fbpx

[Video] Protivladni protestniki v Ljubljani v Mussolinijevih barvah! Tako kot črnosrajčniki, tudi sami želijo, da odloča ulica!

Nezakoniti petkovi protesti. (Foto: Nova24TV)

Novi konec tedna, novi protesti. Bolj, kot se je bližala 19. ura, bolj so se ob ograjenem Trgu republike zbirali ljudje. Med slednjimi so bili tudi protestniki, čeprav je velika večina delovala, kot da bi se tam znašla ali po naključju ali pa zaradi tega, ker je bilo konec delovnega tedna in ni imela nič boljšega za početi. Seveda je poleg policistov le redko kdo uporabljal zaščitno obrazno masko in to kljub dejstvu, da število novih primerov okužb tudi pri nas narašča.

Mnogi med njimi so prišli oblečeni v črno, saj jih je k temu pozvala kar Mladina na svojem uradnem Twitter profilu nekaj dni poprej. Zanimivo, da so ravno samooklicani antifašisti napravljeni podobno kot Mussolinijevi črnosrajčniki, ki so v Italiji vzpostavili fašistični režim. Zakaj, ni potrebno preveč pojasnjevati, saj že dolgo vemo, da se fašisti današnjih dni oklicujejo za antifašiste.

V Ljubljani naj bi se po poročanju osrednjega slovenskega medija zbralo nekaj tisoč ljudi, v Mariboru in Celju pa le za vzorec. Policija poroča o 7000 protestnikih. Presenetila pa je skoraj popolna odsotnost antifovcev, saj se je teh zbralo le za vzorec, iz tujine pa pričakovana pomoč tokrat očitno ni prišla. Očitno so dojeli, da v času spletnih medijev in socialnih omrežij večini Slovencev ni ostalo skrito dejstvo, da so prav pripadniki Antife tisti, ki širijo sovraštvo in vzbujajo nasilje. V množici, ki se je zbirala ob Trgu republike, seveda ni manjkalo niti transparentov z grožnjami s smrtjo predsedniku vlade Janezu Janši, pripadnike policijskih sil, ki so omenjeni trg čuvali, pa so obkladali z najrazličnejšimi vulgarizmi.

Provokacije protestnikov so tudi tokrat bile v ospredju

Brez provokacij tudi tokrat ni šlo. Gibanje na Trgu republike je bilo omejeno na podlagi 56. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije zaradi zagotavljanja in vzdrževanja javnega reda in miru in upoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih trgih in površinah. To pa ni motilo skupine provokatorjev, z nesojenim vodjo Jašo Jenullom na čelu, da ne bi preskočili ograje, se na trgu posedli in pričeli brati Ustavo Republike Slovenije.

Jaša Jenull je zopet provociral in kršil navodila policistov. (Foto: Nova24TV)

Po večkratnem in vljudnem opozorilu policije, da naj zaščiteno območje zapustijo, je prišlo do fizičnega posredovanja, Jenull pa je spet imel svoj performans žrtve. Policiste so medtem ves čas obkladali z najrazličnejšimi žalitvami, a možje zakona niso nasedli izzivanju protestnikov in prestopili svojih pooblastil.

Med protestniki je bilo opaziti tudi znane obraze, tako samooklicanega žvižgača Ivana Galeta, ki ni več na bolniški, nekdanjega ministra za zunanje zadeve Iva Vajgla, predsednika društva Alternativna akademija Darka Štrajna, igralca Primoža Ekarta, političnega aktivista in pesnika Borisa A. Novaka, kulturnico Svetlano Makarovič, političnega aktivista in igralca Andreja Rozmana – Rozo, podjetnico, politično aktivistko in profesorico na FDV-ju Barbaro Rajgelj, Svetlano Slapšak, Vuka Ćosića in še mnoge druge.

Vuk Ćosić z enim izmed predstavnikov Antife. (Foto: Posnetek zaslona/ Nova24TV)

Potem, ko so sprevideli, da na Trg republike ne bodo mogli priti, so se protestniki odpravili na sprehod po središču mesta. Med njimi je bilo videti tudi kar nekaj otrok, ki so jih neodgovorni straši pripeljali s seboj. Protestniki ne vedo več, kaj bi sami s samo. Bi bili raje fašistični Antifovci ali zadrogirani hipiji? Kulturniki ali teroristi? Komunisti ali demokrati? Zmeda v glavah se kaže tudi v zmedenih protestih. So pa tokrat protestniki kar okupirali Tivolsko cesto in tako delovnim ljudem preprečevali, da bi zgarani z dela v normalnem času prišli domov. Hvala, ampak ne hvala za takšne proteste.

Povzeto po novicah na Nova24TV. Prispevek si lahko ogledate od 2:00 naprej.

Luka Perš