fbpx

[Video] Pravnik Teršek povsem opustil ustavnopravna načela: Sedaj podpira najbolj nore levo-fašistične ideje

Pravnik Andraž Teršek se s svojimi bizarnimi pravnimi stališči potiska vse bolj na margino intelektualnega prostora. (Foto: STA)

… istočasna protestna stavka vseh državljank in državljanov z razumom, dostojanstvom in hrbtenico – vseh in vsega. Ljudski lock-down. Totalni, brez izjeme. In popolni “ignore” vsega, predvsem pa oblasti in brezvretenčarjev v službi oblasti. Bojkot.“, je ustavni pravnik dr. Andraž Teršek podprl misel, ki bi privedla do popolne blokade države in njenih institucij. Gre za pravnika, ki so ga razrešili na Evropski pravni fakulteti, nasilno obračunavanje s poslanci državnega zbora pa je podpiral že pred leti.

Pravnik Andraž Teršek se od pojava pandemije zateka k vse bolj skrajnim stališčem, zaradi katerih številni pravniki opozarjajo, da je povsem izgubil razsodnost in pravniško avtoriteto.

Objave na njegovem Facebook profilu namreč razkrivajo pravo poplavo proticepilskih in celo protiustavnih pozivov. Najbolj srhljiva je objava, kjer je podprl predlog nekoga, ki poziva k stavki vseh državljanov, tako imenovani ljudski “lock-down”. Pri tem pojasni, da gre za totalni bojkot vsega v službi oblasti – brez izjeme. Med bojkotom omeni celo medije z odjavami naročnin ter prekinitev pogodbenega odnosa z državo pred Stalno arbitražo GZS. “Si ljudje to upajo? Ker pedagoški delavci in visokošolski učitelji si ne,” je poudaril Teršek.

Teršek sicer velja za ustavnega pravnika in filozofa in bi moral ostati trdno zavezan strogim načelom demokracije in pravne države, v zadnjem obdobju pa promovira predvsem anarhične in protiustavne ideje. V svojih stališčih se tako ne razlikuje od Jaše Jenulla ali poslanca skrajne Levice, levega fašista Mihe Kordiša. Andraž Teršek je nedavno prenehal predavati predmet ustavno pravo na Evropski pravni fakulteti, saj ga je upravni odbor razrešil nosilstva predmeta.

Protiustavne ideje je Teršek širil že pred leti
Spomnimo tudi, da je Teršek pogorel s kandidaturo za ustavnega sodnika, saj je že leta 2011 sodeloval na okrogli mizi Zveze za voljo ljudstva, kjer je izrekel besede, precej neznačilne za ustavnega pravnika, za katerega je temeljni akt ustava. Lahko bi rekli, da je izrekel celo škandalozne besede za pravnika. Moč civilne družbe bi povečal kar z odstranitvijo političnih elit – to bi kar fizično odstranil iz njihovih soban iz pisarn, če se tega ne bi storili sami, in jih z rokami odnesli na cesto. Torej bi iz državnega zbora odnesel tudi tiste stranke, ki jih je prišel prosit za podporo in so mu to podporo tudi zagotovile pri glasovanju.

Daleč od tega, da pa so to edine nenavadne besede, ki jih je kot ustavni pravnik izrekel. Za javno hišo RTV Slovenija je namreč v eni izmed izjav izpostavil, da je tudi v času izjemnih razmer dopustno protestirati. “Zato, ker se da protestirati na način, da se hkrati drži ukrepov, ki veljajo. Če ljudje protestirajo na ta način, jih policija ne sme ne ogovoriti, kaj šele popisati. Predvsem pa od njih ne sme zahtevati osebnih dokumentov,” je dodal.

Sara Kovač