibajo h Karlu Erjavcu,” pravi in pojasni, da je Erjavec nekako bolj vajen te vloge in ima vsaj nominalno dejansko nekaj poslanskih glasov za seboj, za razliko od Damijana. Erjavčeva prednost pri sestavi nove vlade je ta, da sam hodi po državnem zboru in sestankuje z različnimi akterji in je lahko pri tem bolj uspešen, kot profesor iz Ekonomske fakultete.

Medtem ko stranka na čelu s Fajonovo izgublja podporo volivcev, znotraj stranke vladajo osebni interesi
Kot kaže v stranki SD na zunaj se izvolitev Tanje Fajon na čelo stranke ni obrestovala. “Ni nič večji magnet za glasove volivcev, kot je bil recimo Dejan Židan, mogoče kvečjemu obratno,” še pojasnjuje. Znotraj stranke pa kot kaže jih vodijo parcialni in osebni interesi, kot denimo vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki so mu po vsej verjetnosti pomembni dobri odnosi z nadzornim svetom Petrola, da ohrani vsaj nekaj teh pogodb, ki jih ima njegovo družinsko podjetje sedaj s tem državnim podjetjem. “Bolj gre za to, da si na vsak način želijo priti nazaj na oblast, kot tudi ostala opozicija, ker so seveda s tem, ko so z oblasti odšli, ostali tudi brez pomembnega vira financiranja,” še dodaja.

Aljuš Pertinač (Foto: Nova24TV)

“V podobni situaciji smo bili, ko je odstopil Marjan Šarec in je bilo vprašanje ali nova vlada ali nove volitve. Poslanci niso želeli iti na predčasne volitve in so želeli ohraniti svoje službe in privilegije in so potem šli v koalicijo, ki jo je sestavil Janez Janša,” pojasnjuje. Sedaj pa je situacija drugačna, saj imajo službe zagotovljene in osebno niso motivirani, da bi iz te vlade šli. “Ali jih bodo prepričali na kakšen drug način, s kakšno drugo ponudbo, ta hip težko rečem, bomo videli v četrtek. V vsakem primeru pa ne verjamem, da bi se zgodba razpletla že do božiča,” pravi in kot možni scenarij vidi predlog konstruktivne nezaupnice do božiča in bi videli še glasovanje v letošnjem koledarskem letu. “Ampak ne verjamem, da se bo ta zgodba razpletla že s prvim glasovanjem in s prvim kandidatom,” še doda. Meni, da nas čaka veliko predlogov, veliko kandidatov, kar pa je v tem času za državo zelo nestabilno, predvsem v času epidemije.

Po mnenju Pertinača za padec trenutne vlade ni dovolj le DeSUS, temveč SMC
Odločitev poslancev DeSUS-a bo odločilno v nadaljevanju razvoja dogodkov. “Če jim je bilo opravičilo Erjavca z moralnega stališča zadovoljivo, si lahko sedaj še vedno premislijo,” je dejal. Po njegovem mnenju obstaja neka moralna večina, ki bi si želela, da vlada Janeza Janše gre, ni pa povsem prepričan, da obstaja politična večina, ki bi to lahko dejansko izglasovala. Pri tem bo ključno to, kako se bodo odločili poslanci DeSUS-a, pa še kakšni drugi poslanci s kakšne druge stranke. “Vemo, da DeSUS ne more sam povzročiti padca vlade, da rabi vsaj nekaj še poslanskih glasov iz SMC,” še poudarja in pove, da ne vidi razloga, zakaj bi dejansko minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek šel iz trenutne koalicije.

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek (Foto: RTV Slovenija)

Če bi moral sam sestavljati neko vlado, bi to storil okoli stranke SMC in DeSUS. “Ključ v spremembi vlade je v stranki SMC in Zdravku Počivalšku,” poudarja. Takrat ko bo Počivalšek nabiral glasove, bo bolj verjel, da je ambicija, da se pride do  glasov in izglasovanje konstruktivne nezaupnice vlade bolj realna, kot pa sedaj. Meni, da se politična situacija v Sloveniji ne bo umirila in se bodo napetosti stopnjevale in to je za državo kot je Slovenija izredno slabo.

Sara Rančigaj