fbpx

[Video] Premier Janša: Na protestih se javno grozi s smrtjo in ogroža javno zdravje! Kakšen zgled dajejo poslanci, ki to podpirajo?

Foto: Demokracija

“Pred vrati imamo recesijo. Veliko naporov moramo vložiti, da iz recesije ne bo nastala depresija. Vse kar se dogaja v smislu oviranja teh ukrepov, rušenja vlade, protestov. To je izven razumnega okvira,” poudarja predsednik vlade Janez Janša in dodaja, da je Slovenija velika izjema, namreč samo pri nas je mogoče na protestih videti poslance. V poduk poslancem na današnji 37. izredni seji Državnega zbora je dal vedeti, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik. Še posebej v luči dejstva, ker mnogi opozicijski poslanci pridno hodijo in vabijo na proteste, kjer se javno grozi s smrtjo. “Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne RTV Slovenija.”

V poduk je Janša dal vedeti, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik. Ta Zakon v 297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”
“3. odstavek : Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena  kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.”

Opozoril na javne grožnje s smrtjo
“Spoštovani kolegi. Na protestih kamor pridno hodite in vabite se grozi s smrtjo. Javno. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne RTV Slovenija. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo in to 220 tisočim, ki so volili za SDS. V času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni.,” je poudaril Janša in poslancem pokazal eno izmed slik, ki je pozvala k njegovi smrti in se je kot nekaj povsem običajnega objavila na strani javne RTV. In to kljub temu, kar piše v Kazenskem zakoniku.

“Tukaj sprašujem vas, pristojne v policiji, tožilstvu, sodiščih, ali imamo v Sloveniji pravno državo? Ali zakoni veljajo za vse enako. Se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne? Takšne stvari so se dogajale v Berlinu v 30. letih in vemo, kaj je iz tega nastalo. Takšne stvari so se dogajale v Beogradu na sotočju Drave in Donave leta 89. Kaj se je zgodilo, prva žrtev je bil predsednik Srbije Ivan Stambolić. In to ni noben problem ?” Na te besede je bilo v dvorani zaznati nelagodje na kar je Janša odvrnil: “Je težko poslušati, ker ste zraven? Zadnji čas je, da se tukaj stopi na zavoro,” je poudaril.

Uvodoma je Janša poslancem dal vedeti, da na mestu predsednika vlade ne sedi zaradi rušenja prejšnje vlade, ampak zato, ker je prejšnja vlada na začetku epidemije vrgla puško v koruzo. “V tistem času je bila to verjetno edina konstruktivna možnost. Ko smo sestavljali koalicijo smo vse, ki tukaj sedite v opoziciji, vabili vanjo. Vse smo prosili, da pridete pomagati. Kakšen je bil rezultat prošenj, veste sami. V dveh mesecih je Slovenija epidemijo ukrotila. Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi.” 

Image

Slovenija prihaja iz obdobja epidemije v obdobje nevarnosti izbruha drugega vala, kar omogoča, da se mnogi splošni ukrepi prekličejo. A to se bo po besedah Janše zgodilo le, če se epidemiološka slika do takrat ne bo bistveno pokvarila. “Prehajamo v neko fazo nevarnosti posamezničnih izbruhov v drugem valu, je dejal in dodal, da se bodo zaradi tega nekateri ukrepi odpravili, drugi pa vseeno ostajajo, da se nam ne bi zgodil Singapur. “Epidemija se bo verjetno formalno končala konec tega meseca, nekateri ukrepi bodo še ostali, a pred vrati imamo recesijo,” je opozoril in opozicijo pozval k sodelovanju: “Koalicijo lahko kadar koli razširimo.” “Apeliramo, da se preide iz faze nagajanja v fazo sodelovanja,” je poudaril.

Pred poslanci poročilo
Predsednik vlade se je dotaknil tudi nabave zaščitne opreme, ki je po njegovi presoji potekala skladno s predpisi. Poudaril je, da je vlada pogodbe sproti javno objavljala – in to še preden “so se pojavila vprašanja o tem” –, nato pa tudi sama predlagala Računskemu sodišču, naj opravi revizijo, in začela postopek za parlamentarno preiskavo, saj opozicija tega tri tedne kljub napovedim ni storila, je dejal.

Glede avansov je dejal, da trenutno ni nobene evropske države, ki bi po plačilu avansov prejela ustrezno opremo – ali te opreme ni, ali je neustrezna, ali pa so zahtevali vračilo avansov, česar še niso prejeli, je navedel. “Tudi Evropska komisija, ki ima številne druge poti, je imela na začetku velike težave s tem,” je zatrdil in dodal, da se je zato Slovenija lotila drugačnih nabav. “Kar je bilo dobavljeno, je bilo plačano, kar ni bilo dobavljeno, ni bilo plačano,” je poudaril. Spomnil je, da so takrat “postale problematične marže” in zatrdil, da so bile te najvišje pri klasičnih medicinskih dobaviteljih.

V bran je stopil tudi gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki je po njegovem mnenju opravil veliko delo, ki je rešilo na desetine življenj. Ponovil je, da je bila prvotna razglasitev epidemije nezakonita, saj je ni razglasila vlada Marjana Šarca, ampak zdravstveni minister Aleš Šabeder “na lastno pest”. Obstaja bogata korespondenca, kaj se je dogajalo zadnji teden, je dal vedeti in spomnil, da je bila prva stvar  13. marca, da se je pravno popravila razglasitev epidemije, drugače bi bili vsi ukrepi nični.

Hana Murn