fbpx

[Video] Premier Janez Janša: “Najbolj se lahko zahvalimo zdravstvenim delavcem tako, da upoštevamo ukrepe!”

Janez Janša (Vir: Vlada RS)

V Temi dneva 22. oktobra 2020 je bilo v središču pozornosti novo zapiranje države zaradi naraščajočega števila okuženih za covid-19. Predsednik vlade Janez Janša, je na tiskovni konferenci namreč spregovoril o splošni oceni stanja po zadnjih dneh, ko smo napovedali in sprejeli nekatere dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

V včerajšnji Temi dneva smo si lahko v prvem delu oddaje še enkrat ogledali nastop predsednika vlade, Janeza Janše, na tiskovni konferenci, kjer je predstavil prve ukrepe in orisal splošno stanje glede epidemije in nadaljnjih ukrepov.

Uvodoma je dejal, da ocenjuje, da zmoremo, in to predvsem, ker virus sedaj obravnavamo takega kot je. Torej kot nevarnost, ki je simetrična in izbira samo po kriterijih virusa.

Število okužb bo še nekaj časa naraščalo, preden se pokažejo rezultati zaostrenih ukrepov

Kot je bilo delno napovedano, je nadaljeval, bodo številke rastle še nekaj časa, zato je v tem trenutku tudi prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, ki smo jih sprejeli – obvezno nošenje mask povsod ali omejitev gibanja ponoči – bistveno ali v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja virusa, da pa bo v vsakem primeru potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe. Izpostavil je, da je pred nami teden boja za zaustavitev širjenja virusa izjemno pomemben, da širjenje virusa tudi zajezimo.

Ukrepi, ki so bili predvideni v načrtu, sprejetem v začetku meseca, bodo v veljavo nastopili v soboto, ko bodo natančneje obdelani v odlokih. Mednje spadajo zaprtje gostinskih obratov (dovoljena dostava hrane), zaprtje hotelskih kapacitet (z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe), zaprtje trgovskih centrov (izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine).

Zaprti tudi vrtci

Janša je povedal, da bodo naslednji teden zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Vse vzgojiteljice v vrtcu je pozval, da nosijo maske, župane pa prosil, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno zato, ker starši tega sami ne morejo zagotoviti.

Poslal je tudi apel županom in županjam, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, da tudi sedaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje Civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani in s preciznim pristopom omogočajo zajezitev širjenja virusa.

V nadaljevanju je našteval, da bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študentje nimajo drugih možnosti. Tudi javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol. To pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet.

Podobno kot spomladi

Opozoril je, da glede režima ni nobenih novosti, da se podrobnosti še vsi spomnimo od spomladi. Odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle.

Gospodarstvenike je prosil, da se tam, kjer bo proizvodnja tekla naprej in kjer bodo storitve nujne, da kjer je le možno, delo poteka od doma, kjer pa to ni možno, še posebej ne v industriji, pa da se striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.

Predsednik vlade je še povedal, da še niso sprejeli dokončne odločitve glede ukrepa, ki je bil uveljavljen spomladi, to je možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi, da bodo nekaj dni počakali, da vidijo, kakšne so številke in ali je dodaten ukrep nujen.

Možnosti množičnega testiranja

Ena pomembnih potencialnih novitet je povezana z razmišljanjem o možnostih masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah, in dodal, da ko se pogovarjajo s kolegi po Evropi glede učinkovitosti tega ukrepa, je tudi po današnji razpravi na seji vlade, jasno, da bodo te možnosti preučili.

V nadaljevanju je izpostavil največji problem testiranja, čakalno dobo in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo.

Napovedal je, da bodo ukrepi, ki se bodo uveljavili z jutrišnjimi odloki in večinoma začeli veljati v soboto, veljali za teden dni. Prihodnji četrtek oziroma petek bo vlada sprejela novo oceno in se odločila za podaljšanje, preklic ali omilitev.

Poziv k rabi aplikacije Ostani zdrav

Predsednik vlade je pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe. Je pa še izpostavil, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, a da v tej situaciji delajo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi COVIDa, ampak tudi drugih razlogov.

Čeprav zmoremo trenutno sami, pa je dobro imeti neko varno zaledje, zato se vlada dogovarja z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali. Predsednik vlade je dejal, da je v včerajšnjem enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, v katerem sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVID – a, z njene strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

Zahvalil se je zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Opozoril je, da smo na tem mestu dolžni prav vsem, ki se spopadajo z virusom nuditi izjemno podporo in zahvalo in da največjo podporo lahko izrazimo tako, da spoštujemo ukrepe in naredimo vse, da bo njihovo delo znosno in čim lažje.

Ob zaključku je premier dejal še, da se že nekaj dni pripravljajo smernice za šesti protikorona paket za odpravljanje in blaženje posledic epidemije in ko bodo smernice na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru.

Aleš Ernecl