fbpx

[Video] Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič o poročilu računskega sodišča v povezavi z napovedano nezaupnico: “Jaz upam, da je to le golo naključje in da nima kakšnega drugačnega ozadja”

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič (Foto: Nova24TV)

Letos praznujemo 30. obletnico plebiscita, ko je kar 88,5 odstotka volilnih upravičencev glasovalo za samostojno Slovenijo. Sedaj smo po tridesetih letih priča epidemiji, po mnenju predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča pa je zelo težko primerjati takratne dogodke z današnjimi. Takrat smo denimo izbrali pravi trenutek za plebiscit, danes pa socialna omrežja povzročajo, da vsak epidemijo uporablja za svoje interese. “Vzdržimo se vseh raznoraznih verbalnih obračunavanj, nenazadnje je moč argumenta in soočenja argumentov tisto, kar bo prispevalo k nekaterim širše sprejemljivim odločitvam,” poziva vse Zorčič. 

V sredo smo obeleževali obletnico dogodka, ki je bil edinstven v zgodovini slovenskega naroda. 26. decembra 1990 je bil razglašen izid plebiscita o samostojni Sloveniji. Slovenke in Slovenci smo glasovali za svobodno in samostojno Slovenijo. Dan pred svetim večerom leta 1990 na katerem se je odločalo o slovenski samostojnosti in neodvisnosti. Takrat smo pokazali enotnost, ki je še nikoli nismo bili priča. Glasovanja se je takrat udeležilo dobrih 93 odstotkov volilnih upravičencev, za samostojno Slovenijo je glasovalo več kot 95 odstotkov udeležencev oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev, proti so bili samo štirje odstotki volilnih upravičencev.

Po mnenju Zorčiča je zelo težko primerjati dogodke izpred 30 let z današnjimi. Namreč tudi takšni dogodki, kot je denimo tudi sam plebiscit so del nekega zaključka zgodovinskega procesa. Torej poenotenje, ki smo mu bili priča ob samem plebiscitu je samo finale procesa, ki se je odvijal ob temu že nekaj let prej. “Kar je bilo takrat skupno volivkam in volivcev, da so znali izbrati pravi trenutek za plebiscit, to kar je bil naš stoletni cilj, tudi realizirati. Danes si nekako sami pri sebi vlečemo vzporednice s temi dogodki, pa vendarle ni vse enako,” je dejal.

“Nismo imeli nekega posebnega časa za poenotenje in za pripravo na epidemijo,” pojasnjuje Zorčič in obrazloži, da smo se znašli sredi nekakšnega kaosa, ne samo Slovenija, tudi druge države, ki so se soočale z najhujšimi statistikami. Tukaj smo se morali znajti po svojih najboljših močeh. “Veste, danes živimo tudi v informacijski družbi in informacijski dobi. Marsikdo si mnenje o zadevah kot je epidemija  poišče na internetu, poišče kakšne lahke rešitve, goji dvome do posameznih ukrepov, vse to se naseli nekako v družbo in tudi v politiko,” je obrazložil.

Epidemija kot orodje za izkoriščanje svojih interesov
Nekateri epidemijo tako občasno izkoriščajo za svoj nek interes ali politični cilj, medtem pa smo celo bili v državnem zboru priča številnim izgredom in obračunavanju na zelo nizki ravni, pravzaprav smo videli popolno razgradnjo politične kulture. Zorčič je zato ob koncu leta pozval vse, kar bi moralo veljati celotno leto: “Vzdržimo se vseh raznoraznih verbalnih obračunavanj, nenazadnje je moč argumenta in soočenja argumentov tisto, kar bo prispevalo k nekaterim širše sprejemljivim odločitvam. 

Karl Erjavec (Foto: STA)

Glede na situacijo s KUL je Zorčič izvedel o njihovem delovanju največ iz medijev, medtem pa mu ni jasno od kod Karl Erjavec vleče ves optimizem. “Težko karkoli komentiram, ali bo zbral te glasove ali ne, stranka SMC je povedala, kakšen je bil rezultat njenega razmisleka na poslanski skupini, skupaj z ministri in jaz verjamem, da naslednji teden, sploh ko sme že pred silvestrovem ne bo kaj bistveno drugačnega,” pravi. V nadaljevanju upa, da se ne bodo soočali z večjimi težavami pri potrjevanju sedmega protikoronskega paketa. “Gre za paket, ki je pomemben tako za državljanke in državljane in za državo. Želim si da bi bil obravnavan, tako kot to pritiče državnemu zboru, da bodo podani konstruktivni predlogi, da bo na koncu vsebina, kar se da široko dogovorjena,” upa Zorčič.

Zorčič upa, da poročilo računskega sodišča res ni povezano z interesi za izglasovanje nezaupnice vladi
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je odzval na prihajajoče poročilo računskega sodišča. Zdi pa se, da ga politika tako nestrpno pričakuje. Opaziti je, da se ta nestrpnost v zvezi s tem poročilom, ta visoka pričakovanja stopnjujejo prav v času, ko nekateri napovedujejo konstruktivno nezaupnico. “Jaz upam, da je to le golo naključje in da to nima kakšnega drugačnega ozadja,” pojasnjuje Zorčič. Verjetno se je predsednik Počivalšek prav zaradi teh dvomov želel odzvati na simpatizerstvo in članstvo stranke SMC. Nenazadnje, kot je bilo ugotovljeno v preteklem tednu, nekateri poslanke, poslanci doživljajo določene pritiske v zvezi z odločanjem ob morebitni konstruktivni nezaupnici in verjetno je to eden izmed razlogov, da se situacija vendarle nekoliko pomiri in da se pove, da bodo šli enotni naprej.

Sara Rančigaj