[Video] Predsednica komisije Jelka Godec: Preiskovalna komisija o otroški srčni kirurgiji posebej skrbno ravna z občutljivimi podatki

Jelka Godec (Foto: STA)

Dokumentacijo preiskovalne komisije o otroški srčni kirurgiji se lahko pregleduje zgolj v varni sobi, kar pomeni, da lahko vanjo vstopajo le člani in nadomestni člani preiskovalne komisije in strokovni sodelavci ter da se dokumentov iz te sobe ne sme odnesti.

Predsednica preiskovalne komisije  o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom Jelka Godec je danes v izjavi za javnost spregovorila o dosedanjem delu komisije in prvih zaslišanjih. Prav tako pa je tudi ostro zavrnila poročanja medijev, da komisija deluje protiustavno in nezakonito.

Ob ustanovitvi preiskovalne komisije smo se tisti, ki smo podpisali akt o ustanovitvi, zavedali, da gre v delu preiskovalne komisije na področju otroške srčne kirurgije za občutljive zadeve, saj gre za področje specializacije, ki se ukvarja z najmlajšimi bolniki, torej otroci. Že ob ustanovitvi in prvih sejah smo v komisiji na mojo pobudo prejeli sklepe, da se v ničemer ne bomo dotikali strokovnih odločitev in da ne raziskujemo, ne preiskujemo, še najmanj pa objavljamo, ali zahtevamo kartoteke otrok, ki so bili zdravljeni na otroški kardiologiji,” je povedala Godčeva in nadaljevala: “Prav tako na komisiji ne posegamo v strokovno delo kirurgov, kardiologov, temveč na področju otroške kardiologije iščemo izključno politično odgovornosti nosilcev javnih funkcij po zakonu o parlamentarni preiskovalni komisiji in po 93. členu ustave,” je povedala poslanka. Ob tem je jasno poudarila, da ustava izrecno določa, da Državni zbor lahko odredi preiskovalno komisijo o zadevah javnega pomena.

Zato na tem mestu ostro zanikam objave v medijih, ki so se pojavile od sobote do danes, o tem, da je preiskovalna komisija prejela tudi kartoteke otrok. To ne drži. Prav tako ne drži, da presegamo pristojnosti. Kar je preiskovalna komisija doslej storila je, da je evidentirala priče, da je opravila pripravljalna preiskovalna dejanja, s  katerimi smo določili gradiva, potrebna za našo preiskavo in da smo oblikovali dokazne sklepe,” je povedala predsednica komisije in dodala, da je komisija tudi že pripravljena na prva zaslišanja prič, ki bodo potekala v četrtek.

Predsednica preiskovalne komisije je tudi dodala, da je ob zbiranju gradiv do sedaj z vsemi institucijami korektno sodelovala, zataknilo pa se je edino pri pridobivanju dokumentacije iz UKC Ljubljana. “Pridobili smo gradiva, za katere smo zaprosili, s strani NPU, SDT, KPK, UKC Maribor. Zahtevali smo tudi dokumentacijo od ministrstva za zdravje in dokumentacijo nekaterih bolnišnic, vezanih na nabave medicinskih materialov, UKC Ljubljana pa je zavrnilo naše prošnje za gradivo, z daljšo obrazložitvijo, v kateri so zapisali tudi, da bodo dokumentacijo izročili le po nalogu sodišča,” je povedala poslanka. Pri tem je poudarila, da je komisija od UKC Ljubljana zahtevala korespondenco med vodilnimi in kardiologi, zahtevali so gradivo za razrešitev dr. Rajka Kende ter pogodbe s tujimi institucijami, tujimi zdravniki in domačimi zdravniki. “V UKC Ljubljana so zavrnili, da bi nam posredovali dokumentacijo glede korespondence in glede dr. Kende, dali pa so nam ustrezno anonimizirane pogodbe z institucijami in zdravniki. Če so nam dali to, bi nam lahko izročili tudi ostalo zahtevano gradivo,” je ocenila poslanka in dejala, da se je komisija z zahtevo po dokumentaciji obrnila na pristojno sodišče, ki je odredilo, da mora UKC Ljubljana komisiji posredovati vse zahtevane dokumente. “Danes se izteče 45 dnevni rok, ko mora UKC Ljubljana naši komisiji izročiti dokumente, prav zato je zanimivo, da se članki o tem, da preiskovalne komisije ne bi smelo biti, pojavljajo prav danes, ne pa 20.12., ko je bila komisija ustanovljena,” je povedala Godčeva.

