[Video] Bodo krivci za pranje denarja v #IranNLBgate odgovarjali pred mednarodnimi sodišči?

V prejšnji krizi je denar šel v banke, tokrat pa smo se zadolžili, da je denar šel k državljanom (Foto: Demokracija)

V petek 22. septembra je v Državnem zboru potekalo nadaljevanje 33. redne seje Državnega zbora. Magister Branko Grims je predstavil poročilo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o zadevi pranja denarja v NLB. Izpostavil je, da ko gre za vprašanje policije, je bilo iz vseh zbranih podatkov očitno, da tisti operativci, ki so delali na terenu, enostavno niso imeli vseh podatkov o predmetni zadevi. Po eni strani se da dokazovati, da nekateri iz vrha o tem policiji ustreznih podatkov niso posredovali, po drugi strani se lahko ugotovi, da je policija potem šele od 24. novembra 2010 razpolagala z dvema kompletoma informacij, pa vendarle ni izpeljala nobenega predkazenskega postopka. Tisto, kar je še posebej zanimivo, pa je, da se je vse skupaj končalo z opombo, da ne gre za pranje denarja, na oddelku za proliferacijo in terorizem ter brez kakršnegakoli zaključka in brez obvestila tožilstvu.

Glede Sove so lahko ugotovili, da je ta korektno zbrala informacije in jih potem 24. novembra posredovala naprej. Urad za preprečevanje pranja denarja se je na opozorila iz banke, ki jih je očitno prejemal, odzval prepozno oziroma se na prve sploh ni, in se je odzval šele na obvestilo francoske obveščevalne službe, ki je prišlo 26. marca 2010. “Do takrat se pač stvari resno sploh niso premaknile z mrtve točke,” je poudaril Grims.

Našli so se dokumenti, v katerih so manjkale ničle
“Vprašanje kaj se je zgodilo z vsemi, ki bi morali ukrepati. Opustitev dolžnostnega ravnanja je pravzaprav sama definicija koruptivnega dejanja po zakonu o integriteti in preprečevanje korupcije,” je dejal Grims. Sova je po besedah Grimsa konec leta, to se pravi, še preden so bili računi zaprti, ko se je to še vedno dogajalo, dala korektno informacijo. Poslala jo je na ključne naslove, in sicer takratnemu predsedniku države Danilu Türku, predsedniku vlade Borutu Pahorju, finančnemu ministru Francu Križaniču, notranji ministrici Katarini Kresal, generalnemu direktorju Policije, pa še zunanjemu ministru in svetovalcu predsednika za to področje. “Zgodilo se ni nič. Zanimivo je, da so se našli dokumenti, v katerih so manjkale ničle, pa se je pisalo, da gre za 700 tisoč evrov, v resnici pa je šlo za 700 milijonov. In seveda, iz tega je potem izhajala drugačna obravnava in drugačno ravnanje pristojnih.”

Foto: wikimedia commons

Grims je dejal, da je sedaj zadnji čas, da organi pregona opravijo svoje naloge. Trezni konec bi bil en sam in sicer, da organi pregona skupaj z drugimi institucijami izvedejo celoten postopek, da bi ugotovili, ali je bil, v katerih primerih in s strani koga kršen zakon, in da za to odgovorni končajo pred sodiščem. “Elementov za to je ogromno,” je poudaril Grims. Grims je še povedal, da se je vedelo za izvor umazanega denarja in da je bil Iran v tistem času pod embargom, banka pa na črnem seznamu ravno zaradi financiranja terorizma.

Foto: Nova24TV

“Vedno se je postavljalo vprašanje, mimogrede, kot zanimivost, na komisiji pri vseh, ki smo jih zaslišali, brez izjeme, je bilo eno soglasje o eni zadevi, da glede na ravnanje Farrokh zadeve in pa glede na njegovo poslovanje preko tistih računov, so bili podani vsi elementi pranja denarja. Edino vprašanje, ki so ga potem vedno postavljali, je bilo, ali obstaja začetno kriminalno dejanje. Zdaj pa prepuščam to sodbo vam. Vedelo se je, v tistem trenutku, ko se je do te točke prišlo, da denar izvira iz države, ki je pod embargom, in to Združenih narodov zaradi suma proliferacij in terorizma. Iz banke, ki je na črnem seznamu s strani Komisije Evropske unije, zopet zaradi financiranja terorizma, pranja denarja in pa proliferacije, pa se ni nič ukrepalo.” Grims je še izpostavil, da policija za vsak ukraden star moped poda poročilo tožilstvu, ko je šlo za milijardo, se to ni zgodilo. Ko gre za sum proliferacije, nabave orožja za množično uničevanje, ker ogroža svetovni mir, se to ni zgodilo. Ko gre za sum financiranja terorizma, in to ob očitnem sodelovanju tajnih služb neke države, se to ni zgodilo. “Kako je to mogoče?,” se je vprašal Grims.

