fbpx

[Video] Predsednik pokrajinskega odbora DeSUS Videm Ivan Božičko za nadaljevanje dela v koaliciji: Članom ni všeč, da se enkrat skače v koalicijo, drugič v opozicijo! S tem stranka izgublja kredibilnost!

Šef terenskega pokrajinskega odbora DeSUS Ivan Božičko (Foto: Facebook)

Dejanja predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca vse bolj razburjajo tudi člane stranke. V terenskem odboru Videm, ki je eden večjih, so svetu stranke predlagali, da se odvzame pooblastila Erjavcu in ga pozovejo k odstopu. Podobnega mnenja je tudi občinski odbor Vrhnika, ki podpirajo poslance in njihovega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Šef pokrajinskega odbora Videm je spregovoril za oddajo Tema dneva in pojasnil, da že vse od jeseni vlada nezadovoljstvo med člani stranke. Želijo si, da bi stranka nadaljevala z delom v koaliciji, kot pa da pluje brez pravega kompasa, saj ocenjujejo, da so s to vlado storili marsikaj dobrega za državljane. “Mi želimo, da ima naša stranka transparentnost, da se trudimo ne samo za upokojence, temveč za vse državljane v Sloveniji, da bi jim šlo bolje oziroma, da bi nam vsem šlo bolje, da bi bila politika transparentna in odločna,” je pojasnil predsednik terenskega odbora Videm Ivan Božičko.

V stranki DeSUS iz dneva v dan bolj vre. V terenskem odboru Videm so včeraj predlagali svetu stranke, da odvzame pooblastila predsedniku stranke Karlu Erjavcu za vodenje, ter ga pozivajo k odstopu. V občinskem odboru Vrhnika pa so izrekli podporo sodelovanja svojih poslancev v koaliciji in podporo svojemu ministru dr. Jožetu Podgoršku. Videmčami v svojem pismu, ki se nanaša na konsolidacijo stranke pišejo, da so vse kar danes imamo ustvarile generacije, ki so delale pred nami. “Vse kar bomo naredili jutri, pa ustvarjajo generacije, ki delajo danes,” so še zapisali.

V DeSUS-u so navedli, da verjamejo v zapisano in s tem zastopajo vse generacije. Prepričani so, da živimo od rezultatov ustvarjalnega dela, to so po njihovem mnenju temelji humane družbe, katere stojijo ali padejo osnovni stebri države. Kot so ob tem še prepričani, je stranka DeSUS izgubila temeljne principe političnega vodenja. Podobno navajajo tudi v vrhniškem odboru in poudarjajo da je bila podlaga za razpravo pismo mestnega odbora DeSUS Ljubljana, predsedniku stranke, ki je bilo objavljeno v medijih. Glede tega so po razpravi sprejeli sklep, da podpirajo svoje poslance v želji, da tudi v prihodnje sodelujejo s koalicijo premierja Janeza Janše z namenom izvajanja programa stranke ter podpirajo dosedanjega kmetijskega ministra Podgorška pri nadaljnjem opravljanju njegovega ministrskega dela.

Spomnimo, Podgoršek je včeraj za STA povedal, da si želi, da bi se DeSUS ukvarjal s programskimi cilji in ne z eliminiranjem drugače mislečih ostalih v stranki. Sam pa, da je v svojem delu na ministrstvu v prvi vrsti še vedno strokovnjak in ne politik. Šef pokrajinskega odbora Videm, Ivan Božičko pravi, da je njihov terenski odbor eden večjih v Sloveniji, imamo 193 članov. “Med njimi so tudi ustanovni člani DeSUS-a in že ves čas od pozne jeseni so zelo nezadovoljni naši člani in praktično, ko so sklicali ta izvršni odbor, so prišli na sestanek, ti sklepi pa so praktično nastali spontano,” je pojasnil Božičko.

S slalomom med opozicijo in koalicijo stranka izjemno izgublja na svoji kredibilnosti
Člani odbora so po njegovih besedah zelo razočarani predvsem nad tem delovanjem, saj se trudijo predvsem za verodostojnost njihove stranke. “Če smo prej stopili v koalicijo, si pač želijo, da to koalicijo dodelamo, kako dolgo pač bo,” je še obrazložil. Ni jim všeč, da enkrat skačejo v opozicijo, drugič v koalicijo in s tem izgubljajo svojo kredibilnost. “Predvsem to jih zelo jezi in se sprašujejo, kaj se bo zgodilo s to stranko tudi v naprej.” Zaradi bojazni glede kredibilnosti stranke so člani tako sprejeli sklepe, ki jih je zapisal in posredoval v bazo njihove stranke.

Foto: STA

Medtem ko je bil Podgoršek jasen, da se znotraj stranke ne bi smele dogajati eliminacije tistih, ki želijo ravnati strokovno, v tem primeru zoper ministra in njihove poslance je zanimivo predvsem to, da Erjavec Janši očita diktaturo, medtem pa jo sam izvaja nad lastnimi poslanci in ministrom. Božičko poudarja, da si želijo več demokracije, poslušanja baze in predstavnikov v izvršilnem odboru ter zapeljejo naprej stranko z enim najdaljših stažev v političnem prostoru. “Nihče si ne želi, da bi stranka praktično ugasnila,” je poudaril.

S trenutno vlado so marsikaj dosegli in so prepričani, da je bolje biti tam, kjer se odloča
Meni, da so v tem in prejšnjem mandatu poskrbeli za člane stranke in sam razvoj stranke in si ne želi, da bi na to preprosto pozabili in se samo zanašati na to, kaj pa bo na naslednjih volitvah. “Mi želimo, da ima naša stranka transparentnost, da se trudimo ne samo za upokojence, temveč za vse državljane v Sloveniji, da bi jim šlo bolje oziroma da bi nam vsem šlo bolje, da bi bila politika transparentna in odločna,” je še dodal. Še enkrat poudari, da si ne želi, da bi stranka plula brez kompasa, temveč, da se drži zadane poti. “Lahko rečemo, da smo pod trenutno vlado kar nekaj stvari dosegli, vsekakor ne vsega, a je vsekakor boljše biti tam, kjer se odloča, kot pa gledati izza ograje, pa ne moreš nič vplivati,” je jasen.

Božičko potrjuje, da so njihovi člani zelo zadovoljni z delom, k so ga vložili v skupno dobro v zadnji koaliciji in je prepričan, da leto in pol pred volitvami postaviti vse na glavo nima smisla v takšni težki situaciji. “Pred nami je predsedovanje EU, potem bo potrebno po covidu-19 zastaviti dolgoročne cilje naše države, namesto tega pa se gremo zaplankanost, nočemo dati vsega svojega znanja na skupno tnalo, da bi potem s skupnimi močmi nekaj naredili.” Zaradi vseh afer v stranki v zadnjem letu na koncu še meni, da bo na naslednjih volitvah stranka DeSUS zelo težko prišla v parlament.

Sara Rančigaj