Strinjam se, da naše preiskovalne komisije ne bi smelo biti. In če bi pristojni organi od leta 2012, 2013 in naprej odreagirali tudi na poročilo KPK, na mednarodno poročilo, danes te preiskovalne komisije na področju otroške kardiologije tudi ne bi bilo,« je povedala poslanka in dodala, da je komisija bila odrejena zato, ker je »v javnem interesu nas, ki delamo na komisiji, vseh staršev otrok, ki imajo ali pa so imeli otroka na otroški kardiologiji, v interesu vseh zaposlenih, ki so opozarjali na nepravilnosti ter konec koncev vseh državljanov, da se ta zgodba končno razjasni in pove, kdo je bil politično dogovoren za takšno stanje na področju otroške srčne kirurgije.

Predsednica komisije Jelka Godec je tudi poudarila, da je bil na njeno pobudo sprejet sklep, da komisija v ničemer ne izpostavlja bolnikov, torej otrok. “Ker se zavedam občutljivosti tematike delam in sem tudi naredila vse, da občutljivi podatki ne bodo prihajali v javnost.  Prav zato, da zaščitim tako tiste, ki so delali na otroški kardiologiji kot tudi vse vpletene od bolnikov in staršev, sem že pred časom odredila, da se dokumentacija preiskovalne komisije lahko pregleduje zgolj v varni sobi. To pa pomeni, da lahko vanjo vstopajo le člani in nadomestni člani preiskovalne komisije in strokovni sodelavci ter da se dokumentov iz te sobe ne sme odnesti,” je poudarila poslanka. Ob tem je še dejala, da je prav danes ponovno opravila sestanek z vsemi člani in nadomestnimi člani ter strokovnimi sodelavci, na katerem je na vse prisotne ponovno apelirala, naj o morebitnih občutljivih dokumentih in podatkih, ki jih komisija preiskuje, ne razpravljajo javno.

Glede na gradiva, ki smo jih že pridobili in jih še pridobivamo, pa bomo v četrtek začeli z zaslišanji prič, in sicer bomo zaslišali nekdanjega strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ljubljana Alojza Pleskoviča, nekdanjo direktorico UKC Ljubljana Darinko Miklavčič in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja,” je še povedala poslanka in dodala, da komisija načrtuje še eno zaslišanje prič v juliju, nato pa se bodo zaslišanja nadaljevala v jeseni. “Vmesno poročilo naše komisije bo temeljilo na ugotovitvah glede otroške kardiologije, potem pa bomo nadaljevali z nabavami medicinske opreme,” je še napovedala poslanka in predsednica preiskovalne komisije jelka Godec.

H. M.

 • stajerc5

  En sam blabla. Nova24, kdaj se boste upali spustiti v probleme celjske bolnice? Odpustili so direktorja edine Bolnice z pozitivno bilanco, pripeljali pa zenscurino, ki se za na trgu ne bi znala prodati enega petersilja! Zadeva je na sodiscu, od vas pa nic..!? Porkafix, pa kdaj boste zaceli vsaj eno samo stvar sami raziskovati in ne cakati na Pozarja&Company!???

  • ROMAN Naprudnik

   vključi še mladino,dnevnik,večer;Siol-tu imajo strokovnjaka Cirmana.

  • večni srb

   Celjska bolnica je najslabša in najbolj skorumpirana v celi državi, drugo pa ne vem.

   Vsaka bolnica lahko zgleda dobro, če nič ne zdravi oziroma se lahko tam učijo šalabajzerji kar na živih ljudeh.

   • stajerc5

    Ne zezaj se, razen, ce nimas izkusenj z Vojnikom!

