fbpx

[Video] Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc: Vojak, ki je motiviran, zadovoljen, samozavesten ter ima visoke etične in kulturne norme, je najboljši promotor Slovenske vojske!

Foto: STA

V Cerkljah ob Krki  se je v petek zaključil niz vaj Preskok 2020, najdaljše vaje v zgodovini Slovenske vojske. Najvišji predstavniki vojske trdijo, da so s tem ponovno dokazali, da lahko uspešno delujejo in se hitro odzivajo v kriznih razmerah. Ob zaključku vaje so se predstavile vse sodelujoče enote. Območje letališča pa so preletavali slovenski in zavezniški letalniki. Minister za obrambo Matej Tonin je v nagovoru vojakom zagotovil, da bodo uredili njihov status po 45. letu starosti in z zakonom zagotovili 780 milijonov sredstev za investicije v Slovensko vojsko.

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc je v oddaji Tema dneva na Nova24V poudaril, da je prepričan, da ko bodo finančni viri omogočali dobro načrtovanje, postavljanje realnih ciljev in ko bomo začeli te cilje dosegati, se bo zanimanje mladih za vojaški poklic hitro dvignilo.

Vaja se je uspešno končala
Na vprašanje glede zaključkov ob vaji Preskok 2020 je Škerbinc izpostavil, da gre za njegovo najdaljšo vojaško vajo v njegovi karieri. “Vesel sem, ker se je vaja končala brez kakšnih poškodb. Po moji oceni se je vaja zelo uspešno končala. Sem pa tudi hvaležen vsem tistim županom, ki so nas povabili v lokalno skupnost in vsem tistim državljanom, ki so odstopili svojo lastnino, da smo se lahko urili v njihovih gozdovih.” Vaja Preskok je bila po besedah brigadirja specifična vaja iz več vidikov. “Ob tem, da je bila najdaljša, je bila vaja z izjemno kratkim časom načrtovanja. Bila je vaja, ki smo jo po dolgem času izvajali izključno izven vadišč Slovenske vojske.”

“Bila je vaja, ki je potekala v času krize Covid-19. Z vsemi temi svojimi specifikami, smo se na tej vaji veliko naučili,” je prepričan Škerbinc. Ne morem se bolj strinjati z ministrom za obrambo, ki je rekel, da je Slovenska vojska še živa. Mislim, da če ne edina, smo ena redkih vojska v Evropi, ki je v času krize ne samo polno funkcionirala, ampak še dvignila svoj nivo operativnosti. Mislim, da je to velik dosežek te vaje.”

Vojaki so prisotni v kar 59 slovenskih občinah, kjer so bili tudi izjemno pozitivno sprejeti. “Vseskozi verjamem, da je Slovenska vojska visoko spoštovana v Republiki Sloveniji,” je zatrdil Škerbinc in dodal, da se se včasih skozi medije ravno ne dobi tega občutka. “Če spremljamo Eurobarometer, ima Slovenska vojska vedno nekje okoli 70 odstotkov zaupanja državljanov in državljank. Prepričan sem, da si z našim trdim delom in uspehi tako doma kot v tujini, to zaupanje tudi zaslužimo. Zame je to izjemno pomembno. Opaziti je bilo, da so vojaki črpali izjemno energijo iz odnosa na katerega so naleteli povsod, kjer so se pojavljali.”

Eden od zaključkov do katerih smo prišli je, da so takšne podobne vaje pomembne in potrebne, je dejal glede vaje in poudaril, da je nujno  spoznavanje zemljišča Republike Slovenije. “Gre za realne scenarije, ki izhajajo iz geopolitike in ocen, ki njih imamo v zavezništvu. Na podoben način bi se v primeru črnih scenarijev ubranila Republika Slovenija. Vsak smisel ima takšne vaje delati. Zanimivo je, da so se nam zavezniki celo priključili. Ta vaja se je načrtovala zelo na hitro in se je širila in rasla s potekom vaje. Po dveh, treh tednih je postala mednarodna vaja. Pridružili so se nam prijatelji Črnogorci, ki so skupaj z nami odhajali v Latvijo.  Kasneje se je pridružilo tudi letalstvo Združenih držav Amerike. Na zaključni slovesnosti ste imeli priložnost videti lovska letala Madžarske in Italije.”

Nikoli ni dvomil v slovenskega vojaka
Tako v Evropski uniji, kot v Natu, je po besedah Škerbinca solidarnost tista, ki je jedro moči obeh organizacij. “Seveda na vojaškem področju je to že skoraj nuja,” je dodal. “Zelo sem vesel, da so se zavezniki tako odzvali, velik pa je tudi interes, da bi delil analizo vaje z njimi, ker jih seveda zanima.” Škerbinc je v oddaji poudaril, da ni nikoli dvomil v slovenskega vojaka. “Slovenska vojska je bila vedno v zgodovini vrhunska vojska, če gledamo usposobljenost posameznika ter tudi našo opremljenost in usposobljenost. Mislim, da ključni problemi zadnjih let obstajajo pri pomanjkanju strateških vizij. Predvsem pa pri pomanjkanju zagotavljanja potrebnih in ustreznih virov. Prepričan sem, da ko bodo finančni viri omogočali dobro načrtovanje in postavljanje realnih ciljev. Ko bomo začeli te cilje dosegati, se bo zanimanje mladih za vojaški poklic hitro dvignilo.”

Foto: STA

Med drugim je poudaril prepričanje, da misli, da je prav, da se oborožene sile ocenjuje po najvišjih in strogih kriterijih in da se jih ocenjuje za pripravljenost tudi v primeru vojne. V končni fazi Slovenija Slovensko vojsko zato tudi ima. “Nikoli nisem imel prevelikih težav priznati, da smo negativni. Vedno pravim, da v vojni umirajo odličnjaki. Boljše si je v miru postavljati realne ocene in se truditi, da se te ocene dvignejo, kot pa dajati nek lažen vtis moči pripravljenosti nekih oboroženih sil, ker se potem to, kot zgodovina kaže, s krvjo plača v prvi vojni.

Slovenski vojak je najboljši promotor Slovenske vojske
Glede napovedanih investicij v vojsko je  izpostavil, da mora biti vojak vesel takšnih političnih odločitev. “Zame je to dobra novica.” Prepričan je, da je absolutno prioritetno, da Slovenija izgradi tiste cilje zmogljivosti  za katere smo se zavezali v okviru obeh organizacij, tako Evropske unije kot zavezništva, postavi jasne cilje in si postavi takšne realne cilje, ki jih bomo v relativno kratkem času začeli dosegati. “Prepričan sem, da je najboljši promotor Slovenske vojske, ravno slovenski vojak sam, ki je motiviran, zadovoljen, samozavesten in ima visoke etične in kulturne norme. To je tisto, kar bo navduševalo mladino, da se nam bo pridružila.”

Hana Murn