Mahnič: Državnozborske komisije opravljajo delo namesto organov pregona
Poslanec Žan Mahnič je opozoril, da državnozborske komisije opravljajo delo namesto organov pregona. Prav tako je opozoril, da nekateri od odgovornih sedaj zasedajo odgovorna mesta na ministrstvih. “KNOVS in preiskovalna komisija dr. Anžeta Logarja sta tisti, ki opravljata delo, ki bi ga morali opravljati organi v sestavi predvsem notranjega ministrstva in ministrstva za pravosodje. Ko pa pridemo do ministrstva za pravosodje pogledamo kdo so vodilni na ministrstvu nam je pa jasno zakaj se nihče s tem ne ukvarja, zato ker je težko preiskovati samega sebe.” Opozoril je tudi na provizije, ki so jih vzeli tisti, ki kradejo volitve in perejo denar. “Postopkov ne bo, ker so s temi provizijami kupljene marsikatere volitve, marsikateri poslanec zaradi tega denarja, ki je bil od opranega denarja s strani provizij pobasan v žepe tudi danes sedi v Državnem zboru.”

Foto: Nova24TV

Podjetje Farrokh edino oproščeno plačila prilivne provizije
Anže Logar je razkril, da je bilo podjetje Farrokh edino v NLB, ki je bilo oproščeno plačila prilivne provizije. “Si lahko predstavljate?” Podjetje z dvema dolarjema ustanovnega kapitala, ki samo transferira sredstva iz Irana v evropski plačilni sistem, je edino v največji državni banki, ki je oproščeno plačila te takse. Logar je opozoril tudi na medijski molk, ki vlada glede tega primera. RTV ni poročala o poročilu Logarjeve komisije, prav tako pa so pozabili objaviti del seje, ki predstavlja poročilo. Napaka za napako, a le v primeru Farrokh. V četrtek je bilo v javni razpravi z vseh strani predstavljenih obilo relavantnih podatkov, pa na televiziji in v tiskanih medijih ni besede o tem. Celo v arhivu ni bilo mogoče najti dela seje, ko je bilo predstavljeno poročilo zaradi administrativne napake. Administrativna napaka za administrativno napako. “Pa komu je to v interesu?,” se je vprašal Logar.

Foto: Nova24TV

Očitno so naši pralci po besedah Logarja naredili dober vtis, kajti Iran je takoj po aferi odprl veleposlaništvo v Sloveniji. Denar je dala ista banka, za katero je NLB prala denar. “Veste kdaj je Iran odprl veleposlaništvo v Sloveniji? Oktobra 2010. Verjetno ni treba dvakrat ugibat iz katere banke je prišel denar za nakup veleposlaništva in kdo je dal dovoljenje za nakup veleposlaništva. No gospod Samuel Žbogar. Na odprtje veleposlaništva je prišel iranski zunanji minister in ga odprl s slovenskim zunanjim ministrom Žbogarjem. Žbogar je ob otvoritvi dejal, da bo predstavništvo iranske diplomacije pripomoglo h krepitvi odnosov med državama, predvsem na gospodarskem, znanstvenem in kulturnem področju. Gospodarski se je očitno močno okrepil.”

Janša: V takšni situaciji bi moral premier v treh urah sklicati sejo Sveta za nacionalno varnost
Predsednik SDS Janez Janša je pohvalil dobro delo Logarjeve in Grimsove komisije. “Anžetova komisija je naredila ogromno, ta je opravila delo za katero so plačani drugi in to bogato. Verjetno so bili bogato plačani, da svojega dela niso opravili.” Janša se je tudi vprašal, kako bi vsa levičarska stran skakala v zrak, če bi bila imena zamenjana. “Ali bi tudi takrat vztrajali, da je s stvarmi potrebno delati v rokavicah?” Komisija je namreč dolžna govoriti o imenih direktno ali neposredno, zato da se ta stvar razčisti. Predsednik SDS je dejal, da bi moral normalni premier v 3 urah sklicati sejo sveta za nacionalno varnost, če bi prejel informacijo o taki situaciji. V primeru pranja denarja nihče ni naredil ničesar, molčali so kot grob.