 • Povprečen Državljan

  Prepričan sem, da bo se bo kak dosje,danes otroka, čez 20, 30 let pojavil kot obremenujoč,če se bo šel politiko na nepravi strani.

 • janez55

  Tale teta na sliki pa gleda grdo kot kak rotvajler.

 • Get Smart

  Naloga vseh osveščenih ljudi je, če si želite SVOBODE in ČLOVEKU DOSTOJNEGA življenja, da budite še neosveščene. Osvoboditev izpod MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE lahko izvedejo le osveščeni ljudje, seznanjeni z RESNICO o MURGL jugokomunističninih uničevalcih Slovenije [ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak], za katere SVOBODNA Slovenija ni bila, ni in ne bo opcija, kot priznavajo in z zločinskimi deli dnevno dokazujejo.

  • Get Smart

   Na svetu sta dejansko samo 2 obliki POLITIKE, torej 2 obliki DRŽAVNOSTI, torej 2 načina DELA za DRŽAVO (politejo):
   I.
   »kultura SMRTI« – diktatura lumpenproletariata – MURGL JUGOKOMUNISTIČNO
   sužnjelastništvo, ropanje, umori, kraje, laži, pedrofilija, »starš–1«,
   »starš–2«, pedofilija … uničevanje kulturne identitete, etnocid narodov …
   na poti k totalnemu totalitarističnemu režimu, redu razredov: 1.
   sužnjelastniki 2. watchdogi, 3. SUŽNJI=ljudje.
   II. »kultura
   ŽIVLJENJA« – demokracija (demos-kratos – prastara SLOVENSKA LJUDO-VLADA:
   SVOBODA, pravica, RESNICA, pravo, človekoljubje, pošteno delo …
   družina, oče, mama, otroci … skratka SLOVENSKA kultura življenja, ki smo
   jo SLOVENCI podarili svetu.

 • Get Smart

  Leta 2004 smo se državljani Slovenije vsaj delno osvobodili MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE: po 4 letih poštenega dela Janeza Janše (SDS, 2004–2008) ZA SLOVENIJO,
  je dolg znašal le še 21 % BDP-ja oz. 8 MILIJARD €,
  – pa nižji davki, pa manj davkov,
  – pa REALNA RAST PLAČ in POKOJNIN, pa nižji stroški,
  – pa za 100 % nižje cene vinjet, brez LDS nalepk za avte,
  – pa za 100 % nižji stroški za vrtec,
  – pa za 100 % nižje notarske tarife,
  – pa za 100 % nižja brezposelnost,
  – pa BREZPLAČEN obrok za otroke, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR ukinil,
  – imeli smo Piranski zaliv, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR podaril Rvackoj …

  • Get Smart

   Torej je l. 2008 za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO nastopil čas za
   revolucionarno akcijo: »veliki pok« = »patrija« = »sfukovanje ČLOVEKA«
   in »teþihovanje SLOVENIJE«:
   »Sloveniju tepihovati« in »Janeza
   Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukati!« so rekli
   in »on dela nje« – ŠARAC Levica SD DeSUS SMC SABratušak … so le
   PREIMENOVANJA in »novi obrazi« ene in edine MURGL KOMUNISTIČNE
   JUGOSLAVIJE.

   • Get Smart

    Odpreti učke.

 • Get Smart

  DOLG DRŽAVE SLOVENIJE: 2004–2008 = Janez Janša =SDS= EDINIČ ZNIŽAN dolg je 8 milijard €
  —————
  2008–2011=BORAT = SD_DeSUS_Zares_sms_LDS=dolg= 17 milijard €
  2011–2014=Bratušak PS_SD_DeSUS_DL_virant = dolg= 30 milijard €
  2014–2017=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica = dolg= +31 milijard €
  2018–2019=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica_ŠARAC =dolg=+32 milijard €
  Kaj ste »VZELI NA KREDIT«, da odplačujete DOLG MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE? Nič. Okupator denar porabi za »ohranjanje okupacije«: »… pola sebi, pola ŠARCU daje …« Pol naložijo na svoje (FORUM 21) in kaviaržidoKOMINTERN oazne račune (Amsterdam, Luxemburg … Beograd, Ciper …) in s tem NAROPANIM denarjem »kupujejo« nekoč naša podjetja (mercator, merkur, gorenje … mlečno, mesno predelavo, PIVO, vodo, mineralno vodo … časopise (delo, dnevnik, večer, NEDELJSKI DNEVNIK … revije lejdi, obraze, jane … MLADINE … 99 % radijev, TV-POP-kanalizacije …), vse, TOTALITARIZEM pač:

  • Get Smart

   »… sve je ovo naše i nečemo nikome dozvoliti da nam dira to…«. Pol
   porabijo za vzdrževanje OKUPACIJSKEGA stroja, za: BORATE,
   ŠARCE_SD_Levica_DeSUS–SMC_SAB, đupljane Jankoviće–Arsenoviće–Kontiće …
   na tisoče FEJK URADOV, direktorjev, sekretarjev sekretov … torej za
   WATCHDOGE (»vojake revolucije«, po KUćANU), ki »za drobtinice z
   gospodarjeve mize« usmrajujejo splet in svet z LAŽNIVIMI iztrebki,
   blatijo ljudi, blatijo Slovenijo, blatijo Slovenstvo itd. in gradijo
   svojo sužnjelastniško MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   • Get Smart

    Pamet v glavo.

 • Get Smart

  90 poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije je »ZAKONODAJNO telo«. DRŽAVNI ZBOR je tisti del državne celote, ki sprejme ZAKON, po katerem državljani živimo. Zakone sprejme VEČINA od 90 poslancev v Državnem zboru. Če je država OKUPIRANA, kot je okupirana Slovenija, potem OKUPATOR v DRŽAVNI ZBOR namesti VEČINO svojih »vojakov revolucije« in ti zločinci sprejemajo zakone, po katerih vas »ropajo po zakonu«. Ne ropa vas država, ne ropajo vas poslanci, ampak VAS ROPAJO POSLANCI MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE: Lm-ŠARAC_SOCIALNI_DEMOKRATI_DeSUS_Levica_SABratušak. Ta sekta zločincev še ni delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka.

  • Get Smart

   OSVOBODITEV je možna na dva načina:
   1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE zločinske KREATURE zbrcaš ven iz državnih uradov in jih namestiš na Dob, na Ig …
   2.
   Greš na VOLITVE, daš svoj glas ZA LJUDI (obvezno nadzoruješ ŠTETJE, ker
   štejejo MURGL JUGOKOMI kreature), nakar z VEČINO GLASOV LJUDI v
   DRŽAVNEM ZBORU sprejmeš ZAKONE, po katerih MURGL JUGOKOMI zločince
   namestiš na Dob, Ig … ter sprejmeš še ostale zakone v DOBROBIT LJUDI,
   kot ste lahko že videli v obdobju 2004–2008, ko smo se ljudje delno in
   začasno OSVOBODILI okupacije zločinske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

   • Get Smart

    Odpreti učke in pamet v glavo.

 • Olga101

  Varovanje podatkov je v bistvu namenjeno varovanju lopovov in ne žrtev!!

  • Janez Kepic-Kern

   ++++++++++ŽAL – VERJETNO RES. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

   • Janez Kepic-Kern

    Neobvezen odgovor, samo zanima me pač,
    BREZ POVEZAVE Z ZGORNJO TEMO !

    ENO RESNO
    vprašanje za gospoda – detektiva P.,
    ki
    je po prednikih nemškega rodu in je iz okoliša Ptuj.
    Gospod P !
    Ali vam kaj znano zveni – priimem nemških PTIJČANOV – s priimkom WANKMUELLER !?
    Še med vojnama so ti ljudje živeli
    – pri Ptuju, v MB !
    Zdaj
    jih ni več: me pa zanimajo,
    ker so verjetno bili OK ljudje.
    Pa,
    če so bili bogati ?
    EDEN OD NJIH JE BIL ŠEF -UČITELJ NEMŠKE ŠOLE – bei RANN, NA BREGU PRI PTUJU.
    Pisal se je – Albin WANKMUELLER.
    EDEN PA JE BIL NADZORNI ZDRAVNIK V MARIBORU – ALFONZ WANKMUELLER.
    ALI SO BILI NEMŠKUTARJI ?
    Veliko hvale sem slišal o enem od njih ! Resno vprašam. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • večni srb

  Samo pogledam jo, pa takoj vem, da ne bo nič.

