[Video] Premier Janša ob prihodu na Socialni vrh v Portu: Najboljša socialna politika je politika ustvarjanja novih, dobro plačanih delovnih mest

Premier Janez Janša (Foto: gov.si)

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na Socialni vrh v Portu dejal, da je najboljša socialna politika, politika ustvarjanja novih, dobro plačanih delovnih mest. Konference na visoki ravni organizira portugalsko predsedstvo. Splošni cilj Socialnega vrha je določiti evropsko agendo o socialni politiki za naslednje desetletje in zagotoviti, da se bo z izzivi sedanjosti in prihodnosti soočilo tako, da se nikogar ne bo prezrlo.

“Najboljša socialna politika je politika ustvarjanja novih, dobro plačanih delovnih mest. Za takšno socialno politiko potrebujemo šolski sistem, ki mlade nauči ne samo veliko znanja, ampak predvsem, kako se to znanje, ki ga je danes na voljo zelo veliko, pravilno izbira in inovativno uporablja,” je v izjavi za medije ob prihodu na Socialni vrh povedal predsednik vlade Janez Janša. Poudaril je še, da je središče dobre socialne politike vedno tudi družina in ustvarjanje ugodnega okolja za družine. V izjavi je predsednik vlade še povedal, da je v Evropski uniji veliko odtenkov evropskega socialnega modela, je pa tudi nekaj skupnih imenovalcev in najmočnejši je ravno politika ustvarjanja novih delovnih mest.

Po poročanju STA je avstrijski kancler Sebastian Kurz ob prihodu na srečanje, kot najpomembnejši temi vrha izpostavil socialno unijo in razmere na trgu dela. Najboljši temelj za močan gospodarski razvoj, zaposlovanje in močno socialno državo je po njegovem ta, da premagamo pandemijo covida-19. Gostitelj vrha, portugalski premier Antonio Costa, je dodal, da je pandemija covida-19 razkrila stroške prekarnih delovnih razmer in neenakost med spoloma, pa tudi potrebo po urejanju novih oblik dela, kot so delo na daljavo in digitalne platforme.

Image

Portugalsko predsedstvo EU želi, da bi socialni vrh v Portu dal nov politični zagon evropskemu stebru socialnih pravic in učinkoviti uresničitvi njegovih načel. To bi pripomoglo k uspešnemu okrevanju ter lažjemu in pravičnejšemu prilagajanju na zeleni in digitalni prehod, dveh ključnih prioritet EU. Socialni vrh v Portu se je začel s konferenco, ki se je udeležujejo predstavniki držav članic EU in evropskih institucij, socialni partnerji in civilna družba. Janša bo v okviru konference sodeloval na tematskem srečanju Veščine in inovacije. Evropska komisija je marca predstavila akcijski načrt, ki določa konkretne ukrepe za nadaljnje izvajanje načel stebra. V njem je opredelila vrsto pobud in določila tri glavne cilje, ki naj bi jih do leta 2030 dosegli na ravni EU na področju zaposlovanja, znanj in spretnosti ter socialne zaščite.

Sara Bertoncelj