[Video] Poslanec Logar: SDS podpira ustanovitev parlamentarne preiskave o “slabi banki”, da se razišče stranpoti slovenske tranzicije!

dr. Anže Logar (Foto: Twitter)

“Pri preiskavi delovanja DUTB bomo zagotovo prišli do zanimive ugotovitve, da je dosti istih ljudi, ki smo jih srečali pri ugotavljanju odgovornosti za nastanek bančne luknje, danes prisesanih na odločevalske procese v slabi banki,” je pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije komentiral poslanec SDS dr. Anže Logar.

Vse poslanske skupine v parlamentu so se strinjale z vložitvijo zahteve za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije v zvezi z delovanjem DUTB, pri čemer je pobudo za preiskovalno komisijo dala Nova Slovenija. V zvezi s tem je danes potekala tudi novinarska konferenca vseh parlamentarnih strank, v imenu Slovenske demokratske stranke pa je na njej sodeloval poslanec SDS dr. Anže Logar.

Logar je poudaril, da v Slovenski demokratski stranki pozdravljajo iniciativo za ustanovitev preiskovalne komisije o odgovornosti pri upravljanju s terjatvami, ki so bile prenesene na slabo banko oziroma DUTB. Prav tako pozdravljajo tudi dejstvo, da so zahtevo podpisale vse poslanske skupine.

DUTB je slaba banka v pravem pomenu besede
Poslanec je ob tem tudi spomnil, da pred štirimi leti za ustanovitev preiskovalne komisije o bančni luknji takšnega širokega soglasja žal ni bilo, zaradi česar je bilo treba preteklo komisijo odrediti na podlagi procedure v državnem zboru in glasovanja o tem. Po besedah dr. Logarja pa to, da so k ustanovitvi te preiskovalne komisije pristopile vse stranke, “daje pomembno odgovornost temu telesu, da v tem mandatu razišče vse stranpoti slovenske tranzicije“.

Pri omenjeni preiskovalni komisiji gre po Logarjevih besedah za ugotavljanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij, tudi uslužbencev in vodilnih mož DUTB. “Pravijo: ‘Nomen est omen’. V tem primeru ta pregovor drži, saj o DUTB govorimo kot o slabi banki. DUTB je bila družba, ki je bila ustanovljena zaradi slabih praks v bankah in za to, da bi se slabi krediti prenesli v to družbo, da bi upravljala z njimi. Ta družba pa je nato dejansko postala slaba banka oziroma institucija, ki funkcionira na način kot ne bi smela,” je povedal dr. Logar. Po njegovem mnenju bi bilo treba doseči nek nacionalni konsenz, da se z davkoplačevalskim denarjem na tak način ne dela. “Treba bo ugotoviti odgovornost tistih, ki so ustvarjali to slabo banko in ki so upravljali s temi terjatvami tudi na podlagi političnih vplivov. Verjamem, da bomo pri preiskavi prišli do zanimive ugotovitve, da je dosti istih ljudi, ki smo jih srečali pri ugotavljanju odgovornosti za nastanek bančne luknje, danes prisesanih na odločevalske procese v slabi banki,” je bil jasen poslanec SDS.

Preiskovalni komisiji lahko pomagate vsi, ki kaj veste o dogajanju na DUTB
Dr. Logar je na novinarski konferenci javno pozval vse tiste, ki sodelujejo, so sodelovali ali pa so imeli izkušnje z delovanjem slabe banke, da to preiskovalno komisijo uporabijo kot medij, kateremu sporočajo svoje informacije. Ob tem je spomnil, da je tudi komisija o zlorabah v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je vodil v preteklem mandatu, prav preko anonimnih prijav državljank in državljanov, bankirjev ali tistih, ki jih je bančna luknja zadela, prišla do več sumov glede dogajanj v bankah. Pri tem verjame, da je tudi tu veliko zgodb, ki se lahko odprejo na ta način. Zato so anonimni prijavitelji dobrodošli, saj bo tudi na ta način preiskovalna komisija lahko prišla dogajanjem do dna.

Foto: Nova24TV

Na novinarsko vprašanje o tem, ali se v SDS ne bojijo, da se bodo znašli kot preiskovanci v tej preiskovalni komisiji in ali bodo na to komisijo kot priče vabljeni tudi strankarski kolegi, kot je npr. mag. Andrej Šircelj,  je dr. Logar dejal, da je “prepričan, da bo mag. Šircelj sodeloval kot priča in da ga bodo verjetno vsi soglasno predlagali za pričo”, toda pri tem je dr. Logar še izpostavil, da je bil mag. Šircelj razrešen iz upravnega odbora slabe banke, preden so bili opravljeni prenosi terjatev. “Glede tega je treba biti korekten. Prenosi so bili opravljeni pod vlado Alenke Bratušek z večkratnim usklajevanjem, ker se banke, vodstvo slabe banke, finančni minister in Evropska komisija niso mogli uskladiti,” je še poudaril dr. Logar.

C. Š.