[Video] Poslanci stranke SDS so se cepili s poživitvenim odmerkom in k cepljenju pozivajo tudi druge: “Vsaka smrt je nepotrebna!”

Poslanska skupina SDS (Foto: Twitter)

Iz poslanske skupine SDS so v sredo sporočili, da so se njihovi poslanci cepili s tretjim, poživitvenim odmerkom. Sporočajo, da so se za to odločili, ker jim je mar za druge, ker zaupajo stroki, ker s tem prispevajo h koncu epidemije in ker bodo s tem pomagali zdravstvu. 

Ne samo Slovenija, celotna Evropa se sooča z intenzivno pandemijo covida-19. Sunkovit porast okužb v marsikateri državi, vpliva na polnjenje bolnišnic, zato se v vlade v strahu pred preobrnitvijo zdravstvenega sistema zatekajo k omejevanju javnega življenja in k pozivom k cepljenju. Za razliko od prej pozivajo k cepljenju s tretjim odmerkom.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1458431671703900160?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1458431671703900160%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D582758action%3Deditclassic-editor

V SDS pozivajo k cepljenju vse, ki tega še niso storili. “S cepljenjem ne zavarujemo le lastnega zdravja, ampak zavarujemo tudi zdravje bližnjih. Odkar imamo na voljo cepiva, je vsaka smrt nepotrebna,” poudarjajo. V sredo se niso cepili samo poslanci stranke SDS, ampak tudi člani podmladka stranka in drugih poslanskih skupin.

Situacija v državi je resna
Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je včeraj opozoril, da so razmere v državi iz dneva v dan bolj zaostrene. “Zdravstvenega kadra namreč že danes primanjkuje in skrajni čas je, da se vsi tega zavemo,” je poudaril po poročanju STA. Kot je znano slovenska stroka na čelu z ministrom za zdravje in direktorjem NIJZ dr. Milanom Krekom že dlje časa poziva k cepljenju, saj gre za ukrep, ki preprečuje težek potek bolezni v primeru okužbe.  “Na podlagi predstavljene analize lahko torej ugotovimo, da cepljenje ključno vpliva na potek epidemije covida-19 v Sloveniji in je nujno potrebno za preprečitev preobremenjenosti zdravstvenega sistema,” je na podlagi izvedene analize ugotavlja dr. Janez Žibert s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

V koordinaciji zdravniških organizacij so sicer v torek opozorili, da je zdravstveni sistem tik pred tem, da pade. Prepričani so, da se v zdravstvu trenutno dela vse, kar je možno, a so kapacitete, predvsem kadrovske, zelo omejene. Prebivalce zato pozivajo, naj vendarle naredijo vse, da nujne oskrbe v prihodnjem mesecu ali dveh ne bodo potrebovali. Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je pozval tudi k cepljenju proti gripi. “Ne verjamem, da bi lahko dve leti zapored imeli tako srečo, da bi se nas gripa še letos enkrat izognila,” je namreč zatrdil.

Utrip Ljubljane