[Video] Poslanec Tomaž Lisec: “Volivci bodo imeli 24. aprila lahko izbiro; med praznimi obljubami in konkretnimi dejanji”

Tomaž Lisec (foto: Nova24tv)

Tokrat je v oddaji Obraz volitev voditelj Aleksander Rant gostil dolgoletnega poslanca stranke SDS Tomaža Lisca. Lisec je dejal, da kot poslanec v zadnjih dveh letih zares uživa, ker so tako na državni kot lokalni ravni naredili marsikaj, kar se prej v desetletju, ko je bila stranka SDS v opoziciji, ni dalo. “Zelo sem navdušen, da nam je kljub temu, da nas je prizadela epidemija in smo morali velik del naših službenih del posvetiti temu, uspelo veliko narediti. Od leta 2011 naprej smo veliko govorili o digitalizaciji, debirokratizaciji, a se ni nič naredilo. Zdaj imamo na teh platformah zakone in verjamem, da se lahko v naslednjem mandatu še pojačamo,” je dejal.

Poslanec Tomaž Lisec je namreč veliko na terenu in je tudi občinski svetnik. Dejal je, da ko mu občani zaupajo svoje zgodbe, kako so bili razočarani, kako se veliko stvari ni dalo urediti v njihovi občini in kako so navdušeni, da se sedaj da vse izpeljati. “Še naprej želimo dokazati, če je prava vlada, da se lahko naredi tako na državni kot lokalni ravni ogromno.”

Lisec pravi, da je njegova prednost v tem, da je poleg poslanca tudi občinski svetnik. “Občina je mala država, ki se tudi ukvarja s problemom zdravstva, sociale, izobraževanja. Zato lažje razpravljaš v DZ, če konkretno poznaš zadeve. Ne more poslanec, ki je izvoljen iz nepoznavanja lokalne tematike, govoriti o temah, ki jih že kot občinski svetnik spremljam več kot 15 let. To je idealna kombinacija. Ker veš, kaj se dogaja na lokalni ravni in zlahka preneseš na lokalni nivo.”

Ali je vlada v zadostni meri prisluhnila občinam, lokalnim skupnostim?
Lisec je dejal, da je bil med tistimi, ki je pisal nujne seje o tem, kako je treba lokalno samoupravo narediti za trdnejšega partnerja nasproti državi. “Všeč mi je, da smo v proračun za leto 2021/2022 dvignili povprečnino. Sprejeli smo tudi nekatere ključne zakone, ki poleg višje povprečnine dajejo občinam večje možnosti razvoja. Samo zakon o investicijah v zdravstvu bo tudi na primarni ravni dal veliko denarja. Lokalna samouprava je pod to vlado končno doživela svoj razcvet tako s pomočjo zakonodaje kot s pomočjo investicij. Verjamem da tudi župani in občani to čutijo.” Lisec je še dejal, da upa, da bo v naslednjem mandatu dovolj široka podpora tudi za pokrajine. Pomembno pa je, da bo podobna sestava, kot je sedaj, ker v opoziciji niso ravno zagovorniki lokalne samouprave. “Tudi Sevnica, Prekmurje potrebujejo zadeve, ki so v Ljubljani samoumevne.”

Poslanec SDS je razkril, da v opoziciji, ki je bila v začetku mandata koalicija, ni bilo nobenih koalicijskih sestankov. Dobili so le zakone, ki jih je bilo treba potrditi. “Pri nas je zgodba drugačna. Noben zakon ne pride v DZ, ne da bi vsaj poslanci v koaliciji o tem razpravljali. Gremo od člena do člena, poleg tega pa spremljamo tudi ostale subjekte, kot so sindikati, ki so tudi sodelovali. Treba se je pogovarjati in sodelovati.”

24. aprila bo lahka izbira
Najboljša reklama, je po njegovem mnenju to, ko ljudje prepoznajo dobro delo. “Najboljša reklama je, ko ljudje pristopijo do mene in se zahvalijo, tako prihajajo tudi upokojenci in se zahvalijo vladi, ker se jim pozna na pokojninah. Tisto, kar mi govorimo v DZ, se njim konkretno pozna. Tako je tudi na drugih področjih. In to je najboljša reklama.” Dejstvo je, da se živi bolje pod sedanjo vlado. “Ljudje so šli na led prvič, drugič, tretjič in videli, da novi obrazi ne prinašajo drugega kot prazne obljube. Na drugi strani pa smo stranke, ki morda celo premalo govorimo, pokažemo pa v praksi veliko. Med praznimi obljubami in konkretnimi dejanji je velika razlika. Mislim, da bodo imeli volivci 24. aprila lahko izbiro.”

Glede na to, da sem poslanec od leta 2011, lahko z mirno vestjo rečem, da se je v teh dveh zadnjih letih v Sevnici že naredilo toliko kot v vseh letih skupaj. Še bolj pa me veseli, da imamo toliko projektov pripravljenih v letih 2022/2026, da bo potrebno usklajevanje, da se ne bi  zgodilo več investicij naenkrat in bi to otežilo vsakodnevno življenje na cestah. Na vseh segmentih se bo gradilo, od šol do zdravstvenih domov, in upam, da ljudje opazijo, da se da narediti, če imaš podporo.

Kakšni so načrti za naprej?
“Dobro bi bilo, da bo 24. 4. izvoljena trdna večina desnosredinskih strank, ker bo treba ugrizniti v precej kislo jabolko. Je veliko demografskih vprašanj, ki jih moramo odpreti. Pokrajine, nadaljevanje debirokratizacije in kar nekaj sistemskih zakonov, ki so na žalost v predalih.” Ljudje bodo izbirali med vlado, ki dokazano dobro dela, in med skupkom strank, ki imajo le eno skupno točko, ki pa je premalo za obvladovanje politike in vseh sistemov/podsistemov. “Občutek pa je, da ljudje vidijo, da se da, tudi tisti, ki so bili prej proti SDS, vidijo, da le takšna politika vodi v razvoj države,” je dejal.

Kdo je Tomaž Lisec, ko ni na televiziji?
“Srečno poročen, navdušen nad svojimi tremi sinovi, ki mi vsaj večere polepšajo. Ko jih dan zvečer spat, je to trenutek, ko se tudi moja glava in telo odpočijeta. Sem tudi kavč športnik, uživam v druženju s prijatelji in morski vznesenjak,” je zaključil Lisec.

Sara Kovač