[Video] Poslanec Lisec: Očitno predsednik vlade ne razume ali ne pozna sektorja kmetijstvo

Datum:

Slovensko kmetijstvo je v velikih težavah. Vlada Roberta Goloba pa ni sprejela predlogov stranke SDS. Poslanec SDS Tomaž Lisec je na novinarski konferenci spregovoril o posledicah najhujše suše v Sloveniji v zadnjih letih in predlogih stranke SDS za pomoč kmetom. Povedal je, da so se na terenu srečali z manjšimi, srednjimi pa tudi večjimi kmeti, ki so povedali, kako je letošnja suša prizadela slovensko kmetijstvo, na drugi strani pa so še izpostavili, kako so jih čedalje večje cene energentov pahnile v še bolj nezavidljiv položaj.

Po besedah poslanca Tomaža Lisca se spopadamo z najhujšo sušo v Sloveniji v zadnjih letih oziroma celo desetletjih. Prva neuradna ocena pa kaže, da je samo do konca avgusta zaradi suše nastalo za približno 70 milijonov evrov škode. Probleme pa imajo tudi živinorejci, saj nimajo dovolj hrane za pašo. Prejšnja vlada je pri sprejemanju vsakega PKP-ja upoštevala tudi želje kmetov. Sprejeli so tudi zakon o ukrepih za zajezitev cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, za kar so bili kmetje zelo hvaležni. Dobili so namreč enkratno finančno nadomestilo zaradi posledic povečanja cen.

Poslanska skupina SDS je vlado pozvala, da pripravi interventni zakon za pomoč kmetijstvu zaradi suše in dviga cen energentov ter ostalih surovin na področju kmetijstva in spremembo zakona in uvedbo prodaje goriva za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo (vključno s čebelarsko in dvoriščno mehanizacijo) brez trošarine oziroma vsaj kvartalno vračanje trošarine za gorivo. Zavzeli so se tudi za oblikovanje zakonske spremembe in podlage za znižanje katastrskega dohodka kmetij za kmetijska zemljišča, znižanje najemnin za državna zemljišča in stroškov namakanja iz državnih namakalnih sistemov na območjih, ki jih je prizadela suša.

V prvi vrsti je sicer treba poudariti, da politika ni kriva za sušo. Pozimi je bilo malo snega, spomladi malo vodotokov. Letošnje poletje pa je po uradnih podatkih zelo nenaklonjeno kmetijstvu. Bile so namreč nadpovprečne temperature in podpovprečna vlaga. Zaradi pomanjkanja padavin so se kmetje tako znašli v nezavidljivi situaciji,” je situacijo v oddaji Tema dneva opisal poslanec Lisec in dodal, da so se iz teh razlogov v poslanski skupini predlagali sklic nujne seje odbora za kmetijstvo glede problematike suše na eni in podražitve energentov na drugi strani.

Kmetov pa niso prizadele le višje cene energentov, ampak tudi repromaterialov. “Uradni podatki kažejo, da so se cene različnih gnojil, krme, različnih repromaterialov povišale od 20 pa tudi do 300 odstotkov, če pustimo elektriko na strani. To je za povprečnega slovenskega kmeta, ki je glede na evropske razmere dokaj majhen kmet, še toliko težji udarec,” je izpostavil Lisec.

Koalicija ponudila le nekakšen plagiat
Lisec je povedal, da so v poslanski skupini razočarani. “Ko smo predlagali pet sklepov, smo pričakovali neko nadgradnjo s strani koalicije oziroma vlade pri teh sklepih, dobili pa smo nek plagiat sklepov v neki politični bitki prestiža. Na žalost je bila ministrica veliko bolj konkretna kot sami poslanci koalicije, ki se še očitno lovijo in se še iščejo, kako se spopasti s trenutno sušo.” Ob tem je poslanec spomnil na vladni fiasko z odkupom pšenice.

Očitno predsednik vlade ne razume ali ne pozna sektorja kmetijstvo. Še posebej pa ne sektorjev znotraj kmetijstva. S svojo izjavo je naredil veliko škodo slovenskemu kmetijstvu zaradi padca cen in ker so kmetje iskali druge alternative. Predvsem tisti, ki se ukvarjajo s predelavo pšenice.” Nenazadnje pa tudi izplen ni bil tak, kot so bile Golobove prve besede. “Popoln fiasko, namreč le ena pravna oseba se je prijavila na ta odkup, pa še ta vloga je bila nepopolna. Rezultat te velikopotezne obljube je bil tako en velik fiasko.” Pri Golobu gre po njegovem za njegov ego, ki prehitro udari z besedami na dan, ne da bi pomislil, kaj bodo te prinesle. Upa, da ne bo vlada z namenom reševanja problematike le ustanovila nekega novega direktorata za mešanje megle. “Razen resorne ministrice, ki ji je treba priznati, da je poznavalka tega sektorja, je za ostale ministre in vladne uradnike področje kmetijstva neka deseta briga v tem trenutku.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...