 • abc

  Na to Jelko še bicikla nebi prslonu.

 • Janez Pavel Kanc

  Jelka se je postarala in, groza, odebelila.

  • Janez Kepic-Kern

   Pusti OK ženske pri miru !
   A so te vzgajali v kakem t.i. popravnem domu?
   Ja, ja !
   Ti si pa tiste sorte, da si vedno mlajši in lepši ?!
   Ali kaj?
   Objavi svojo realno sliko,
   da preverimo – tvoj vide.
   Verjetno si prav katastrofalno videti?
   Gospa Jelka je že OK.
   Ti pa se
   zdiš gruzljivo nevzgoeno čvekalo.
   Bgg
   naj te štrafa z nelepim videzom. L.r. JANZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  MALO ODDIHA – NE ŠKODI.
  ZA ODDIH OD TEŽKE TEME.
  ALI IMA KDO OD VAS BEROČIH KAKO MNENJE ALI REALNO INFO
  O SPODNJEM !?

  MEDICINSKI ČUDEŽ ?
  V
  ZVEZI Z EX T.I. MARŠALOM TITOM ?
  ALI KAJ ?
  ŠE VEDNO MI NI JASNO,
  KAKO JE LAHKO
  – TISTA DOMNEVNA “TITOVA” MAMA – MARIJA BROZ !
  ZMOGLA

  1. NAJPREJ RODITI – LETA 1892 – NA DUNAJU – FRANZA BROZA !
  NATO PA ŠE
  ISTEGA LETA 1892

  2. MAJA 1892. LETA – ŠE – JOSIPA BROZA T.I “MARŠALA TITA !?
  RES
  ČUDNO: poglejte na moj e-portal “SLOVENIANA” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  P.S.
  Skrivnostni dokument, skrivnostnega rojstva Mariji Broz – otroka Franza Broza, leta 1892 na Dunaju.

  Citat vira: Momčilo JOKIĆ, TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, str.: 145

  Pojasnilo: Kopija izpisa iz knjige rojstev leta 1892 na Dunaju, se nahaja na 145. strani, citirane knjige.

  CITATNO vam vsem beročim iz knjige: “TAJNI DOSIJE, Josip Broz” – Prva izdaja; Kragujevac, Nova svijetlost 1992, kosovskega Srba, intelektualca in raziskovalca, gospoda Momčila JOKIĆA, podajam kopijo nenavadnega izpiska iz knjige rojenih na Dunaju, leta 1892.

  Na kopiji tega izpiska piše, da je 1892 leta na Dunaju Marija Broz rodila otroka z imenom Franz Broz.

  Iz raznih drugih virov je znano, da je Marija Broz – Javeršek po uradni verziji biografije Maršala J. B. TITA – Maršalova mati, hodila na Dunaj delati, kot delavka/služkinja k znanim delodajalcem. Ob pregledovanju kopije iz knjige rojenih na Dunaju se nam seveda poraja vprašanje “logistične” narave: KAKO JE MOGLA MARIJA BROZ JAVERŠEK POLEG TEGA, DA JE 1892. LETA NA DUNAJU RODILA OTROKA FRANZA BROZA – V KUMROVCU, MAJA 1892 (V ISTEM LETU) RODITI ŠE T.I. MARŠALA – JOSIPA BROZA?!

  Vprašanje ni šaljivo,

  ker je bil t.i. MARŠAL JOSIP BROZ TITO pomembna javna oseba trajnega pomena naj bo zgoraj navedena “zagonetka” – predlagam/o, da to zagonetko strokovno in verodostojno razrešijo kar uradne službe, države R. Slovenije pooblaščene za ugotavljanje identiteto oseb.

  L.R. Janez Kepic-Kern, odgovorni urednik in lastnik “SLOVENIANA” edicij.
  P.S.
  “SLOVENIANA”- MOJ KAR OK E-PORTAL