fbpx

[Video] Predsednica DZ postavlja “nove, višje standarde” – žaljenja

Foto: STA

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je zavrnila poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, ki je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca pozval k testiranju na prepovedane droge – meni namreč, da dotično vprašanje ne spoštuje telesne in duševne integritete posameznika. Le nekaj trenutkov za tem pa je na seji kolegija niso prav nič zmotile izjave poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca, ki je stranki SDS žajivo očital, da sami počnejo neumnosti tudi brez drog, torej trezni. Klakočar Zupančičeva je prav tako zavrnila poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan in vladi v zvezi z izjavo ministrice o vojni in odnosu do žrtev.

Dejstvo pa je, da bom spoštovala vedno ustavo in osebno in telesno integriteto vsakogar,” je zagotovila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič – le nekaj trenutkov kasneje pa je ni čisto nič zmotilo žaljenje poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca, ki je med drugim dejal, da kolegi iz SDS-a trezni počnejo neumnosti, količina njihovih neumnosti pa je bila vidna v minulih dveh letih. Klakočarjeva je že ob nastopu svoje funkcije poudarila, da ne bo dovolila osebnega žaljenja, a očitno je s tem mislila predvsem to, da do besede ne bo pustila poslancev trenutne opozicije.

Klakočarjeva je pred časom sicer tudi sama grobo napadla poslansko skupino SDS; “Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi. Ali sploh veste, kaj ste izrekli? Se ne zavedate vse tragike in bolečine takšnih dejanj v času druge svetovne vojne?” jo je junija ob zahtevi opravičila spomnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je tudi tokrat sama prekinila žaljenje Vatovca – predsednica DZ se namreč ni odzvala.

Klakočarjeva je zavrnila dve vprašanji poslancev SDS
Vodja poslancev SDS Jelka Godec je danes na seji kolegija predsednico DZ pozvala, da skladno s poslovnikom DZ pisna poslanska vprašanja posreduje naslovnikom, torej ministrom in vladi. Dve vprašanji poslancev SDS je namreč Klakočar Zupančičeva zavrnila, saj meni, da ne “spoštujeta telesne in duševne integritete posameznika”. Predsednica DZ je zavrnila poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča, ki je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca pozval k testiranju na prepovedane droge predvsem zaradi “pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav,” poroča STA.

Predsednica DZ postavlja nove, višje standarde – česa, žaljenja?
Prav tako je Klakočar Zupančičeva zavrnila poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan in vladi v zvezi z izjavo ministrice o vojni in odnosu do žrtev. Godčeva je tako danes Klakočar Zupančičevo pozvala, da nemudoma posreduje omenjena pisna poslanska vprašanja ministroma in vladi. Meni, da je predsednica DZ že večkrat kršila poslovnik in da bo treba razmisliti o predsednici državnega zbora. Klakočar Zupančičeva je ob tem zatrdila, da ima opozicija zoper predsednico DZ pravico uporabiti vsa pravna sredstva, a da bo sama spoštovala ustavo, pravni red države ter osebno in telesno integriteto vsakogar. Ocenjuje namreč, da postavljena vprašanja zadnjega niso upoštevala in “niso vredna, da jih postavlja poslanec, še manj da prihajajo iz državnega zbora”. Poslanec Gibanja svobode Borut Sajovic je podprl predsednico DZ in dejal, da predsednica DZ postavlja “nove, višje standarde in da v ospredje stopa človek, ne politični cilji, za katere je dovoljeno vse”.

Sara Bertoncelj