fbpx

[Video] Kdo vam laže? Samozaposleni in zaposleni v javnih zavodih za kulturo v času koronavirusa niso bili prikrajšani za popolnoma nič!

Slovenska izrojena kultura (Foto: STA)

Kljub temu, da je RTV Slovenija javna hiša z 2200 zaposlenimi, katere delovanje so primorana plačevati vsa slovenska gospodinjstva, lahko vidimo, da so tamkajšnji novinarji vse drugo kot profesionalni novinarji. V zadnjem času smo namreč priča ekstremnim in navijaškim nastopom. Tako v Odmevih nasilne proteste v ZDA vztrajno označujejo kot mirne, čeprav so le ti daleč od tega. V oddaji Kdo vam laže? sta bila voditelj oddaje Boris Tomašič in gost novinar Bojan Požar enotna, da gre za zavajanje in ob tem opozorila, da so protesti v Ljubljani na trenutke tik pred eksplozijo.

“Očitno so pri nas protesti neuspešni dokler ne preidejo v nasilje. Mislim, da je cilj, da se izzove policijsko nasilje. Torej, da neki policist izgubi živce in nasilneža udari s pendrekom,” je izpostavil Požar in ob tem dal vedeti, da bi bil to za demonstrante uspeh. Po besedah Požarja je očitno, da se jih vsak teden zbere malo manj. Prihajamo v poletje. “Ni nobenega fokusa, nimajo nekega govorca oziroma izrazitega frontmana. Slišal sem, kako so se Mariborčani pogovarjali, da se je dolgčas samo voziti v tistem krogu okrog spomenika na Trgu svobode. Zdi se mi, da je eden od prikritih ciljev, da se nekaj zgodi s protesti, torej, da se izzove neko nasilje.”

Požar je prepričan, da protestniki želijo, da pride do vzpostavitve nekih bolj “legitimnih” zahtev, češ vlada mora pasti. “V smislu, poglejte kaj se dogaja, pretepajo nas, špricajo nas z vodo.” Glede protestov v ZDA, ki so eskalirali, je Požar dal vedeti, da bo na ulice verjetno potrebno poslati vojsko. “Ni pa to napad na ZDA. Eno je biti na strani Antife, drugo pa je biti na strani tihe večine, ki to gleda in se boji za varnost svojega premoženja.” Ob tem je državljanom predlagal, da naj raje kot članke na portalu MMC-ja, raje spremljajo tvite in Facebook zapise posameznikov, kot je Tomaž Štih in drugi.

Tomašič in Požar sta se dotaknila delovanja radikalnih levičarjev Domena Saviča in Ronija Kordiša in sta si bila enotna, da ju očitno nekdo plačuje. Požar je prepričan, da je Kordiš neka speča celica kot mudžahedin, ki le čaka, da pride do neke zadeve, da ga aktivirajo. “To nekdo plačuje, to ni zastonj,” je prepričan. “Sodeč po Facebooku in Instagramu je mogoče videti, da ti fantje (še posebej Kordiš) dobro živijo in potujejo. Jedo v dobrih restavracijah in so pravi gurmani. To stane nekaj tisoč evrov.”

Način življenja raperja Zlatkota kaže, da ne živi s samo 20 tisoč evri na leto

Glede raperja Zlatka je Požar poudaril, da mu ni jasno, kako mu je uspelo, da je postal samozaposlen v kulturi in to v tistem rangu, da mu država plačuje prispevke. “Ne vem katera komisija Ministrstva za kulturo je ocenila, da je on kot raper (klasična komercialna glasba) predstavlja tako zvrst umetnosti, ki jo je potrebno sofinancirati. Pa ravno njega. To mi je fascinantno.”

“Prej je imel s.p. z določenim imenom, ko pa je ta dobil status ga je zaprl in nato ustanovil društvo z enakim imenom, kot je imel prej s.p. To pa zaradi tega, ker tebi država plačuje prispevke, če imaš manj prihodkov, kot 20 tisoč evrov na leto. Skratka, kaj on naredi. Njegovi prihodki so manj kot 20 tisoč na leto, zato dobi denar. Vse te koncerte in ostale stvari pa pelje preko društva. Kako to spelje mimo Fursa ne vem. Njegov način življenja je dokaz, da ne živi s samo 20 tisoč evri na leto. Poleg tega ima še tri otroke in bojda brezposelno ženo,” je poudaril Požar, ki je prepričan, da ima Zlatko sodeč po angažiranosti na protestih politične ambicije.

Foto: STA

Po besedah Požarja protestniki sploh ne vedo, zakaj protestirajo. “Tisti, ki pa protestirajo, pa vedo, da protestirajo proti Janezu Janši.”

Tomašič je protest kulturnikov označil kot absurd nad absurdi. “Tisti, ki so zaposleni v javnih zavodih za kulturo v času koronavirusa niso bili prikrajšani popolnoma nič. Tisti, ki so samozaposleni, prav tako ne, ker zanje velja isto, kot za ostale s.p.-je. Kljub temu so se odločili iti v precej agresivni protest. Svinjali so, dva pa sta se celo slekla.” 

Hana Murn