[Video] Potvarjanje zgodovine pri Pahorju: Odšli so s kongresa ZKJ in edini ohranili komunizem!

Datum:

Približuje se 22. januar, ko bodo Socialni demokrati organizirali slovesnost ob 30. obletnici odhoda slovenske delegacije Zveze komunistov Jugoslavije iz partijskega kongresa. A to bo spet še en zavajajoč dogodek in lažnivo predstavljanje slovenske zgodovine. Milan Kučan in pajdaši so namreč do zadnjega vztrajali pri pogajanjih z Miloševićem, pravo pot so videli v novi ureditvi Jugoslavije, že prvi dan pa so hoteli oditi mlajši komunisti, med njimi Borut Pahor. Zgodovinar in novinar dr. Jože Možina je glede tega dejal, da če bi bili pogumni in bi mislili na samostojno Slovenijo, bi odšli že leta 1989.

Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob 30. obletnici odhoda slovenske delegacije s 14. kongresa Zveze komunistov Jugoslavije, slovesnost ob 30. letnici pa bodo organizirali tudi Socialni demokrati, sicer pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, a to bo ponovno lažnivo predstavljanje slovenske zgodovine. Glavni gostje pri Pahorju so bili Milan Kučan, takratni predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Ciril Ribičič, član slovenske delegacije Franci Pivec, dogodka pa se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora Dejan Židan.

Socialni demokrati ne želijo razkrivati dejstva, da Milan Kučan ni želel zapustiti kongresa
Ribičič je povedal: “V takšnih razmerah smo se odločili, da ne bomo poceni prodali svoje kože, temveč bomo poskušali prepričati večino delegatov o nujnosti in upravičenosti prenove družbe in ZK v skladu z evropskimi izročili.”

V takratni delegaciji je bila skupina mlajših komunistov, ki so hoteli, da bi šli takoj, že prvi dan, med njimi tudi Borut Pahor. Govorili so: “Vsako minuto, ki jo preživimo tukaj, v Beogradu, izgubljamo glasove doma.” Kongres je bil januarja, mi pa smo imeli volitve aprila, tako da smo bili doma že sredi politične volilne kampanje, kar samo nakazuje na dejstvo, da jim je bil bolj pomemben izid volitev, kot pa prekinitev z jugoslovanskimi komunisti.

“S kongresne tribune smo hoteli opozoriti delegate z vseh delov Jugoslavije, da je treba potisniti na stran medsebojne razlike in zavrniti poskuse podrejanja, da je treba modernizirati ZK in državo, da ne bo iz najbolj demokratične socialistične države postala takšna, ki zaostaja celo za demokratičnimi težnjami iz držav izza železne zavese,” je še dejal Ribičič. Socialni demokrati, ki si pripisujejo zasluge za osamosvojitev Slovenije z odhodom slovenskih komunistov s kongresa Komunistične partije Jugoslavije, ne želijo razkrivati dejstva, da Milan Kučan na partijskem kongresu zvezne skupščine komunistov Jugoslavije 22. januarja 1990, ni hotel zapustiti Komunistične partije Jugoslavije.

Ciril Ribičič (Foto: STA)

Kučan in pajdaši so do zadnjega vztrajali pri pogajanjih z Miloševićem, pravo pot so videli v novi ureditvi Jugoslavije
Pahor je na sprejemu povedal: “Ti sprejemi, ta je 6. po vrsti, sodijo v okvir naših prizadevanj, rad bi, da bi bila naša skupna prizadevanja. Za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke pred 30 leti, ki so utrli pot k prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o samostojni Sloveniji.” Resnica je ta, da je v slovenski delegaciji prišlo do razkola, del je bil na strani Milana Kučana, Cirila Ribičiča, Sonje Lokar in Leva Krefta, oni so namreč še vedno vztrajali na tem, da se je potrebno s Slobodanom Miloševićem pogajati in pogovarjati, kot nam je povedal idejni vodja in pobudnik zapustitve Komunistične partije Jugoslavije, dr. Milan Balažic in dodal, da je bil Kučan do zadnjega trdno prepričan, da je prava pot Slovenije v novi politični ureditvi in konfederaciji znotraj jugoslovanskega komunističnega sistema.

Borut Pahor (Foto: STA)

Če bi resnično mislili na samostojno Slovenijo, bi šli že leto prej
“In vendar, to se mi zdi pomembno obeleževati skozi obletnice v letošnjem letu. Kljub, ali pa prav zaradi tako različnih stališč, smemo doseženo enotnost, ki je bila verificirana najprej s podpisanim sporazumom strank in poslanskih skupin v začetku decembra 1990, potem pa izglasovana s splošno ljudsko voljo, konec decembra 1990 razumeti kot nekaj izjemnega,” je še poudaril Pahor. Zgodovinar in novinar dr. Jože Možina je glede tega dejal, da če bi bili pogumni in bi mislili na samostojno Slovenijo, bi šli že leta 1989. Kučan je svoj politični poraz spremenil v zmago za slovensko in svetovno javnost. Balažic nam je zaupal še, da Milan Kučan do zadnjega ni želel zapustiti ZKJ.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...