Foto: Nova24TV

Novembra 2010 so najvišji funkcionarji te države, tudi pol vlade, z izjemo predsednika državnega zbora, dobili poročilo, kjer so bili vsi bistveni podatki, da gre za ogromno vsoto denarja, da gre za sum pranja denarja, da je ta iz Irana, da je Iran pod sankcijami, da tujina opozarja na to da se ta denar uporablja za nabavo materialov za izdelavo jedrskega in kemičnega orožja. Vsaj za enkrat po besedah Janše ena in druga komisija ni našla enega samega dokaza ene same sledi, da bi kdorkoli, ki je bil obveščen o tem karkoli ukrenil. “Če bi bil jaz predsednik vlade in bi dobil takšno poročilo bi bila v roku treh ur sklicana seja sveta za nacionalno varnost, ker to poročilo kaže na to kako je nacionalna varnost ogrožena, ne samo naša ampak tudi naših zaveznikov. Pristojne službe bi dobile nalogo, da se s to zadevo ukvarjajo kot z zadevo najvišje prioritete.” Po mnenju Janše tudi Andrej Plauštajner ni opravil svojega dela, “očitno smo res imeli urad za pranje denarja in ne preprečevanje pranja denarja”.

Krivci bodo odgovarjali- ali na naših sodiščih ali v tujini
Iranci niso plačevali provizij na nakazila, medtem ko moramo navadni državljani plačevati provizije za vsako položnico ne glede na znesek. Tukaj gre za desetine milijonov provizij, ki niso bile plačane in kot smo slišali to je bil edini komitent, ki mu ni bilo potrebno plačati. Tukaj za eno milijardo ni bilo provizij. Janša je med drugim poudaril, da bodo krivci odgovarjali, če ne na naših sodiščih pa v tujini. “Predaleč je šlo in preveč dokazov je zbranih. Na kocki pa je mednarodni ugled Slovenije, ne misliti, da če POP TV ni o tem poročal, da se za to ne ve.” Janša je bil osupel nad dejstvom, da določene stranke sploh niso kazale interesa po razpravi.

Stare je bil postavljen na laž
Nato se je državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare zlagal, da so naredili vse in še več. Kako vemo, da laže? Ker je dan prej dejal, da smo naredili vsi premalo. “Gospod Janša vedno reče, kako naj zaupamo ministru, ki je take stvari delal in prikrival. Mi smo naredili vse kar smo lahko in še več, da bi se zadeva razkrila,” je dejal Stare. Stare je nato lagal naprej in hotel oprati samega sebe. “Žalosti me, da niste povedali, da je na zaslišanju tisti gospod povedal, da je dobil dokumente od Stareta, da jih je dal pristojni osebi za katero je ugotovil, da je delala “case”, da je seznanil vodstvo in samo to je pomembno. Vi pa naredite cel trakrat a smo mi dali pravilno ali nepravilno. Pravilno smo dali in zakonito.”

Foto: Nova24TV

Na laž ga je Stareta temeljito postavil poslanec Mahnič in dejal: “prebral sem vso gradivo in ravno gospod za katerega govorite, da ste mu dali vse papirje, veste kaj je rekel na zaslišanju, če bi jaz dobil original papir po uradni poti kot ga je dobil gospod Stare, če ne bi bile zadeve prikrite, bi zadeve pripeljali drugače kot so jo ko stvari niso resno jemali. Ne mi govoriti, da tega nisem prebral in da ne razumem, ker očitno potem vsi tukaj ne razumemo.” Pozval ga je naj pogleda 6. točko v ugotovitvah, ki je bila sprejeta soglasno in dodal, da očitno ne razume nihče izmed poslancev, samo on. Glede Stareta je dejal, da kako sam stvari razume, je že večkrat v praksi pokazal. “Naj spomnim na primer Roka Žavbija, ko ste se pred parlamentom zaklinjal, da ni potrebno spreminjat kazenskega zakonika, ker imamo vse inkriminirano. Terorist se nam sprehaja po državi, potem ga morajo Italijani aretirati.” Mahnič je še povedal, da so na KPK dokument žvižgača o pranju denarja priredili, preden so ga poslali naprej. “6. točka gospod Stare, poslanke in poslanci, smo soglasno sprejeli poročilo, kjer ugotavljamo napake, ki jih je storil KPK in ne SDS. Tam piše, da so pred tem dokument priredili.”

Foto: Nova24TV

Predsednik KNOVS Grims pa je za zaključek povedal, da je napočil skrajni čas, da zločinci za ta zločine končno odgovarjajo. “Tisto s čimer sem začel naj bo končno sporočilo. Ta zgodba mora na zaključku postati zgodba o odgovornosti, samo v tem primeru je Slovenija lahko demokratična država. Od organov pregona to zahtevam, kajti nujno je, da morajo ljudje za vsako kršitev zakona odgovarjati pred sodnikom.”

N. Ž.