fbpx

[Video] Poslanec SMC Perič obžaluje da se je zadevo STA spolitiziralo!

Poslanec SMC Gregor Perič (foto: Nova24TV)

Potem ko je SMC zanikal navedbe nekaterih, da naj bi na seji stranke želeli zamenjati vodjo poslanske skupine. Janjo Slugo, je v Temi dneva gostoval Gregor Perič, namestnik vodje in poslanec državnega zbora. Z voditeljem Luko Svetino sta spregovorila predvsem o tej temi in skušala razgrniti meglo nejasnosti.

Osrednji mediji s POP TV – jem na čelu so zapovrstjo objavili novico, da se bo na seji stranke SMC zgodila zamenjava vodje poslanske skupine, Janje Sluge. Tresla se je gora… Janja Sluga pa je z nje sestopila nepoškodovana. Da bi pojasnil, kaj se je v resnici dogajalo, je v tokratni Temi dneva nastopil Gregor Perič, namestnik vodje poslanske skupine.

Perič je najprej zanikal, da bi za sejo, o kateri je bilo govora, bila načrtovana zamenjava Sluge. Povedal je, da je šlo za normalno sejo, na kateri so se skupaj z ministri dogovorili za načrt dela za prihodnji teden in da so se počutili, kot da niso na isti seji, ko so brali, kaj se dogaja na družbenih omrežjih.

Na vprašanje o tem, kaj pomeni, da pred mikrofoni kljub vsemu niso bili povsem enotni glede tega, ali ima Sluga podporo (Monika Gregorčič se je glede odgovora vzdržala), je Perič odgovoril, da so kot stranka najprej liberalci in da je normalno, da prihaja do različnih mnenj – da pa je mnogokrat potrebno sklepati kompromise in da je včasih to pač težje doseči.

Poslanci SMC razdeljeni glede podpore Slugi

Glede seje prejšnji teden je povedal, da je bila izjemno koristna, da so dali vse zadeve, ki SMC težijo, na mizo, da pa je v tem trenutku težko, saj niso navajeni sprejemati toliko kompromisov, kot jih v desno sredinski koaliciji morajo. V takšni koaliciji morajo svoje liberalne vrednote nenehno preizpraševati. Perič je povedal, da se mu tudi kot politologu zdi njihov lanski vstop v desno sredinsko koalicijo pogumen in zgodovinsko precedenčen – in bi moral biti simbol tega, da je potrebno sodelovati.

Na vprašanje, s kom bi si želel najbolj sodelovati in s kom se na t.i. sredini sploh da sodelovati, je bil Perič dokaj zmuzljiv, čeprav konsistenten v svojem liberalizmu in pripravljenosti na dialog. Povedal je, da se mu zdi neverjetno, da obstajajo v slovenski politiki ljudje, ki na dialog niso pripravljeni, saj se da, če iščeš presečne točke, z vsakim sodelovati. Na vprašanje, če bi tudi SMC lahko postal del kakšnega gibanja, je Perič ponovno izpostavil, da on sam ne bi zavračal dialoga z nikomer, ki si ga tudi sam želi.

Perič je spregovoril tudi o koalicijskem jabolku spora STA, za katerega je povedal, da obžaluje, da se ga je spolitiziralo in da so od samega začetka vztrajali, da se to rešuje po sodni poti. Glede pisma premierja svoji stranki je dejal, da ga razume kot nek odziv na trenutno situacijo, da pa tudi SDS mora v koaliciji z SMC sprejemat določene kompromise, ki se SDS – u zdijo velika stvar in obratno.

Aleš Ernecl