fbpx

[Video] Primer zrel za specializirano državno tožilstvo! Pred nami še ena afera vlade Marjana Šarca!

Marjan Šarec (Foto: STA)

Po ugotovljenih zlorabah tajnih služb in policije v politične namene, kar je v prejšnji sestavi ugotavljala komisija KNOVSa, zdaj prihajajo na dan nove podrobnosti spornih ravnanj represivnih organov. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je namreč na seji državnega zbora v četrtek, 9. julija 2020 v okviru razprave o aplikaciji za sledenje stikov, za katere je podlago dal četrti protikoronski zakon, opozoril na seznam vpogledov policije v osebne mape poslancev. Policija je na to sporočila, da lahko osebne podatke obdeluje le v okviru opravljanja policijskih nalog. Na dogajanje pa se je odzval tudi minister Aleš Hojs ki meni, da je število vpogledov o katerih govorijo poslanci, šokantno.

O tem se je šušljalo, ko je komisija za nadzor varnostnih služb v prejšnjem mandatu ugotavljala, kaj se je dogajalo v času vlade Marjana Šarca. Sedaj je to prvič, črno na belem, pokazal poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat. Državni sekretar Franc Kangler ni samo zaskrbljen nad tem kar je videl, ampak tudi nad tem, kar se dogaja v slovenskem političnem prostoru. “Že lep čas nekdo želi zlorabljati policijo, nekatere podatke pa za politične obračune.”

“To kar je včeraj povedal poslanec Horvat, ni edini primer, poznam še nekaj takšnih primerov, predvsem gre za politike desnega političnega pola in tudi za nekatere iz levega pola. Očitno je bila intenzivnost ogledov v nekatere evidence v času ko se je kreirala nova vlada tako močna, da odstopa od povprečja,” poudarja Kangler.

Afera zrela za specializirano državno tožilstvo

Po Kanglerjevem mnenju pri preverjanju dejanj policije ne gre več za delo informacijske pooblaščenke, ampak bi moralo to prevzeti specializirano državno tožilstvo, ki je pristojno za preiskovanje policistov oziroma za preiskovanje oseb, ki so zaposlene na policiji in imajo dostop do teh podatkov.

“Ta situacija vedno bolj spominja na čase, ko je policija preverjala cerkev, intenzivnost dela je takrat bila v času polnočnic in večjih cerkvenih praznikov in je potrebno preveriti, kdo in zakaj je poslanca preverjal, ravno na ta dan ob tej uri,” a Kangler dopušča možnost, da je takrat Horvat storil kakšen prometni prekršek in je policist moral preveriti registrsko tablico, vendar se mu to zdi malo verjetno. Doda pa še: “Kar je Horvat povedal je to, da se točno ve, s katere enote in s katerega računalnika je to bilo preverjeno.”

Na vprašanje, kakšni bodo rezultati notranje preiskave odgovarja, da je vprašanje, kdo dejansko bo opravljal notranjo preiskavo, saj kot pravi: “Nekateri so znotraj tako povezani, da drug drugega pokrivajo.” Kar se tiče ministra Aleša Hojsa in vlade Janeza Janše, pravi: “Končno smo dobili pravno državo in red ter bo pravici zadoščeno.” Policija v prejšnji vladi po Kanglerjevem mnenju ni delovala tako kot bi morala. Po delovanju je bolj spominjala na represivni organ v prejšnji državi.

“Pomembno je, da vsi spoštujemo to kar policija mora zagotavljati, varnost državljanov republike Slovenije in da ne prihaja do zlorab,” je poudaril Kangler.

Glede na to, kaj je januarja 2020 v oddaji Tarča povedal takratni predsednik SD Dejan Židan, Kangler od njegovih strankarskih kolegov pričakuje ukrepanje. “Če Židan pravi, da bi to lahko bila daleč največja afera, pričakujem od njega in njegove stranke, da takoj skličejo sejo KNOVS, kjer bi lahko preverjali odprta vprašanja. V konkretnem primeru gre za hudo kršitev vdora v zasebnost.”

Sara Kovač