[VIDEO] Poslanec Levice Franc Trček je v času mariborskih vstaj vpil: “Janša, ubij me, če me hočeš in ti bo lažje. Maribora ne boš ubil!”

Foto: YouTube

Eden najbolj vidnih predstavnikov stranke Levica Franc Trček je že v času profesure na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani kazal svoje revolucionarne barve. Bil je namreč eden najbolj aktivnih v mariborskih vstajah, s svojim “miroljubnim” protestiranjem pa je šel celo tako daleč, da je bil zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan s strani policije. 

V izjavi za javnost je po izpustitvi povedal, da nikakor ni protestniška prostitutka. “Junak je Maribor. Janša, ubij me, če me hočeš in ti bo lažje. Maribora ne boš ubil,” je zabrusil Trček, ki se je več kot očitno pred režimskimi mediji poskušal prikazati kot žrtev, nad katero naj bi tedanji predsednik vlade Janez Janša izvajal represijo.

Iz policije pa so vendarle sporočili, da je Trček v času vstaj vztrajal in skušal predreti kordon policije, čeprav so bili protestniki pozvani, da zapustijo stavbo Mestne občine Maribor. Še več, Trček je celo pozval druge udeležence, da se mu pridružijo. Ker pa javnega reda ni bilo mogoče drugače vzpostaviti, so bili policisti primorani uporabiti prisilna sredstva. V tem konkretnem primeru so uporabili fizično silo, Trčka so podrli na tla, ga vklenili in pridržali za najkrajši možni čas, dve uri.

Čeprav je Trček priznal, da so ga sicer policisti obravnavali korektno, pa je vztrajal, da si po njegovo tako imenovani princ teme želi krvi protestnikov in policije. Ob vsem tem bi se marsikdo posmehljivo vprašal, kako to, da ni stekel postopek zoper Janšo, ki naj bi ga po prepričanju Trčka želel ubiti. Seveda bi morali ob tem kot dokaz upoštevati pričanje Trčka. Več kot očitno pa je, da gre dandanes Trčku več kot odlično, saj je poslanec že v drugem zaporednem mandatu.

Nedvomno se Trček v svoji koži počuti več kot odlično, saj zastopa barve stranke Levica, za katero so značilna radikalna stališča in nevrotična retorika, ki težko ostane neopažena. Za razliko od prej, ko je predaval na fakulteti, mu je sedaj omogočeno, da pod žarometi medijev napada Janeza Janšo, do katerega nedvomno ne goji pretiranih simpatij. Ni kaj, ob poslanski plači ni težko igrati revolucionarja.

H. M.