fbpx

[Video] Predsednik parlamentarne komisije Mahnič: Komisija bo z delom nadaljevala, kompromitirana sodnika Kneza in Accetta bi morali ustavni sodniki izločiti!

Predsednik komisije Žan Mahnič. (Foto: STA)

Na današnji novinarski konferenci je predsednik parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler Žan Mahnič komentiral sodbo ustavnega sodišča glede delovanja parlamentarne komisije, ki jo vodi z namenom odkrivanja odgovornosti za politično motivirane pregone zoper nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Franca Kanglerja. Kot je pojasnil, bo komisija nadaljevala s svojim delom, kot je bilo to zastavljeno, saj prav v ničemer ne krši sodbe ustavnega sodišča. Mahnič je opozoril, da tudi sicer, za razliko od koalicijskih strank, upošteva sodbe sodišč. Prav tako je opozoril na velik madež pri odločanju ustavnega sodišča: iz primera se namreč nista izločila – zaradi svojih povezav z SMC – močno kompromitirani ustavni sodnik Matej Accetto in predsednik Ustavnega sodišča RS Rajko Knez, ki osebno pozna Franca Kanglerja. Iz odločanja se je sicer izločil ustavni sodnik Rok Čeferin. Mahnič je še napovedal, da bodo v primeru, da se omenjena sodnika sama ne izločita, uporabili vse razpoložljive pravne možnosti, da do izločitve pride.

Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci javnost obvestil, da je prejel sklep ustavnega sodišča, in zatrdil, da bo preiskovalna komisija, ki jo vodi, nadaljevala s svojim delom tako, kot je bilo zastavljeno, kar pomeni, da bodo zaslišanja, ki so napovedana za ponedeljek, potekala, prav tako pa ostajajo priče, ki jih je določila preiskovalna komisija. Odločitev ustavnega sodišča, ki jo bo Mahnič vsekakor upošteval, se namreč nanaša v prvi točki na to, da se zadrži izvrševanje zakona o parlamentarni preiskavi, v kolikor ne vsebuje ustreznih mehanizmov za preprečitev parlamentarnih preiskav, storjenih zaradi ugotavljanja politične odgovornosti sodnikov. Nadaljuje se v drugi točki, ki pravi, da se ta odločitev izvrši tako, da se do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži izvrševanje točk od ena do sedem, v kolikor se nanaša na sodnike.

Komisija bo nadaljevala s svojim delom, ker v ničemer ne krši sodbe ustavnega sodišča
Kot je pojasnil Mahnič, so v parlamentarni komisiji zahtevali, kar se sodnikov tiče, samo dokumentacijo s strani Okrajnega in Okrožnega sodišča v Mariboru in dokumentacijo s strani Vrhovnega sodišča Republike Slovenije: “Od njih smo že dobili odgovor, da nam dokumentacije do končne odločitve ustavnega sodišča ne bodo posredovali. Pripravljen je bil že opomin za vrhovno sodišče, ki bi ga poslali prihodnji teden, preden bi šli zaseč njihovo gradivo po sodni poti. Tega sedaj ne bom naredil, ker bom upošteval sodbo ustavnega sodišča. Zaenkrat tudi nismo še vabili na zaslišanje nobenega posameznika zaradi njegove funkcije sodnika, tako da tudi tukaj ne vidim nič spornega. So pa na seznamu prič, ki smo jih zaenkrat potrdili za zaslišanja, samo posamezniki, ki pa niso sodniki.” Komisija, ki bo s svojim delom nadaljevala, tako v ničemer ne krši sodbe ustavnega sodišča.

Mahinč za razliko od koalicijskih strank upošteva sodbe ustavnega sodišča
Poslanec Mahnič je pojasnil, da za razliko od koalicijskih strank sodbe upošteva: “Pri meni ne bo trajalo pet let kršenja sodb ustavnega sodišča, kot to počne vladajoča koalicija v primeru financiranja zasebnega šolstva, tako da zadeva teče naprej v skladu s tem, kakor je odločilo ustavno sodišče.”

Foto: STA

Iz odločanja se nista izločila kompromitirani Accetto in Knez, ki pozna Kanglerja
Mahnič je opozoril tudi na veliko spornost, da sta v tej zadevi odločala politični sodnik, ki je praktično sodnik Stranke modernega centra, to je dr. Matej Accetto, in pa tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez: “Oba bi se po mojem mnenju morala izločiti, kajti sodnik Matej Accetto je kompromitiran zaradi sodelovanja z SMC in po mojem osebnem prepričanju, kakor tudi po prepričanju vseh uglednih strokovnjakov, ki so do zdaj nastopali v medijih, vključno z bivšimi ustavnimi sodniki, so mnenja, da je teža za Mateja Accetta prevelika in da ne more več opravljati te funkcije.”

Ustavni sodnik Matej Accetto (Foto: STA)

Prav tako pa je sporen Rajko Knez zaradi osebnega poznanstva s Francom Kanglerjem: “Ta odločitev me skrbi, izločil se je sodnik dr. Rok Čeferin, nista pa se izločila sodnika, ki sta neposredno vpletena. Vemo, da je ravno SMC zaradi svojih povezav z bivšim agentom Službe državne varnosti, ki sedaj tudi opravlja funkcijo sodnika, očitno je ne bi smel, dr. Janezom Žirovnikom, zaradi osebnih povezav z njim, bil je tudi v štabu njihovega kandidata, ki je bil potem tudi izvoljen za župana Maribora. Se pravi, da je logično, da sodnik Matej Accetto, ki je s to stranko povezan, ne bi smel odločati v tej zadevi. Parlamentarna preiskovalna komisija bo ugotovila, ali obstajajo kakršnikoli mehanizmi, da bi nadaljnji postopek, ki bo pripeljal do končne odločitve ustavnega sodišča, bil tak, da bi dajal videz nepristranskosti.” Če bosta tudi v nadaljnjem postopku sodelovala dr. Knez in dr. Accetto in temu ne bo tako, bo očitno treba poseči tudi po vseh pravnih možnostih, da se ta sodnika izloči.

Rok Krajnc