fbpx

[Video] Predsednica strateškega sveta za socialno politiko Romana Tomc: Naš socialni sistem je zelo zapleten in zelo nepravičen, potrebno bo narediti premike

Evropska poslanka in predsednica strateškega sveta za socialo Romana Tomc v oddaji Tema dneva (Foto: Zajetje zaslona Nova24TV)

Socialna politika v Sloveniji je širok pojem in je po mnenju številnih tudi izjemno bogata, a jo pestijo številne nepravičnosti v sistemu zagotavljanja socialne pravičnosti. S tem namenom je vlada ustanovila strateški svet za socialno politiko pod vodstvom evropske poslanke Romane Tomc, ki bo spremljal, analiziral in predlagal spremembe na področju socialne varnosti, ki pa zajema obširno število področij. “Upam, da bomo s svojim delovanjem na tem področju uspeli narediti premike in bomo lahko dosegli bolj pravičen sistem,” je poudarila Tomčeva.

Vlada je ustanovila Strateški svet za socialno politiko, ki bo posvetovalna skupina predsednika vlade. Za predsednico petnajstčlanskega sveta je vlada imenovala Romano Tomc, njen mandat pa je vezan na mandat predsednika vlade. Strateški svet so ustanovili zaradi spremljanja, analiziranja in predlaganja sprememb pravnih in informacijskih podlag  ter organizacije poslovanja na področju socialne varnosti. “Njegov namen je zagotoviti pravičnejši preglednejši in enostavnejši sistem, ki bi posameznikom zagotavljal čim višjo stopnjo socialne varnosti,” so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Strateški svet je nastal na pobudo predsednika vlade Janeza Janše, saj si je želel imeti na pomembnih področjih svoje posvetovalno telo, z namenom, da na tistih področjih, kjer je ta strateški svet ustanovljen naredimo nekaj izboljšav. “Tako je bil kot prvi ustanovljen že strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi mag. Ivan Simič, potem je bil ustanovljen tudi svet za digitalizacijo in sedaj kot tretji, kar mi je seveda v veliko veselje – Strateški svet za socialno politiko,” je dejala.

Tomčeva upa, da bodo lahko na tem področju, ki nujno potrebuje določene spremembe, omogočili, da bo slovenski socialni sistem ne samo boljši in bolj bogat, ampak predvsem bolj pravičen. “Da bomo s svojim delovanjem na tem področju uspeli narediti premike,” je pojasnila. Poudarja, da je zakonodaja na področju sociale ogromna in je precej nepregledna, ponekod pa tudi zelo kompleksno zapisana. V zvezi z zakonodajo tako prejema številna vprašanja ljudi, kjer jo prosijo za razlago kakšnih zakonskih določil ali pa celo v primerih v katerih ne znajo sami izpolniti določenih vlog, ki jih morajo oddati, da dobijo denimo socialno pomoč.

Slovenski socialni sistem je bogat, a nepravičen
“Naš socialni sistem, kot velikokrat pravim, je razmeroma bogat, vendar je zelo zapleten in zelo nepravičen,” še ocenjuje. Spremljanje pravnih podlag in sprememb pomeni ravno to; narediti ta sistem boljši, bolj učinkovit in lažji za razumevanje. Pri svojih nalogah ne bodo sodelovali samo z Ministrstvom za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, temveč tudi z drugimi ministrstvi. “Naši socialni zavodi oziroma centri za socialno delo so prav gotovo preobremenjeni s svojim delom, ampak vendarle naša ocena je, da so organizirani precej neučinkovito in tudi to je ena izmed nalog strateškega sveta za socialno politiko, da preveri ali bi se dalo na tem področju zadeve racionalizirati,” je še dodala.

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Strateška skupina na čelu s Tomčevo je prepričana, da so CSD-ji prevečkrat obremenjeni z birokratskimi zadevami in opravili. Posledično zaradi tega nimajo dovolj kadrovskih kapacitet, da bi se ukvarjali s tistim, kar pa je njihovo osnovno poslanstvo – pristop do ljudi in, da na terenu samem ugotavljajo tudi kakšne so potrebe teh ljudi.

Zaradi nesorazmernosti med plačami in socialnimi transferjem se marsikdo odpove delu
Med njihovimi nalogami bo prav gotovo tudi pregled, kateri socialni prejemki v Sloveniji obstajajo in jih imamo v naboru sicer zelo veliko. “Pregledali bomo in ugotavljali ali se pri prejemkih pojavljajo nekatere nesorazmernosti, recimo velikokrat slišimo, da se ljudem v nekaterih primerih ne splača več delati za minimalno plačo,” pojasni in pri tem še obrazloži prakso “če se dobro znajdeš, potem lahko z socialnimi transferji pravzaprav prideš do enakih zneskov, kot jih dobijo nekateri, ki delajo”. “To je gotovo znak, da je takšen sistem nepravičen, delo se mora izplačati in mora biti pošteno plačano.”

Foto: Pixabay

V strateškem svetu si želijo, da so vsi državljani in državljanke so ustrezno socialno preskrbljeni, a si ne želijo, da bi prihajalo do anomalij. “To je prav gotovo neko opaženje, ki ga imajo vsi in del nalog te skupine je tudi to, da preveri, kako je s temi socialnimi transferji, ali so dodeljeni pravično, ali bi bilo potrebno tudi na tem področju kaj popraviti,” je še obrazložila.

Strateški svet bo deloval kot svetovalec tudi o prihodnji pomoči zaradi epidemije koronavirusa
Tomčeva poudarja, da bo strateški svet deloval tudi na področju sociale in prejemkov zaradi epidemije koronavirusa, če bodo le-ti v prihodnost potrebni, kot je to bilo zagotovljeno skozi PKP. “Če bo ponovno prišlo do protikoronskih ukrepov, se bomo gotovo vključili v to področje,” je pojasnila. Ena izmed njihovih temeljnih nalog je, da pomagajo vladi oziroma predsedniku vlade s svetovanjem na tem področju, njihova naloga pa ne bo razdeljevanje socialnih transferov. “Naša naloga je bolj vezana na nadzor in na predlaganje sprememb, ki bi naredile sistem bolj učinkovit, ki pa je izjemno širok.” Njihova osnovna naloga bo tako predlagati spremembe, ki bodo šle v dveh smereh, in sicer kratkoročnih ter dolgoročnih (strateških) ukrepov.

Foto: Pixabay

Za člane Strateškega sveta pa so bili imenovani strokovnjaki in nosilci iz različnih področij: profesor Jaka Cepec, Patricia Čular, profesor Vlado Dimovski, Anamarija Kejžar (področje dolgotrajne oskrbe), Tomaž Merše, pravnik in profesor Luka Mišič, Alenka Oven, generalni direktor ZPIZ Marijan Papež, Andreja Poljanec, antropolog in socialni delavec Jože Ramovš, dekanja fakultete za socialno delo Liljana Rihter, Vilma Strniša (ZRSZ), profesorica Barbara Kobal Tomc in pravnik Luka Tičar. Tomčeva poudarja, da je socialna politiko izjemno široko področje, pri tem pa je ključnega pomena, da v tem projektu sodeluje čim bolj širok nabor odgovornih posameznikov na področju socialne politike, saj se bodo le tako lahko lotili učinkovitega reševanja vseh odprtih problematik.

Sara Rančigaj