fbpx

[Video] Poslanec Gorenak izpostavil nekaj najbolj perverznih meril “pravne države”, vladajoči pa se temu smejijo

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Slovenska sodišča Franca Kanglerja preiskujejo za 35 let star traktor, kjer mora dokazati, kje ga je kupil in kje je dobil denar za to, po drugi strani pa, ali so slovenska sodišča kadarkoli kaj vprašala Zorana Jankovića? In še: Kanglerju so sodili z več kot dve leti starimi prisluhi, medtem ko so Jankoviću iste, na enak način pridobljene dokaze, uničili.

Poslanke in poslanci so včeraj na seji državnega zbora razpravljali o predlogu priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z zlorabo organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti. Dr. Vinko Gorenak je v svojem zadnjem nastopu na seji zelo jasno in s primeri pokazal, kakšna so dvojna merila slovenskega pravosodnega sistema in kako sistem organov pregona kaže na to, da imamo v Sloveniji dva sistema, enega za prvorazredne in drugega za drugorazredne državljane. Žalostno dejstvo je, da različni primeri kažejo, da pri nas v sodstvu niso le posamični ekscesi, ki se dogajajo povsod, ampak je to rezultat nekega sistema, ki ni bil nikoli reformiran. Torej, ne govorimo o posamičnih ekscesih, temveč o sistemu, ki tako deluje in kjer je nek normalen rezultat izjema, ne pa pravilo.

V nadaljevanju celotno zaključno razpravo poslanca SDS, dr. Vinka Gorenaka:

Namen današnje razprave je bil relativno zelo jasen, in sem vesel, da so nekateri koalicijski poslanci to tudi spoznali. Ali je pravično in ali je krivično, da nekdo za 250 evrov, tehnični pregledi Kranj, dobi 3 leta zapora, nepogojnega, hkrati pa nekdo, ki je zapravil milijon in pol, oškodoval Impol, dobi 2 leti pogojno? Imamo torej prvorazredne in drugorazredne.

Naš namen je bil opozoriti na odločitve sodstva v primeru gospoda Türka, ki je dobil 1500 evrov nezakonite donacije za volitve in je darovalec dobil opomin. Hkrati pa imate gospoda Fištrovca, ki mu je neko društvo dalo 100 evrčkov, po istem, isti zakon je bil kršen, in je to društvo dobilo 5 tisoč evrov denarne kazni. Je to pravično? Ni pravično. Pustimo zakon. Pravično pa ni.

Naš namen je bil opozoriti na zadevo Vaskrsić ali še bolj na tisto v Novem mestu, ki se je dogajala 10 dni nazaj, kjer eni ženski prodajajo stanovanje v bloku, ker je dolžna 350 evrov, hkrati pa ta isti sistem Jankovićevi druščini oziroma tistim podjetjem odpiše 16 milijonov evrov. 16 milijonov odpišemo, a za 350 evrov žensko – pok na cesto. No, ni šla na cesto, ker sem ji sam rekel, da bom ta denar plačal, samo da ne bo šla na cesto. No, potem pa so umaknili izvršbo. Kdaj bo prišla, pa ne vem.

Naš namen je bil opozoriti na to, da sodišča po zakonu na predlog tožilstva preiskujejo Kanglerja, za 35 let star traktor mora dokazati, kje ga je kupil in kje je dobil denar za to. Povejte mi, kdaj so slovenska sodišča vprašala, kje so tri milijarde? In ali so ta sodišča kaj Jankovića vprašala? Nič. Nasprotno. Kanglerju so sodili z več kot dve leti starimi prisluhi, narejenimi, mimogrede, v času vašega zlatega direktorja. Medtem, ko Jankoviću so pa iste, na enak način pridobljene dokaze, uničili. A imamo prvorazredne in drugorazredne? Imamo. To je torej naš namen.

Če pa si ministru tast, prebutaš soseda in ga telesno poškoduješ, mislim na vašega ministra Klemenčiča, je pa kaj? Nič. Oškodovancu rečeš: “Veš kaj, ti boš že zdavnaj v grobu preden bo sodišče mene obsodilo.” To je pa ta naša sodna realnost. Mož ima 87 let. Ja? Pa nič se še ni zgodilo. Imamo torej prvorazredne, pa drugorazredne? Imamo. Jaz si želim ponovitev te seje.

C. Š.